Den selvtørkende jakken fra «Tilbake til fremtiden» er blitt virkelighet

71

Les om hvordan den selvtørkende jakken fra «Tilbake til fremtiden» nå er blitt en virkelighet. Jakken bruker sirkulerende luft for å tørke seg selv, og du kan skaffe deg en på Kickstarter. Finn ut mer her!

Enda et produkt fra den kjente 80-tallsfilmen er blitt realisert - og du kan snart skaffe deg den.

Logikken tilsier nok at dette bare er en film – KRS247.no
Bildekilde: krs247.no

Bakgrunn

Datoen som Michael J. Fox reiser til i filmen «Tilbake til fremtiden 2», 21. oktober 2015, ble nylig passert, og i den forbindelse tok vi en gjennomgang av hvilke teknologier fra filmen som i dag er blitt virkelighet.

Det viser seg at en del teknologier faktisk er blitt realisert, for eksempel de selvknytende skoene. Nå har et annet konsept fra den kjente filmen sett dagens lys, nemlig den selvtørkende jakken som hovedpersonen benytter etter en ufrivillig dukkert.

Her er ti teknologier fra 2015 i Tilbake til Fremtiden 2 – har de blitt  virkelighet? - Tek.no
Bildekilde: www.tek.no

SDJ-01 - Den selvtørkende jakken

Jakken er blitt lansert på finansieringsnettstedet Kickstarter, og har fått navnet «SDJ-01». Produktet er altså eksplisitt inspirert av 80-tallskomedien, og har i den forbindelse mer eller mindre samme utseende og farger som jakken i filmen.

Den selvtørkende jakken fungerer ved at den simpelthen sirkulerer luft med høyt trykk på innsiden som suges inn via et par luftkompressorer nederst på hver side av jakken. Luften slippes ut igjen gjennom to ventiler ved kragen øverst på jakken.

Takket være plasseringen av disse ventilene vil luften fortsette oppover langs halsen og hodet til brukeren, som bidrar til at håret og ansiktet til brukeren også vil bli tørket i prosessen, noe som jakken i filmen også var i stand til.

Ifølge utvikleren sirkulerer luften i et helt lukket rom mellom det ytterste og innerste laget for høyest mulig effektivitet, og sørger for å tørke jakken innenfra og utover, slik at den delen av jakken som er nærmest kroppen blir tørket først. Under normale omstendigheter skal det ta mellom ett og to minutter å tørke jakken etter at den har blitt utsatt for regn eller vannsøl.

Jakken benytter en batteripakke med lav vekt som visstnok skal være i stand til å drive kompressorene i jakken i opptil 30 minutter på én opplading. Pakken kan tas ut av jakken for opplading, om man ønsker det. Ellers lover produsenten at jakken holder høy kvalitet, og den kan fåes i en rekke ulike størrelser.

På Kickstarter har produktet i skrivende stund samlet inn 13 000 dollar av et mål på 12 000 dollar med åtte dager igjen. For å sikre deg et eksemplar må du love bort minst 150 dollar, og forventet leveringstidspunkt er april i år. Produsenten sender til hele verden. Mer informasjon finner du på Kickstarter og se også demonstrasjonsvideo under.

Oppgraderingen av Nike Air Mags

I tillegg til den selvtørkende jakken har også de etterlengtede selvknytende Nike-skoene blitt en realitet. Sammen med Michael J. Fox Foundation, lanserte Nike den første versjonen av Nike Air Mags i 2011. Disse skoene hadde utseendet fra filmen, men manglet den selvstrammende funksjonen. Nylig kunne Nike overrekke Michael J. Fox det første paret av den nye, oppgraderte versjonen av skoene, som nå har fungerende, selvstrammende skolisser.

Videoer viser at skoene ikke er like raske som i filmen, men de fungerer. Skoene vil bli produsert i et begrenset opplag og auksjoneres bort våren 2016, der overskuddet går til Michael J. Fox Foundation for forskning på Parkinsons sykdom.

Tilbake til fremtiden - 1985 - Filmweb
Bildekilde: www.filmweb.no

Konklusjon

Med den selvtørkende jakken og oppgraderingen av Nike Air Mags har teknologien fra filmen «Tilbake til fremtiden» virkelig blitt virkelighet. Disse produktenes popularitet viser hvor stor innvirkning populærkulturen kan ha på teknologiutviklingen. Nå gjenstår det bare å se om flere av filmens futuristiske konsepter vil bli realisert i fremtiden.

Back to the Future»-fan? Da er onsdag en merkedag! - fvn.no
Bildekilde: www.fvn.no