Nye Find N2 Flip kommer til Europa. Oppo og deres Find N2 Flip utfordrer Samsung og Motorola i markedet for brettbare mobiler. Les om Oppo Find N2 Flip med kvassere kamera, holdbart hengsel og lavere pris. Finn ut hvordan Oppo skiller seg ut med en større ytterskjerm og Hasselblad-stempling. Oppo tar opp konkurransen med Samsung og Apple som opplever nedgang i markedsandeler. Les mer om mobilmarkedet og dominansen av Android-operativsystemet.
Innholdsfortegnelse
Nye Find N2 Flip kommer til Europa
I dag er det Samsung og Motorola som kriger om "Flip"-kundene. Men snart får de selskap av Kinesiske Oppo og deres Find N2 Flip. Den ble nettopp lansert i Storbritannia og resten av Europa ryktes å ikke være langt unna.
Find N2 Flip stiller med det som ifølge produsenten er kvassere kamera, en påkostet hengsel som skal tåle mye og et prispunkt som legger seg vesentlig under der Samsungs Galaxy Z Flip 4 bor. For britiske mobilkjøpere vil det si nesten 2.000 kroner lavere pris.
Hva det kan bety i norske kroner etter hvert er mer usikkert.
Design og spesifikasjoner
Det er likevel ingen tvil om at Oppo Find N2 Flip ser annerledes ut. Om enn på en litt snodig måte. For konseptet er påfallende likt - brettbar mobil med ytterskjerm og to synlige kamera.
Men ytterskjermen er betydelig større enn den du finner i Galaxy Z Flip 4, og faktisk også litt større enn den du finner i Motorola Razr.
Kameraene ser fysisk større ut, og telefonen har fått samme Hasselblad-stemplingen som noen av OnePlus' siste generasjoner mobiler har hatt. Akkurat hva det betyr for selve bildekvaliteten er alltid litt uvisst til vi har fått prøve - men så langt har det i hvert fall virket som de Hasselblad-merkede mobilene har hatt litt uvanlige og ganske tiltalende fargepallett i bildene de tar.
Men samtidig er det verdt å ta med at hverken Motorola Razr eller Galaxy Z Flip 4 leverer bilder helt på høyde med toppmodellene på markedet.
Endring i markedet
Samsung er fortsatt verdens største produsent av mobiltelefoner, målt i solgte enheter i første kvartal. Samsung hadde en markedsandel på 20,7 prosent i første kvartal, en nedgang fra 23,3 prosent sammenlignet med samme periode i fjor. Apple er på andre plass, og også de opplevde en liten nedgang - fra 14,8 prosent til 13,7 prosent markedsandel globalt.
Det er de kinesiske mobilmerkene som spiser av andelene til Samsung og Apple.
Ifølge Gartner fortsetter de tre største kinesiske mobilmerkene å øke sine markedsandeler, og årsaken skal være at brukerne ønsker å kjøpe stadig mer avanserte mobiltelefoner.
"Skiftet i kjøpernes preferanser påvirker positivt kinesiske produsenter som Huawei, Oppo og Vivo sine strategier for å bygge inn funksjoner folk vil ha til fornuftige priser. Deres samlede markedsandel i første kvartal 2017 sto for 24 prosent, opp 7 prosentpoeng sammenlignet med året før," skriver Gartner i sin rapport.
Oppo tar innpå Huawei
Gartner forklarer Samsungs synkende markedsandeler med at selskapet har manglet et alternativ til Galaxy Note 7, som selskapet måtte trekke tilbake fra markedet på grunn av brannfarlige batterier. Dette, i tillegg til sterk konkurranse i markedet for de billigste mobiltelefonene, har ført til synkende markedsandeler - selv om forhåndsbestillinger på de nye Galaxy S8- og S8 Plus-modellene har vært veldig bra.
Det er Huawei som innehar tredjeplassen på listen over verdens mest solgte mobiltelefoner. Huawei økte sin markedsandel fra 8,3 til 9,0 prosent. Men hakk i hæl følger to andre kinesiske merker, Oppo og Vivo. Oppo økte sin andel fra 4,6 til 8,1 prosent - og ligger altså bare 0,9 prosentpoeng bak Huawei. Vivo økte sin andel fra 4,0 til 6,8 prosent. Vivo er forholdsvis ukjente - men har satset kraftig i Asia, blant annet i India, og har vokst med hele 84,6 prosent.
"Med en økning i det globale smartmobilsalget på 94,6 prosent i første kvartal 2017 er det Oppo som gjør det best i dette kvartalet, og beholder nummer 1-posisjonen i Kina," skriver Gartner.
Mobilsalget og operativsystemer
Når det gjelder mobiloperativsystemer er Windows nå helt borte fra listene, og er inkludert i "Andre"-kategorien på bare 0,2 prosent. Denne kategorien hadde 1,1 prosent for ett år siden.
Android dominerer fullstendig, med en andel på hele 86,1 prosent - opp fra 84,1 prosent for samme periode for ett år siden. iOS har 13,7 prosent, ned fra 14,8 prosent.