Les om den siste plasma-giganten, LG, som nå gir opp teknologien. Oppdag hva som ligger bak beslutningen og hva fremtiden bringer for TV-teknologien.
Innholdsfortegnelse
Plasma-TV-ene har lenge vært foretrukket av både TV-entusiaster og kritikere, men nå er det siste kapittelet i plasma-teknologiens historie i ferd med å bli skrevet. Etter at Panasonic og Samsung allerede har avsluttet sin produksjon av plasma-TV-er, melder nå den siste plasma-giganten, LG, at de også legger teknologien død.
En nedadgående trend
Etterspørselen etter plasma-TV-er har gradvis sunket de siste årene, og markedsforskningsselskapet DisplaySearch spår en nedgang på hele 50 prosent i plasma-TV-forsendelser i forhold til 2013. Det ser ut til at OLED- og 4K-løsningene har overtatt markedet og produsentenes fokus.
Den første store plasma-produsenten som ga opp teknologien var Panasonic, etterfulgt av verdens største TV-produsent, Samsung. Nå er det LG, med rundt 25 prosent av markedet, som også ser ut til å kaste inn håndkleet.
LGs avslutning av plasmaproduksjon
Ifølge sjefen for LGs avdeling for hjemmeunderholdning, Ha Hyun-hwoi, er selskapet nå i ferd med å vurdere tidspunktet for avslutningen av plasmaproduksjonen. Den offisielle kunngjøringen vil komme snart, og årsaken til beslutningen er den samme som for de andre TV-gigantene - sviktende etterspørsel blant forbrukerne.
LG har tidligere indikert at de ønsket å fortsette med plasma-teknologien en stund til, men det ser ut til at OLED og LED er fremtiden. Selskapet vil nå satse videre på OLED og LED-teknologier, som gir mulighet for 4K-oppløsning og kurvede TV-er.
Se også
Et farvel til plasmateknologien
Med Panasonic, Samsung og nå LG som har avsluttet sin produksjon av plasma-TV-er, begynner det virkelig å se dystert ut for plasmateknologien. Til tross for at plasma-TV-er har vært favoritter blant forbrukere og kritikere på grunn av fordeler som sortnivå, fargegjengivelse og responstid, har teknologien sakket langt akterut i et marked som stadig tilbyr bedre og rimeligere LCD-paneler.
Selv om LG tidligere har uttalt at plasma-TV-er fortsatt er populære og vil være en viktig del av deres utvalg, er det tydelig at investeringene nå går mot LED og OLED-teknologier. Med plasma-produksjonen på vei ut, er det bare et spørsmål om tid før plasmateknologien er historie.
Hva vil Wiki fortelle oss?
Norges petroleumshistorie er historien om funn og utvinning av petroleum på norsk kontinentalsokkel og de direkte konsekvensene av denne virksomheten. Denne artikkelen gir en oversikt, med fokus på virksomheten til havs. Historie knyttet til direkte ringvirkninger på land er omtalt i Norges petroleumshistorie, landbasert virksomhet.
Fra de første funnene i Ekofisk-området i 1969 er petroleumsvirksomheten vokst til å bli den største næringen i Norge. I toppåret 2013 kunne 232 100 arbeidstakere i Norge knyttes til denne næringen. Norge er blitt en av de største eksportørene i verden av gass og olje, og inntektene har gjort landet til et av de rikeste i verden. Utviklingen har ikke foregått uten menneskelige og miljømessige kostnader.
Statsarkivet i Stavanger har et nasjonalt ansvar for å dokumentere norsk petroleumshistorie. Norsk Oljemuseum bidrar også til å dokumentere historien og vise teknologiutviklingen.
For en oversikt over norske petroleumsfelt, med opplysninger om funnår og produksjonsstart, se olje- og gassfelt på norsk kontinentalsokkel.