Hva skjer med Facebook meta?

73

Les om endringen fra Facebook til Meta, deres visjon om metaverset, og kontroversene rundt Meta. Bli kjent med Meta Quest og deres rolle i React.

Bakgrunn

Facebook har nylig endret sitt selskapsnavn til Meta, men hva betyr egentlig dette? Meta vil fortsatt beholde Facebook-navnet for den populære sosiale medieplattformen, men nå driftes plattformene som Instagram og Whatsapp av moderselskapet Meta. Begrepet "meta-" brukes ofte foran andre ord og kan ha flere ulike betydninger. For Meta handler det om å bygge sosiale teknologier som tar oss videre enn det digitale forbindelser gjør mulig i dag.

Facebooks metaverse vil gjøre oss enda mer sårbare
Bildekilde: www.aftenposten.no

Metaverset

Meta-grunnleggeren Mark Zuckerberg snakker om å omfavne "metaverset", som er hentet fra en sci-fi-bok fra 1992 kalt Snow Crash. Dette begrepet refererer til en tredimensjonal virtuell verden der mennesker samhandler som avatarer. Zuckerberg ser for seg at fremtidens internett vil være basert på en utvidet virtuell virkelighet. Metaverset vil ikke bare være begrenset til dagens virtual reality (VR) opplevelser, men også inkludere hologrammer og muligheter for samhandlinger.

Hva skjer? Overreagerer markedet på Facebook-aksjen (Meta)?
Bildekilde: www.eivindkallevik.no

Facebooks VR-briller

Det har vært ryktet at brukere av Facebooks VR-briller Oculus Quest kanskje ikke lenger vil være nødt til å bruke sin Facebook-innlogging. Dette er en velkommen nyhet for mange brukere som opplevde problemer da de ble ekskludert fra sine egne briller etter innføringen av Facebook-innloggingen i 2020. Oculus Quest vil også skifte navn til Meta Quest i tråd med det store navneskiftet.

Kritikk mot Meta

Meta, tidligere Facebook, har fått mye kritikk den siste tiden. Blant annet har selskapet innført betalingsløsningen Meta for sine tjenester, inkludert Facebook og Instagram, i Europa. Denne løsningen gir brukerne valget mellom å betale en månedlig sum eller tillate Meta å bruke deres data til å vise dem reklame. Mange har reagert på dette som ren utpressing og mener at Meta ikke skal kunne ta betalt for å sikre grunnleggende forbrukerrettigheter. Det har også vært bekymringer rundt personvern, da Meta ikke har gitt noen lovnader om å slutte å overvåke brukernes internettopplevelse.

Hva skjer? Overreagerer markedet på Facebook-aksjen (Meta)?
Bildekilde: www.eivindkallevik.no

Abonnementstilbud

Meta har også introdusert et abonnementstilbud som lar brukerne slippe å se annonser og bli sporet av selskapet. Dette abonnementet vil være tilgjengelig i EU, EØS og Sveits, og vil koste 9,99 euro i måneden. Dette tilbudet er rettet mot personer som ikke ønsker målrettede annonser eller sporing. Datatilsynet og flere aktører har vært kritiske til dette nye abonnementet, da de mener det ikke er frivillig og kan oppfattes som utpressing.

Innlegg: Hvorfor finner vi ingen varemerkesøknad for Facebooks Meta? | DN
Bildekilde: www.dn.no

React og Meta

Facebook Meta er nå eieren og vedlikeholderen av React, et JavaScript-bibliotek for å lage og bygge brukergrensesnitt. React ble først utviklet i 2011 av en programvareingeniør hos Facebook og har blitt brukt i utviklingen av Facebooks Newsfeed-produkt og senere i Instagram. Selv om React har skapt kontrovers på grunn av en patentlisensklausul, har Facebook fortsatt utviklingen av React som et åpen kildekode-prosjekt under MIT-lisensen.

Hva vil Wiki fortelle oss?

Facebook Meta, tidligere kjent som Facebook, er nå eieren og vedlikeholderen av React, et JavaScript-bibliotek for å lage og bygge brukergrensesnitt. React brukes ofte som et utgangspunkt i utviklingen av enkeltside- eller mobilapplikasjoner, og det er optimalisert for rask henting av skiftende data. Men for å håndtere mer komplekse React-applikasjoner, er det vanligvis nødvendig med ekstra biblioteker for tilstandsstyring, ruting og API-interaksjon.

Historisk sett ble React først utviklet i 2011 av Jordan Walke, en programvareingeniør hos Facebook. Det ble opprinnelig brukt i utviklingen av Facebooks Newsfeed-produkt og senere tatt i bruk i Instagram i 2012. I mai 2013 annonserte Facebook at de ønsket å fortsette utviklingen av React som et åpen kildekode-prosjekt. I oktober 2014 endret React sin programvarelisens fra Apache-lisensen til BSD-lisensen med en ekstra patentlisensklausul som ga Facebook retten til å trekke tilbake lisensen ved patentstridigheter.

Selv om denne patentklausulen skapte kontrovers, førte en omformulering av den i april 2015 ikke til en løsning på konfliktene. I juli 2017 erklærte Apache Software Foundation at de ikke tillot bruk av denne ekstra lisensen i Apache-prosjekter. Facebook valgte imidlertid å beholde klausulen og lanserte React versjon 16.0.0 i september 2017 under MIT-lisensen.

Folk spør også

Hva skjer med Meta?

Siden i august har Meta ftt daglige bter p n million kroner, men de har fortsatt med sin ulovlige praksis i Norge. Datatilsynet ba derfor Det europeiske personvernrdet (EDPB) i september om en avgjrelse for utvide forbudet til hele EU/ES. EDPB stiller seg n bak forbudet og gjr det permanent.

Fullstendig svar på www.tek.no


Hva sporer Meta?

Gratislsningen innebrer at Meta sporer aktiviteten din i detalj. Datainnsamlingen gjr selskapet i stand til blant annet kategorisere deg p hudfarge, kjnn, seksuell orientering, politiske og religise meninger og mye mer.

Fullstendig svar på www.tek.no


Hvordan aktivere Facebook konto igjen?

Du kan nr som helst aktivere Facebook-kontoen din p nytt ved logge inn p Facebook, eller ved bruke Facebook-kontoen din til logge inn et annet sted. Husk at du m ha tilgang til e-postadressen eller mobilnummeret som du bruker til logge deg inn p kontoen.

Fullstendig svar på nb-no.facebook.com


Hvordan få messenger uten Facebook?

Bruke Messenger uten Facebook-konto Last ned Messenger-appen til iOS, Android eller Windows 10.Velg Opprett ny konto.Tast inn navnet og telefonnummeret ditt.Angi et passord og flg anvisningene p skjermen.

Fullstendig svar på dinside.dagbladet.no


Videoer

Knallhardt eller umulig å markedsføre seg på Facebook framover? Dette må du gjøre NÅ!

Hvordan planlegge innlegg på Facebook?

How to Block Someone on Facebook - Full Guide

Derfor dumpa vi Facebook som markedsføringskanal for bedriften vår

Fast: Bilde vises ikke (eller feil) når URL -adresse deles på Facebook (norsk teksting)

The Age of Social Media Is Ending

WEBINAR: Føler du deg litt forvirret med Meta Business sine løsninger?

Daniel Schmachtenberger: Vil teknologi ødelegge oss?