Omegle, den populære videochat-tjenesten, blir nedlagt etter 14 år på nett. Stengt uten forvarsel, grunnleggeren Leif K. Brooks forklarer at økonomiske utfordringer og kontroverser har ført til nedleggelsen. Les mer om nedleggelsen av denne kjente videochat-tjenesten som har blitt anklaget for å være et sted der nettovergripere treffer sine ofre.
Innholdsfortegnelse
Stengt uten forvarsel.
Enten du har brukt den selv, eller bare sett den i sidesynet som snutter på tjenester som YouTube og TikTok, har du antakelig støtt på nettfenomenet Omegle.
Det var en gigantisk videochat-tjeneste som koblet tilfeldige samtalepartnere på nett, omtrent på samme måte som konkurrenten Chat Roulette som også åpnet i 2009. I motsetning til Chat Roulette kunne Omegle-brukerne velge mellom tekst eller video - eller begge deler.
Nå har Omegle stengt over natten, og uten forvarsel.
Økonomiske utfordringer og kontroverser
I en uttalelse på tjenestens nettsider forklarer sjefen og skaperen, Leif-K Brooks, at kostnaden ved å drive den rett og slett ble for stor på flere plan.
Mange drev med ulike humorprosjekter på Omegle, så som NoLogicDavid i videoen under:
Omegle har i likhet med mange andre nettjenester blitt anklaget for å være et sted der nettovergripere treffer sine ofre.
BBC melder at TikTok har sluttet å akseptere lenker til Omegle, nettopp på grunn av kontroversene rundt tjenestene.
De har også funnet at Omegle er nevnt i over 50 ulike overgrepssaker på flere kontinenter. De viser blant annet til én der en kvinne saksøkte Omegle fordi tjenesten satte henne i første kontakt med sin overgriper.
I BBCs omtaler av nettstedet beskrives det som et «vilt sted», altså en plass der få regler gjelder.
Det pågår i dag en omfattende debatt rundt hvordan overgrep og overgrepsmateriale skal håndteres på nett - deriblant gjennom EU-reguleringer.
Omegle-skaperen selv beskriver kampen om nettet fra sitt ståsted:
– Som en overlever etter voldtekt som barn visste jeg at fysisk kontakt var risikabelt. Internett ble et fristed fra den frykten, forklarer han i sin «avskjedstekst» på Omegle.com.
Han forklarer videre at han tror Omegle ble hitten det var fordi at å møte nye mennesker er et grunnleggende ønske folk har.
– Hvis internett var en global landsby, skulle Omegle tilsvare å gå ned gata og hilse på folk.
Alt fra å hilse på fremmede kulturer til å få hjelp i vanskelige spørsmål eller å avhjelpe ensomhet og isolasjon fremheves som formål Omegle har blitt benyttet til. Folk skal også ha funnet hverandre og giftet seg i løpet av tjenestens fjorten år lange fartstid.
Samtidig beskriver han og hvordan tjenesten har blitt benyttet til kriminell oppførsel.
– Telefonen kan benyttes til å gratulere bestemor med dagen, eller å ringe inn en bombetrussel. Man kan ikke fortelle en ærlig historie om Omegle uten å nevne at den har Omeglevar en nettside for anonym videochat der man automatisk ble koblet opp mot fremmede enten man brukte mobiltelefon eller PC. Nettsiden hadde stor popularitet i seg selv, i tillegg til å bli drevet frem på på Tiktok og Youtube der brukere delte skjermopptak fra tjenesten.
For eksempel at noen gjorde noe morsomt og rart, en narrestrek for eksempel, og så filmet man reaksjonen til den andre man chattet med. Eller rett og slett opptak av snåle hendelser som hendte i prat med andre via Omegle, og skrekkvideoer.
Nettsiden fremstod derfor som mer uskyldig enn det den egentlig var via klipp på sosiale medier.
Og i vår gjennomgang av tjenesten fant vi raskt flere tilfeller der man ble koblet opp mot brukere og videoklipp av menn som lå under dyner klare til å blotte seg, seksuelle plakater og mer.
Nå har nettsiden blitt stengt, og utvikleren, Leif K-Brooks har lagt inn bilde av en gravstein datert 2009 – 2023. Det er en nokså lang utgreiing (på engelsk) om akkurat hvorfor. Her står det blant annet at (vår oversettelse fra engelsk):
Utvikleren gir samtidig et lite stikk til det han mener er urettferdig kritikk fra andre, uten å nevne en spesifikk mottaker:
Barnevakten tar ikke stilling til argumentene som utvikleren legger frem over. Men med tanke på at barn og unge har brukt tjenesten til tross for en 18-årsgrense, vet vi at kontakt med tilfeldig fremmede byr på stor risiko.
Det har ikke vært en reell hindring og verifisering av brukerens alder. Og barn og unge bør ikke bruke slike tjenester. Også fagleder Rune Fimreite i Politiets nettpatrulje Vest mener at Omegle har bydd på utfordringer:
– Politiets nettpatrulje Vest har flere ganger erfart at denne tjenesten har blitt misbrukt til ulovlig bildedeling, grooming og seksuell utpressing. På bakgrunn av dette kommer vi ikke til å savne plattformen, sier han til Barnevakten.
Utviklerne la også mye av ansvaret over på brukerne i vilkårene. Blant annet skrev de: «Omegle-chat blir moderert, men moderering er ikke en perfekt løsning. Brukerne er alene ansvarlige for deres oppførsel når de bruker Omegle.»
En gang i tiden stod det også tydelig uttrykt på nettsiden at overgripere brukte Omegle. Denne informasjonen ble senere tatt bort. Men bare i juni i år skrev NRK en artikkel om en mann i Nordland som er siktet for overgrep mot svært mange barn via tjenesten. I Bergen er det et neste tilfelle.
Politiet er også aktivt ute og advarer mot denne type og andre lignende tjenester:
– Politiet ser at barn utsetteChattetjenesten Omegle er lagt ned
Chattetjenesten Omegle er lagt ned etter 14 års drift, bekrefter grunnleggeren på egen hjemmeside.
Grunnlegger Leif K. Brooks skriver at nettsiden ikke lenger var bærekraftig i drift, «verken økonomisk eller psykologisk».
Siden koblet sammen fremmede i videochatter, og nettopp det har ført til kritikk mot tjenesten gjennom årene.
Blant annet har Omegle blitt nevnt i mer enn 50 rettssaker mot pedofile i Storbritannia, USA og Australia, skriver BBC.
Hva vil Wiki fortelle oss?
8. november 2023 ble Omegle stengt uten forvarsel. Grunnlegger Leif K-Brooks postet en uttalelse på forsiden av nettstedet hvor han skrev at kostnaden med å drive nettstedet «ble for stor på flere plan».
Nettstedet har vært nevnt i over 50 ovegrepssaker i forskjellige land, deriblant Norge.