Netflix lanserer surroundlyd - selv om du ikke har surroundanlegg

Netflix har introdusert spatial audio som gir romlyd uten behov for surroundanlegg. Vanlige hodetelefoner kan nå gi en romlig lydopplevelse på Netflix takket være Sennheiser. Les mer på 32Chip.

Takket være Sennheiser.

Netflix har nylig introdusert en ny lydkodingsteknologi som gjør det mulig å oppleve spatial audio, også kjent som romlyd, selv når du bruker hodetelefoner, mobiler eller andre enheter som ikke har støtte for surroundlyd. Denne innovative løsningen gjør det mulig for vanlige hodetelefoner å gi en romlig lydopplevelse, uten behov for et dedikert surroundanlegg.

Netflix lanserer Spatial Audio surroundlyd til mer enn 700 filmer og serier
Bildekilde: www.lydogbilde.no

Spatial audio for alle

Tidligere har vi sett romlydsteknologien implementert på Apples iPhone- og iPad-enheter, der brukere måtte ha hodetelefoner med den spesialiserte H1-brikken fra enten Apple eller Beats for å nyte godt av romlyden. Men nå trenger man bare vanlige hodetelefoner og tilgang til Netflix for å oppleve denne oppgraderte lyden. Det spiller ingen rolle hvilket Netflix-abonnement man har, da tjenesten er tilgjengelig for alle.

Sennheiser er den første som har tatt i bruk den nye teknologien kalt "Ambeo 2-Channel Spatial Audio", men det er ingen hindring for andre plattformer å skaffe seg lisens for denne innovative løsningen.

Netflix lanserer Spatial Audio surroundlyd til mer enn 700 filmer og serier
Bildekilde: www.lydogbilde.no

Mange titler tilgjengelig

Den fjerde sesongen av «Stranger Things» var den første tittelen som benyttet seg av Sennheisers romlyd, og nå er den nye lydstandarden tilgjengelig for et bredt utvalg av titler på Netflix. Ved å søke etter "spatial audio" på Netflix får man opp rundt 25 titler der man kan oppleve den forbedrede lyden. Dette inkluderer populære serier og filmer som «Red Notice», «The Adam Project» og «The Witcher».

Bedre lydopplevelse med standardutstyr

En stadig økende mengde filmer og serier blir produsert med avansert lydteknologi som Dolby Atmos eller MPEG-H Audio. Men mange brukere opplever likevel kun denne lyden via vanlig stereo. Sennheisers nye teknologi oversetter den avanserte lydmiksen og gir et mer fullstendig og engasjerende lydbilde selv om man kun har standard avspillingsutstyr tilgjengelig.

Sennheisers teknologi filtrerer den originale lydmiksen inn i to kanaler, og det som skiller Sennheiser fra andre lignende løsninger er at Ambeo bevarer den originale miksen, den tonale balansen og integriteten i dialogene. Dette sikrer en transparent og autentisk lydopplevelse uten å gå på kompromiss med den originale lyden.

Netflix lanserer Spatial Audio surroundlyd til mer enn 700 filmer og serier
Bildekilde: www.lydogbilde.no

Netflix Spatial Audio: Surroundlyd med vanlige stereohøyttalere

Netflix tilbyr allerede filmer og serier i 4K HDR-kvalitet med lydformater som Dolby Surround 5.1 og Dolby Atmos. Disse lydformatene krever kompatibelt lydutstyr med flere høyttalere for å oppnå den optimale lydopplevelsen.

Med Netflix Spatial Audio kan man nå oppnå en mer oppslukende lydopplevelse selv med TV-ens eller PC-ens innebygde høyttalere, eller tilsvarende hodetelefoner og ørepropper. Denne løsningen er basert på Sennheisers Ambeo-teknikk, som konverterer stereo lydspor til surroundlyd. Det er verdt å merke seg at Apple også har en lignende teknologi kalt Spatial Audio, men denne utnytter surroundlyd, som for eksempel Dolby Atmos, for å skape et bevegelig lydbilde.

Netflix og Sennheiser arbeider sammen for å skape en 3D-lydopplevelse ved å utnytte Sennheisers Ambeo lydteknologi. Det unike med denne teknologien er at den er oppskalerbar, noe som betyr at man ikke trenger et dedikert surroundanlegg for å nyte det utvidede lydbildet.

For å teste denne nye funksjonaliteten kan man søke etter "spatial audio" i søkefeltet på Netflix for å finne kompatible titler. Det antas at både "The Adam Project" og "Stranger Things 4" er kompatible, da de nevnes i Netflix sin pressemelding. Effekten aktiveres automatisk for passende titler.

Så nå kan man virkelig fordype seg i en magisk lydopplevelse med Netflix Premium-abonnementet, som nå har denne unike funksjonen sammen med andre allerede støttede funksjoner som 4K, HDR, Dolby Atmos® og Netflix Calibrated Mode.

Med Netflixs siste innovasjon innen lydteknologi kan man nå oppleve surroundlyd selv uten et dedikert surroundanlegg. Denne nye funksjonen er et stort skritt fremover for å forbedre lydopplevelsen for alle Netflix-brukere, og det er spennende å se hvordan dette vil påvirke fremtiden for strømmetjenestens lydinnhold.

Lydplanke: 17 modeller i test (2022) - Ekspertenes vurderinger -  Best-i-test.nu
Bildekilde: www.best-i-test.nu