Striden om Årets bilde

132

Striden om Årets bilde er en årlig fotokonkurranse som arrangeres av Pressefotografenes Klubb (PK) i Norge. Les om kritikken mot konkurransen, manglende åpenhet og debatt om vedtektene. Utforsk kontroversene rundt vinnerens fortjenthet og følg med på nyheter og meninger hos 32Chip.

Introduksjon

Striden om Årets bilde er en årlig fotokonkurranse i Norge som arrangeres av Pressefotografenes Klubb (PK). Konkurransen har som mål å kåre det beste pressefotografiet fra det foregående året. Imidlertid har konkurransen gjennom årene vært gjenstand for kontrovers og debatt.

CEWE Photo Award – strid rundt vinnerbildet - FOTOMAG
Bildekilde: www.fotomag.no

Kritikk mot manglende åpenhet

Nettredaktør i det norske bladet Fotografi, Morten Løberg, har kritisert Årets bilde-konkurransen for å være eksklusiv og kun åpen for medlemmer av PK. Han påpeker at andre fotokonkurranser i Norge er åpne for alle, uavhengig av om de er profesjonelle fotografer eller ikke. Løbergs kommentar har utløst en debatt på Fotografi.no, der Aftenposten-fotograf Paal Audestad også har deltatt. Audestad argumenterer for at det er naturlig at en medlemsklubb har interne konkurranser.

En annen kritikk rettet mot PK og konkurransen er manglende respons på kritikken. Lederen for PK, Terje Bringedal, har ikke svart på Løbergs kritikk, noe som har irritert Løberg og fått ham til å etterlyse svar fra klubblederen.

Årets bilde 2017 «Pressefotografenes klubb» – Interfoto Blogg
Bildekilde: interfotoblogg.wordpress.com

Debatt om konkurransens vedtekter

Årets bilde har opplevd en økende popularitet, og det har blitt rapportert om rekordstor påmelding. Dette har ført til at det nå er mer relevant enn noensinne å diskutere konkurransens vedtekter. Det er også viktig å ta hensyn til forskjellene i arbeidsforholdene for profesjonelle fotografer og amatørfotografer når man diskuterer rammene rundt prisutdelingen.

En mulig løsning som er blitt foreslått av Isidor Åstrøm er å innføre en åpen klasse der alle kan delta, med kun ett kriterium: Bildet må ha blitt publisert i løpet av det foregående året. Dette forslaget ivaretar den lange tradisjonen PK har med å kåre årets bilde blant sine egne fotografer. Løberg mener at en slik endring ikke vil føre til en stor økning i antall innsendte bilder, da kravet om publisering vil begrense mengden.

Kritikk mot kåring av Årets fotograf

Løberg kritiserer også konkurransen for å gi inntrykk av at den kårer årets beste bilde uavhengig av fotograf. Han påpeker at når Norges fotografforbund kårer Årets fotograf, er det selvsagt at de kårer den beste fotografen innenfor egne rekker. Han stiller spørsmål ved om tittelen "Årets fotograf" er mindre misvisende enn "Årets bilde", spesielt siden begge kåringene er organisert av interesseorganisasjoner.

Dette er årets bilde 2017 - VG
Bildekilde: www.vg.no

Debatt om vinnerens fortjenthet

En annen kontrovers i forbindelse med Årets bilde-konkurransen oppstod da Forsvarets fotograf Torbjørn Kjosvold vant pris i klassen Nyhet Reportasje. Dette har fått flere fotojournalister til å stille spørsmål ved om Kjosvold fortjener prisen, siden han er en fotograf fra forsvaret og ikke en pressefotograf. Kritikerne påpeker at forsvaret har begrenset medienes tilgang til konflikten i Afghanistan for å kunne kontrollere bildene som blir publisert. Lederen for PK, Terje Bringedal, mener imidlertid at Kjosvold har rett til å delta i konkurransen siden han er medlem av klubben.

Egeland utestengt fra Facebook for bilde-deling – NRK Kultur og  underholdning
Bildekilde: www.nrk.no

Konklusjon

Striden om Årets bilde-konkurransen har vært preget av kritikk mot manglende åpenhet, debatt om konkurransens vedtekter og kontrovers rundt vinnerens fortjenthet. Mange fotografer og journalister har boikottet konkurransen i protest, og det har vært forslag om å endre reglementet for å sikre en bredere representasjon av fotografisk kvalitet og journalistisk mangfold. Det gjenstår å se om konkurransen vil ta hensyn til kritikken og gjøre endringer for å opprettholde sin relevans og troverdighet.

Se også

Hva vil Wiki fortelle oss?

Striden om Årets bilde er en årlig fotokonkurranse i Norge som arrangeres av Pressefotografenes Klubb. Konkurransen har som mål å kåre det beste pressefotografiet fra det foregående året. Imidlertid har konkurransen gjennom årene vært gjenstand for kontrovers og debatt.

Mange har kritisert konkurransen for å favorisere visse typer fotografier og temaer, og for å være subjektiv i utvelgelsen av vinnere. Noen hevder at visse politiske eller sosiale temaer blir underrepresentert, mens andre mener at konkurransen er preget av sensasjonalisme og overdrivelser i bildene.

En del av striden om Årets bilde har også dreid seg om hvilke kriterier som bør legges til grunn for vurderingen av fotografiene. Noen mener at teknisk utførelse og komposisjon bør være avgjørende, mens andre vektlegger fortellende kraft og journalistisk verdi.

Flere fotografer og journalister har boikottet konkurransen i protest mot de angivelige manglene ved utvelgelsen og vurderingen av bildene. Det har også vært forslag om å endre konkurransereglementet og inkludere flere kategorier for å sikre en bredere representasjon av fotografisk kvalitet og journalistisk mangfold.

Videoer

Marcus & Martinus - Elektrisk (Official Music Video) ft. Katastrofe

Richard Borcherds: E8, Witten, Langlands, Modular Forms

Photography Helped Me Through a Stressful Time

A Scholar's Deep Dive Into UFOs & Religion | Diana Pasulka

The Funeral Practices of the Viking Age - Ships: Myth and Reality

Spider Season In Australia 🇦🇺 🕷😱 #shorts

Jeremy Corbell: Inside Story of Bob Lazar's Raid

Words of Cheer for Daily Life | Charles H. Spurgeon | Christian Audiobook