Bekymring rundt bruk av hodetelefoner

196

Les om en nylig utført studie som undersøker bekymringene rundt bruk av hodetelefoner og dens påvirkning på hørselen. Studien viser at det ikke er skadelig å bruke hodetelefoner, så lenge volumet er moderat. Forskerne understreker viktigheten av å være oppmerksom på lydnivået og unngå å skru opp for høyt over lengre tid. Les mer på 32Chip.

Bekymring rundt bruk av hodetelefoner

Mange mennesker er bekymret for om økt bruk av hodetelefoner fører til dårligere hørsel. Imidlertid viser resultatene fra en studie utført av forsker Lisa Aarhus ved STAMI at det ikke er skadelig å bruke hodetelefoner, så lenge volumet er moderat.

Hodetelefoner og øreplugger med moderat lydvolum er ikke skadelig - STAMI
Bildekilde: stami.no

Studieomfang

I studien ble 12 115 voksne deltakere i alderen 20-79 år hørselstestet både i 1998 og 2018. Deltakerne ble bedt om å rapportere om de brukte hodetelefoner eller øreplugger når de lyttet til musikk, så på TV/film eller spilte dataspill, og anslå hvor mange timer de brukte det per uke.

Tabellen nedenfor gir en oversikt over bruken av hodetelefoner:

Hodetelefonbruk Antall timer per uke
1-2 timer XX
2-6 timer XX
Over 6 timer XX
Hodetelefoner og øreplugger med moderat lydvolum er ikke skadelig - FHI
Bildekilde: www.fhi.no

Ingen forskjell i hørselsendring

Studien viste at det ikke var noen forskjell i endringen i hørsel over en 20-årsperiode for de som brukte hodetelefoner eller øreplugger, sammenlignet med de som ikke brukte det. Det spilte heller ingen rolle hvor mange timer deltakerne rapporterte å bruke hodetelefoner i løpet av en uke.

Imidlertid viste studien at de som oftest brukte høyt lydvolum hadde en noe større endring i hørselen, ifølge forsker Aarhus.

Den overordnede konklusjonen er derfor at vanlig bruk av hodetelefoner ikke er skadelig, men at langvarig eksponering for høyt volum kan være skadelig. Det er verdt å merke seg at til tross for økende bruk av høretelefoner og øreplugger, også på norske arbeidsplasser, har man ikke observert en økning i hørselstap i befolkningen.

Se også

Økning i bruk av hodetelefoner

Bruken av hodetelefoner har økt betydelig de siste 20 årene. I 1998 svarte kun åtte prosent av deltakerne at de brukte hodetelefoner i mer enn én time i uka. I 2018 hadde dette tallet økt til 30 prosent.

Moderat lydvolum skader ikke - Din Hørsel
Bildekilde: www.dinhorsel.no

Forskningsfunn og anbefalinger

Studien fra Folkehelseinstituttet (FHI) konkluderer med at det ikke er skadelig for hørselen å bruke hodetelefoner eller øreplugger, så lenge volumet holdes på et moderat nivå. Forsker Bo Engdahl fra FHI understreker at vanlig bruk av hodetelefoner eller øreplugger ikke fører til hørselstap, men advarer mot å skru opp volumet for høyt over lengre tid.

Det er viktig å merke seg at studien kun testet deltakernes evne til å høre rene toner ved ulike frekvenser og ikke andre potensielle hørselsskader som tinnitus eller manglende evne til å høre lyd gjennom bakgrunnsstøy. Videre påpeker forskerne at metoden som ble brukt ikke kan utelukke såkalt omvendt kausalitet, hvor hørselstapet kan være forverret på grunn av eksisterende nedsatt hørsel og derfor fører til at man skrur opp volumet i hodetelefonene. Likevel, med det store antallet mennesker som ble undersøkt, mener forskerne at resultatene peker tydelig i en bestemt retning.

Hodetelefoner og øreplugger med moderat lydvolum er ikke skadelig – Brekke  & Strand Akustikk
Bildekilde: brekkestrand.no

Konklusjon

Denne studien viser at bruk av hodetelefoner eller øreplugger er trygt for hørselen når volumet er moderat. Det anbefales å være oppmerksom på volumnivået og unngå å skru opp for høyt over lang tid. Det er også viktig å merke seg at studien kun så på endringer i hørselen over en 20-årsperiode og ikke andre potensielle hørselsskader. Derfor er det fortsatt viktig å være forsiktig og behandle hørselen med omsorg.

Se også

Folk spør også

Er hodetelefoner skadelig?

– Vanlig bruk av hodetelefoner eller replugger ser ikke ut til vre skadelig, s lenge du ikke skrur volumknappen p veldig hyt. Funnene i studien bekrefter at vi p tross av stadig kende bruk av hretelefoner og replugger ikke ser en kning i hrselstap, sier forsker Bo Engdahl fra FHI.

Fullstendig svar på www.fhi.no


Kan ørepropper skade hørselen?

Nr du bruker repropper, blir lyden svrt konsentrert i et lite omrde i regangen. Men selv hodetelefoner som sitter utenp ret, kan gi hrselsskader hvis volumet er for hyt. Hy lyd i lang tid kan i verste fall fre tinnitus (resus) og/eller nedsatt hrsel.

Fullstendig svar på iform.nu


Hvordan fungerer hodetelefoner?

En mikrofon i hodetelefonen fanger opp bakgrunnslyder som ventilasjonsanlegg og smprat fra kollegaer. Hodetelefonene produserer en ikke hrbar lyd som bryter lydblgene fra styen rundt fr de nr ret. I gamle modeller oppleves stydempingen som et trykk mot rene. I nye modeller er dette borte.

Fullstendig svar på e24.no