Tesla, Elon Musk og deres Autopilot-system er under gransking etter påstander om at Autopilot-funksjonen har gitt bilkunder en falsk trygghet. Etterforskningen tar sikte på å undersøke minst tolv ulykker, inkludert dødsulykker, der Autopilot-systemet var aktivert. Les mer på 32Chip.
Innholdsfortegnelse
Minst tolv Autopilot-krasj skal være under lupen.
Har Tesla og Elon Musk gitt bilkunder en overdreven trygghet på Autopilotens evner? Det er spørsmålet amerikanske myndigheter ifølge Reuters prøver å ta stilling til.
Etterforskning av Tesla Autopilot-ulykker
Etterforskningen handler om minst tolv ulykker med Teslas Autopilot-system skrudd på, der flere av dem har vært dødsulykker. Undersøkelsene pågår etter sigende både i California og på føderalt nivå.
Hverken Tesla, Musk eller amerikanske myndigheter har kommentert påstandene, som ifølge nyhetsbyrået stammer fra tre personer som kjenner prosessen.
Kriminaletterforskningen skal ha blitt åpnet av justisdepartementet i fjor, men ble ikke gjort kjent for omverdenen.
Omdiskutert Autopilot-funksjon og Elon Musks uttalelser
Bilprodusenten og dens svært oppmerksomhetsglade sjef har snakket svært mye om selvkjøring og førerassistenter opp gjennom året. Reuters melder for eksempel at Tesla-sjefen Elon Musk i 2016 meldte at deres Autopilot «antakelig var bedre enn en menneskelig sjåfør».
Musk har også sagt at en menneskelig sjåfør med Autopilot angivelig kjører tryggere enn et menneske i en annen bil uten Autopilot.
Det har likevel vært kritikk rundt Autopilot-funksjonen. En profilert kritiker av måten løsningen blir markedsført på har vært Apple-grunder Steve Wozniac. Han mener løsningen er oppskrytt og at Tesla har villedet folk.
Ulykker der funksjonen har stått på har også blitt behørig dekket av medier når de har skjedd.
Samtidig har Autopilot blitt omtalt som forløperen til selvkjørende Teslaer, og de fleste av selskapets ulike generasjoner biler har hatt tilbud om en eller annen form for maskinvarepakke som i fremtiden skulle kunne bidra til at selvkjøring blir et faktum.
Foreløpig er FSD, eller full self driving, tilgjengelig som betatest i enkelte land. I starten måtte også Tesla-eiere som ville ha tilgang på funksjonen bevise at de kjørte forsiktig gjennom sin kjørehistorikk for å få tilgang på knappen som aktiverte funksjonen.
I 2021 lovet Elon Musk at selvkjøringsløsningen var på vei til Norge «snart», men enn så lenge har den ikke dukket opp. Ei heller har den såkalte «Smart Summon»-funksjonen der bilen kan navigere parkeringsplasser for å plukke deg opp blitt aktivert her til lands.
Full self driving-løsningen er imidlertid en vesentlig mer omfattende funksjon enn Autopilot, der bare sistnevnte foreløpig er tilgjengelig her på berget.
Se også
Rettsavgjørelse angående Autopilot-ulykke
Tesla fikk medhold på alle punkter i en rettssal i California fredag, etter at juryen avgjorde at selskapet ikke hadde ansvaret for en ulykke som skjedde mens Teslas såkalte Autopilot var aktivert.
Det var Justine Hsu som saksøkte Tesla etter at bilen hennes, en Tesla Model S, i 2019 kjørte inn i en midtdeler i Los Angeles. Søksmålet handlet i tillegg om at det var feil på airbagen i bilen, som forårsaket en brukket kjeve, utslåtte tenner og nerveskade i ansiktet til Hsu.
Hun krevde over 30 millioner kroner i erstatning.
Tesla forsvarte seg blant annet med at Hsu brukte Autopilot-funksjonen i bygater, til tross for at det advares mot i brukermanualen. Juryen avgjorde at Hsu ikke fortjente noen erstatning - verken for autopiloten eller airbagen i bilen. De kom til at Tesla ikke har villedet brukerne, til tross for at de kaller systemene sine henholdsvis Autopilot og Full Self-Driving.
– Autopilot har aldri utgitt seg for å være selvkjørende. Det er ikke en selvkjørende bil. Det er en assistansefunksjon og de har vært tydelige på at føreren alltid må være oppmerksom, fortalte jurymedlem Mitchell Vasseur til Reuters etter avgjørelsen.
Ed Walters, foreleser i selvkjørende kjøretøy på Georgetown Law-universitetet, sier til samme nettsted at dommen er en stor seier for Tesla.
– Saken bør være en oppvåkning for Tesla-eiere: De kan ikke overdrive tilliten til Autopilot, og de må virkelig være klare for å ta kontrollen. Tesla er ikke et selvkjørende system, sier han.
Avgjørelsen i Los Angeles Superior Court er ikke bindende som rettspraksis, men det ventes likevel at den blir viktig i forberedelsen til kommende rettssaker. Hsus søksmål er nemlig bare det første i rekken av søksmål relatert til Autopilot-funksjonen.
Dessuten etterforsker det amerikanske justisdepartementet Teslas påstander om selvkjøring, i tillegg til at veisikkerhetsmyndigheten NHTSA ser kritisk på det sikkerhetsmessige rundt teknologien.
Avsluttende tanker
Tesla, Elon Musk og deres Autopilot-system er under gransking etter påstander om at Autopilot-funksjonen har gitt bilkunder en falsk trygghet. Etterforskningen tar sikte på å undersøke minst tolv ulykker, inkludert dødsulykker, der Autopilot-systemet var aktivert.
Mens Tesla har markedsført Autopilot som en avansert førerassistent, har det vært kontrovers rundt funksjonen. Kritikere hevder at Tesla har overdrevet dens evner og at brukerne har blitt villedet. Likevel har Tesla vunnet en rettsavgjørelse der de ble frikjent for ansvar i en Autopilot-ulykke.
Det gjenstår å se utfallet av etterforskningen fra det amerikanske justisdepartementet og veisikkerhetsmyndigheten NHTSA. Dette kan ha store konsekvenser for hvordan Autopilot og selvkjøringsteknologien blir regulert og markedsført i fremtiden.