Betydelig slitasje på batteriet ved hurtiglading sammenlignet med vanlig hjemmelading. Studien viser at aldringen av batteriet begynner allerede etter første runde av hurtiglading. Les videre for å lære mer om studiens funn og ekspertråd.
Innholdsfortegnelse
Betydelig slitasje på batteriet ved hurtiglading
Et nytt elbilstudie utført av batteridiagnoseselskapet Aviloo advarer om betydelig slitasje på batteriet ved hurtiglading sammenlignet med vanlig hjemmelading. Studien involverte testing av 160 elbiler fra ulike produsenter, alle med kjørelengde mellom 80 000 og 100 000 kilometer. Resultatene viste at aldringen av batteriet allerede begynner etter første runde av hurtiglading.
Tidligere tester utført av Aviloo på et tyvetalls elbiler med kjørelengde opp mot 200 000 kilometer konkluderte med at hurtiglading (DC) svekket batteriet med opp til 17 prosentpoeng mer sammenlignet med biler som kun hadde blitt ladet hjemme (AC). Dette betydde at en bil som hadde 90 prosent gjenværende batterikapasitet med kun hjemmelading, kun hadde 73 prosent gjenstående kapasitet hvis den bare hadde blitt hurtigladet.
I den nye studien har Aviloo undersøkt biler med omtrent halvparten av den tidligere kjørelengden, og resultatene viste en degradering på 7,5 prosentpoeng mer for bilene som hovedsakelig hadde blitt hurtigladet.
Aviloo påpeker at permanent hurtiglading kan føre til en dobling av degraderingen når kjørelengden dobles. Dette betyr at elbileiere bør kun benytte hurtiglading når det er absolutt nødvendig.
Studier fra GeoTab og Argonne National Laboratory bekrefter funn
Flåteadministrasjonsselskapet GeoTab utførte i 2019 en studie basert på 6400 elbiler, som også viste betydelig større degradering på batterier som ofte ble hurtigladet. Etter fire år hadde elbiler som ble hurtigladet minst tre ganger i måneden en gjennomsnittlig kapasitet på drøyt 80 prosent, mens biler som aldri ble hurtigladet hadde en kapasitet på omtrent 90 prosent.
Forskere ved det amerikanske Argonne National Laboratory bekreftet også i 2021 at hurtiglading hadde en tydelig sammenheng med nedgang i batterihelse.
Advarsler og vurderinger fra eksperter
Professor Steven Boles ved institutt for energi- og prosessteknikk ved NTNU, som er faglærer i batteriteknikk, støtter Aviloos advarsel og anbefaler at elbileiere unngår hurtiglading for å ivareta batterienes levetid.
Jan Tore Gjøby, laderådgiver i NAF, understreker imidlertid at tallene må tolkes forsiktig og at det er flere faktorer som spiller inn på batterislitasje ved hurtiglading. Han nevner blant annet ladeeffekt og batteristørrelse som påvirkningsfaktorer.
Gjøby påpeker også at lange ladinger fra bunnen til toppen av batterikapasiteten kan føre til mer varmeutvikling og større slitasje. Han påpeker at smålading over tid, i romtemperatur, er den ideelle ladepraksisen for å begrense batterislitasje.
Se også
Konklusjon fra studien utført av Recurrent
I en undersøkelse utført av Recurrent i USA på over 12 500 eksemplarer av Tesla Model 3 og Model Y, ble det ikke funnet noen betydelig forskjell i restkapasiteten til batteriene mellom de som hadde vært hyppig hurtigladet og de som nesten aldri hadde blitt hurtigladet. Dette indikerer at termiske, spennings- og batterisystemer som er implementert av bilprodusentene, beskytter batteriene mot skade ved rutinemessig bruk av hurtiglading.
Likevel advarer Recurrent mot å hurtiglade batteriet når det er ekstremt varmt eller kaldt uten forvarming eller kjøling av batteriet på forhånd. Det anbefales også å unngå hurtiglading når batteriet har svært lav eller svært høy prosentandel, da den interne motstanden i batteriet er høyere under slike forhold.
Det er viktig å merke seg at selv om studiene gir verdifull innsikt i sammenhengen mellom hurtiglading og batterislitasje, er det behov for ytterligere forskning for å generalisere funnene til andre elbilmodeller og produsenter.
Elbileiere bør derfor vurdere nøye når de velger å benytte hurtiglading og vurdere alternative ladealternativer når det er mulig for å sikre lang levetid og optimal ytelse for elbilbatteriene.