Google ønsker å utfordre Apple og Samsung i det norske smarttelefonmarkedet med sin nye Pixel-serie. De fokuserer på prosessering på enheten, kunstig intelligens og maskinlæring for å ta markedsandeler. Imidlertid avslører en undersøkelse at Google samler betydelig mer data fra Android-enheter enn Apple gjør fra iOS-enheter. Les mer om deres strategi og personvernsproblematikken her.
Innholdsfortegnelse
Google Pixel-sjefen avslører strategien
Google ønsker å utfordre Apple og Samsung i det norske smarttelefonmarkedet og har ambisjoner om å ta markedsandeler. Dette bekreftes av Nanda Ramachandran, sjefen for mobil i Google, i en samtale med Tek.no.
Google er ikke skremt av at Apple og Samsung dominerer det norske markedet. Ramachandran påpeker at historisk sett har det alltid vært noen få ledende aktører på markedet før nye selskaper har klart å etablere seg. Google Pixel skiller seg fra konkurrentene ved å legge fokus på prosessering på enheten, kunstig intelligens og maskinlæring.
Den første Pixel-telefonen ble lansert i 2013, og det har tatt ni år før merkevaren ble tilgjengelig i Norge. Sammen med telefonene introduseres også øreproppene Pixel Buds og Pixel Buds Pro. Google tilbyr nå Pixel i 17 land, hvorav 10 av dem er i Europa.
Data fra analysebyrået Canalys viser at Googles mobilutsendelser har nesten tredoblet seg de siste to årene, og at selskapet har opplevd suksess på markedet.
Google Pixel 7 lanseres i Norge
Google har endelig lansert sine Pixel-telefoner i Norge. De nye modellene, Pixel 7 og Pixel 7 Pro, blir tilgjengelige sammen med den allerede lanserte Pixel 6A, som er en budsjettvariant av fjorårets Pixel.
Begge de nye modellene har det karakteristiske "kamerabåndet" på baksiden av telefonen og har et klassisk utseende med en kombinasjon av glass og metall i designet. Pixel 7 Pro-modellen er større og har flere kameraer, mens Pixel 7-modellen er noe rimeligere i pris. Prisene for de to modellene er henholdsvis 7000 og 9500 kroner.
Med lanseringen av Pixel-telefonene blir det norske mobilutvalget endelig komplett, og Google håper å utfordre andre selskaper som Motorola, OnePlus og Nothing på markedet.
Undersøkelse avslører Google og Apples datainnsamling
En undersøkelse utført av Douglas Leith fra Trinity College i Connecticut viser at Google samler utrolige 20 ganger mer data fra Android enn det Apple gjør med iOS. Dette gjelder både under bruk og når brukeren ikke er aktiv.
Både iOS og Android sender informasjon til henholdsvis Apple og Google selv om brukeren ikke har satt opp personverninnstillingene eller har takket nei til datainnsamling. Begge operativsystemene sender også informasjon når brukeren gjør handlinger som å installere et SIM-kort eller blar i innstillingsmenyen. Dette skjer selv når mobilen er inaktiv, med gjennomsnittlig kontakt med serverne hvert 4,5 minutt.
Rapporten viser at Google samler mer data fra Android-enheter enn det Apple samler fra iOS-enheter. Dette inkluderer informasjon om nettverk, sensorer, app-bruk og mye mer.
Google forsvarer datainnsamlingen med behovet for å tilpasse Android til den enheten det kjører på. De mener at rapporten også beskriver hvordan moderne smarttelefoner fungerer og at datainnsamlingen hjelper med å sikre at programvaren er oppdatert, tjenestene fungerer og at telefonen er sikker og effektiv.
Se også
Konklusjon
Google har tydelige ambisjoner om å utfordre Apple og Samsung på det norske smarttelefonmarkedet. Med lanseringen av Pixel-telefonene ønsker de å ta markedsandeler ved å fokusere på prosessering på enheten, kunstig intelligens og maskinlæring. Samtidig avslører en undersøkelse at Google samler betydelig mer data fra Android-enheter enn det Apple gjør fra iOS-enheter. Dette reiser spørsmål om personvern og databeskyttelse. Det blir spennende å se hvordan norske forbrukere reagerer på Googles inntreden og om de vil velge å bytte ut sine Apple- og Samsung-enheter med Pixel-telefoner.