Facebook har i de siste årene implementert mange av Snapchat-funksjonene i sine egne plattformer. Les om de nye kamerafunksjonene, Stories og Direct-funksjonen i Facebook-appen.
Innholdsfortegnelse
Facebook har i de siste årene implementert mange av Snapchat-funksjonene i sine egne plattformer. Dette har ført til en betydelig overlapping av funksjoner mellom de to sosiale nettverkene. Facebooks eierskap av Instagram har også bidratt til denne utviklingen, da de har integrert mange av Snapchats funksjoner i Instagram-appen.
Facebook-appen får Snapchat-inspirerte funksjoner
Etter at Snapchat takket nei til Facebooks tilbud om oppkjøp i 2014, har Facebook i stedet "lånt" ulike Snapchat-aktige funksjoner til sine eide tjenester som WhatsApp, Messenger og Instagram. Nå har hermingen også inntatt selve hovedappen til Facebook.
Facebook melder på sine nettsider at mobilappen nå får en ny kamerafunksjon som byr på et stort utvalg av filtre, masker og kameraeffekter til bildene dine, noe vi kjenner godt fra Snapchat. I tillegg får Facebook-appen også den såkalte Stories-funksjonen, hvor man kan dele bilder og videoklipp som vises som en kolleksjon på toppen av nyhetsstrømmen. Bildene og videoene forsvinner etter 24 timer.
Videre får mobilappen også en ny funksjon kalt Direct, som lar brukere dele videoer og bilder med spesifikke utvalgte venner og familiemedlemmer. Innholdet blir automatisk slettet fra Direct etter at utvekslingen er over.
Facebook utfordrer Snapchat med nye funksjoner
Facebook har i lengre tid siklet på meldingsappen Snapchat og tilbydde over 18 milliarder kroner for oppkjøpet i 2014, som Snapchat avslo. Som "plan B" har Facebook begynt å "stjele" funksjoner fra tjenesten, og dette ser ut til å fortsette.
Facebook er nå i ferd med å teste ut en ny kamerafunksjon til mobilappen som likner på noen av kjernefunksjonene til Snapchat. Denne nye kamerafunksjonen vil være tilgjengelig direkte fra nyhetsstrømmen i Facebook-appen og gir brukerne mulighet til å legge ulike typer filtre på bildene, inkludert animerte selfie-maskiner, grafiske effekter, geofiltre, hatter, klær og mer.
Bilder som sendes til venner vil også forsvinne etter en gitt tidsperiode, nøyaktig som hos Snapchat. Denne funksjonen er ennå i testfasen for et begrenset antall brukere, men Facebook har uttalt at intensjonen er å lansere funksjonen globalt til alle brukere etter hvert.
Facebook tar inspirasjon fra Snapchat på flere plattformer
I tillegg til Facebook-appen har Facebook også implementert Snapchat-inspirerte funksjoner på andre plattformer. Instagram, som er en del av Facebooks eierskap, har hatt stor suksess med introduksjonen av Stories-funksjonen. Denne funksjonen lar brukerne dele øyeblikksbilder og videoer som forsvinner etter 24 timer. Instagram har også lagt til filtre og kameramasker, som tidligere var unike for Snapchat.
Også Messenger, Facebooks meldingsapp, har nylig fått en lignende "story"-funksjon kalt Messenger Day. Her kan brukere legge på filtre og tegne på bilder som forsvinner etter 24 timer.
Konklusjon
Facebook har tydeligvis ikke gitt opp målet om å konkurrere med Snapchat. Ved å implementere flere av Snapchat-funksjonene på ulike plattformer, inkludert hovedappen til Facebook, Instagram og Messenger, viser Facebook sin styrke og innflytelse som et av verdens største sosiale nettverk.
Uansett hva man mener om Facebooks tilnærming, er det klart at sosiale medier-plattformer låner ideer og funksjoner fra hverandre for å holde seg relevante og tiltrekke seg brukere. Konkurranse mellom disse plattformene resulterer ofte i innovasjon og forbedring av brukeropplevelsen.
Det gjenstår å se hvordan Snapchat vil reagere på Facebooks "stjeling" av deres funksjoner, og hvordan brukerne vil respondere på de nye tilbudene fra Facebook. Én ting er sikkert - kampen om brukernes oppmerksomhet og lojalitet fortsetter mellom disse to gigantene i sosiale medier.
Hva vil Wiki fortelle oss?
Facebook har i de siste årene implementert mange av Snapchat-funksjonene i sine egne plattformer. Dette har ført til en betydelig overlapping av funksjoner mellom de to sosiale nettverkene. Facebooks eierskap av Instagram har også bidratt til denne utviklingen, da de har integrert mange av Snapchats funksjoner i Instagram-appen.
For eksempel har Facebook introdusert funksjoner som Stories, som lar brukerne dele øyeblikksbilder og videoer som forsvinner etter 24 timer. Denne funksjonen ligner på Snapchats Stories-funksjon, som var en av deres mest populære. Facebook har også lagt til funksjoner som kameramasker og filtre, som tidligere var unike for Snapchat.
Denne tilnærmingen fra Facebook har blitt møtt med både ros og kritikk. Noen mener at det er en naturlig utvikling av sosiale medier, der plattformer låner ideer og funksjoner fra hverandre. Andre mener imidlertid at Facebooks implementering av Snapchats funksjoner er et forsøk på å konkurrere direkte med dem og ta over deres brukerbase.
Uansett hva man mener om denne utviklingen, er det tydelig at Facebook har fått nesten alle Snapchat-funksjonene i sin portefølje. Dette viser styrken og innflytelsen til Facebook som et av verdens største sosiale nettverk.