3D-TV har dabbet helt av

174

Les om nedslående tall og manglende entusiasme rundt 3D-TV. BBC gir opp 3D-TV-satsingen etter sviktende seertall. Haier viser frem trådløs 3D-TV på IFA-messen.

BBC med nedslående tall

Stereoskopisk 3D har aldri tatt helt av, i hvert fall ikke slik mange produsenter hadde håpet på for noen år siden. Nettstedet The Verge gikk så langt som å si at 3D er offisielt dødt under CES-messen i Las Vegas i januar, og britiske BBC er nok ikke helt uenige i denne påstanden.

Teknologisk sjef for HD og 3D i BBC, Andy Quested, uttalte nylig under Future TV-konferansen i London at publikum blir mindre og mindre entusiastiske over 3D. Ifølge HDTVtest minsker antall TV-seere for hver gang et nytt 3D-show dukker opp, og det får BBC til å se svart på 3D-framtiden.

BBC har hatt en toårig prøveperiode for stereoskopiske 3D-sendinger, og har testet ut formatet i en rekke TV-programmer. Det mest populære eksempelet var åpningsseremonien til London-OL sommeren 2012, mens andre eksempler inkluderer dokumentarserien Walking with Dinosaurs og dronning Elizabeths årlige TV-overførte tale.

Rundt 1,5 millioner husholdninger i Storbritannia eier en 3DTV, og cirka halvparten av disse benket seg ned for å se OL-seremonien i 3D. Etter dette har seertallet falt dramatisk, ned til så lite som 4000 seere for enkelte show.

3D TV, test, | De 10 beste TV-ene for 3D
Bildekilde: www.nettavisen.no

Gir opp 3D-TV-satsingen

Til tross for den store optimismen i begynnelsen, har 3D-TV-fenomenet aldri fått skikkelig fotfeste. I 2010 slo Sony fast at det er utenkelig at 3D-TV ikke vil slå an, men den stadig avtakende interessen den siste tiden fikk nylig nettstedet The Verge til å konkludere med at teknologien offisielt er død.

I Europa er den britiske kringskastingsgiganten BBC blant dem som har ønsket å satse på 3D-sendinger. For et par år siden startet selskapet et prøveprosjekt som gikk ut på å produsere en rekke programmer og sendinger i 3D.

I april i år ble det imidlertid klart at dette prøveprosjektet ikke gikk så bra, og nå har BBC omsider tatt konsekvensen av de sviktende seertallene. Nettstedet Radio Times melder nemlig at BBC herved gir opp 3D-TV-satsingen inntil videre.

Det er lederen for prosjektet, Kim Shillinglaw, som bekrefter avgjørelsen overfor nettstedet. Ifølge Shillinglaw er interessen for 3D-sendinger rett og slett for liten i Storbritannia.

Produksjonen av 3D-programmer skal visstnok opphøre i alle fall i tre år, og deretter skal selskapet vente og se. BBC er imidlertid ikke helt ferdig med 3D-sendingene ennå, og skal avslutte med en jubileumsepisode av Doctor Who og et naturprogram som heter Hidden Kingdom.

3D TV, test, | De 10 beste TV-ene for 3D
Bildekilde: www.nettavisen.no

Trådløs 3D-TV fra Haier

Det har dabbet litt av med snakket om å overføre det som er av signaler uten behov for ledninger, selv om vi gjerne hadde sett at det kom en løsning fort som fy.

På årets IFA-messe kan det se ut til at Haier har lyttet til våre ønsker. Selskapet viste nemlig frem en 3D-tv som klarer seg helt uten ledninger. Ulempen er selvsagt at signalene og strømmen må komme fra et sted, denne gangen via tv-benken.

Det er for så vidt ikke noe nytt med trådløs overføring av lyd og bilde, selv om det enn så lenge ikke har tatt særlig av. Det vi derimot har sett lite av, er trådløs strøm. Haiers prototype har alle tre.

Selskapet har også tidligere vist frem en trådløs tv, men denne gangen har de altså i tillegg lagt til støtte for 3D. Strøm til tv-en leveres via induksjonsteknologi fra tv-benken, og i monteret på IFA var det omtrent 60 centimeter fra strømforsyningen til selve tv-en. Dermed kan du kanskje om ikke så alt for lenge klare deg med å koble selve tv-benken til stikkontakten, mens tv-en slipper å besudles med rotete ledninger og kabler. Det er i alle fall lov å håpe.

Haiers trådløse tv er enn så lenge kun på forsøksstadiet, men ifølge rapporter fra IFA virker selv prototypen svært så bra.