Les om Nvidias nylig lanserte mobil superprosessor, Tegra X1. Denne kraftige prosessoren med 256 prosessorkjerner og 4K-oppløsning er perfekt for mobiler og nettbrett. Finn ut mer på 32Chip.
Innholdsfortegnelse
Pakket med kraft for mobiler og nettbrett.
Nvidias energiske toppsjef og med-grunnlegger Jen-Hsun Huang gikk nettopp av scenen i Las Vegas, der han annonserte selskapets helt nye mobilprosessor: Tegra X1.
– Denne knøttlille tingen er en mobil superprosessor, sa Huang.
Vi kan godt skjønne at han vil klassifisere den som noe så kraftig. Tegra X1 får tilsynelatende brutalt mye krutt tilgjengelig, med hele 256 prosessorkjerner basert på Maxwell-arkitekturen – som vi allerede kjenner godt fra PC-verdenen. Kraften munner ut i en drøy teraflop, noe som betyr at du blant annet kan håndtere en videostrøm med 4K-oppløsning og hele 60 bilder i sekundet.
For å sette dette i perspektiv: I 2000 kom den første superdatamaskinen med like mye kraft som Nvidias nye mobilprosessor, men den superdatamaskinen trengte et helt lagerbygg i plass og over én million watt med strøm.
Vi har allerede sett hvor mye det kunne komme ut av forgjengeren til dagens lansering, da vi fikk testet spillnettbrettet Nvidia Shield med Tegra K1-prosessoren. I august konkluderte vi at denne kraften rett og slett filleristet konkurrentene, så det blir spennende å se hvordan det går med Tegra X1.
Oppgradert kraft
K1 hadde 192 prosessorkjerner, mot 256 i nykommeren – noe som er en betydelig oppgradering.
Med Maxwell-arkitekturen på plass betyr dette at X1 ser ut som noe i retning GeForce 830M, et skjermkort ment for middels kraftige bærbare PC-er. Men i motsetning til skjermkortene vi finner i både stasjonære og de fleste bærbare PC-er, kommer Tegra X1 også lastet med en 64-bits ARM-prosessor med åtte kjerner for å ta unna den mer tradisjonelle prosesseringen i en mobil enhet.
Siden Tegra X1 er basert på Maxwell-arkitekturen, kan vi også forvente at den blir særs energieffektiv.
Utover dette avslørte ikke Nvidia så alt for mye om de tekniske egenskapene, men det ser i bunn og grunn ut til at dette blir et fullverdig skjermkort med alle fordelene det innebærer, pakket inn i et skall som lar den brukes som en hovedprosessor.
Under presentasjonen demonstrerte Nvidia mulighetene prosessoren byr på, blant annet med Epics Elemental. Det var riktig nok bare en demonstrasjon, med opplevelsen fra Nvidia Shield friskt i minnet virket både grafikken og ytelsen imponerende.
Nøyaktig når Tegra X1 kommer på markedet er ikke kjent, men vi husker at det tok en stund før Tegra K1 fant veien til forbrukerprodukter i fjor. Når prosessoren først kom på markedet fant den Nvidia vil være sjefen i fremtidens selvkjørende biler.
Med ny prosessor vil de ha full kontroll på bilene.
Med dagens lansering av den nye mobile prosessoren Tegra X1, viet Nvidia også fryktelig mye tid til å snakke om hvordan denne – kombinert med smarte programmer – skal passe ypperlig i selvkjørende og kjøreassisterte biler. Dette markedet er spådd en solid vekst fremover, og det er åpenbart at Nvidia ønsker å sitte i førersetet.
Sentralt står da to nye datamaskiner ment for biler som Nvidia lanserte i dag: Drive CX og Drive PX. Begge er basert på Tegra X1, der førstnevnte er ment for å styre alle skjermene og underholdningssystemet i bilen, mens PX-modellen rett og slett er en datamaskin for selvkjørende biler.
– Det vil være mer datakraft på innsiden av en bil enn noen ting du eier akkurat nå, spådde Nvidias toppsjef og medgrunnlegger Jen-Hsun Huang på scenen.
Nvidia lanserte en ny mobil superprosessor: Slik er råtassen Tegra X1 »
Vi tar for oss Drive CX først. Nvidia kaller den en «digital cockpit computer», og den er laget for å styre absolutt alt på innsiden av bilen din. Om det så er snakk om et underholdningsystem, en stor skjerm med nettleser, kartløsning eller rendering av grafikken til speedometeret ditt.
Drive CX har én Tegra K1-prosessor på innsiden, og er bygget for å støtte alle operativsystemer som brukes i biler i dag – som Linux, Android og QNX. Hovedoppgaven til maskinen blir å produsere et eller annet bilde til flere skjermer i bilen din, både i dashbordet, bak rattet og i nakkeputene, og den er stand til å levere 16,6 megapiksler med bilde fordelt over så mange skjermer du ønsker.
Visjonen til Nvidia strekker seg dog et hakk lenger enn skjermer i nakkeputer og bak rattet: Slik de ser det, og slik de har tatt høyde for da de lagde Drive CX, kan det meste du ser på i en bil – utenom frontruta – være en skjerm. Det ble lagt spesielt vekt på at både side- og bakspeilene like gjerne kunne være smarte skjermer som viser informasjon sammen med et bilde av hva som er bak deg.
For å fylle disse skjermene med innhold slenger Nvidia med programvaren Drive Studio, som i bunn og grunn kan simulere alt du har rundt førersetet i en bil. Speedometer-området ble trukket frem som eksempel, der du kan velge en rekke forskjellige design – fra aluminium til bambus. Dette er forøvrig noe Nvidia har demonstrert i flere år, og vi har til gode å se en spesielt god utbredelse av løsningen.
Men Nvidia har et poeng: Skal du først erstatte de mekaniske systemene i en bil med skjermer og datamaskiner, kan du like gjerne ta det helt ut.