Hva er best av 2.4 og 5 GHz?

68

Les denne artikkelen for å lære mer om hva som er best mellom 2.4 og 5 GHz-båndene, og få fem tips for å forbedre det trådløse hjemmenettet.

Internett har blitt en essensiell del av hjemmet vårt, og vi forventer at det skal fungere sømløst til enhver tid. Men når nettforbindelsen hakker eller stopper opp, kan det være flere årsaker til problemet. For å få innsikt i trådløse signaler og hvordan man kan optimalisere hjemmenettverket, har vi snakket med Eyvind Skaga, ansvarlig for ruter og hjemmenett hos Telenor. Han deler her sin ekspertise om hva som er best mellom 2.4 og 5 GHz-båndene, og gir oss fem tips for å forbedre det trådløse hjemmenettet.

Should I use 2.4 GHz or 5 GHz WiFi? | CenturyLink
Bildekilde: www.centurylink.com

To nett – velg det som fungerer best

De nye rutere fra Telenor gir deg muligheten til å ha to trådløse nettverk hjemme, slik at du kan utnytte signalene best mulig. Dette betyr at ruteren sender og mottar signaler både på 2.4 GHz-båndet og 5 GHz-båndet. Ifølge Skaga har de to båndene litt ulike egenskaper. Generelt sett har 2.4 GHz-båndet lavere hastighet, men større rekkevidde, mens 5 GHz-båndet har bedre hastighet, men noen ganger litt dårligere rekkevidde. Det er vanligvis mer trafikk på 2.4 GHz-båndet, og dette kan føre til forstyrrelser fra naboer. På den andre siden kan signalene på 5 GHz-båndet bli stoppet lettere av hindringer i hjemmet, men til gjengjeld påvirkes du ikke like lett av signaler fra naboen. Det er derfor viktig å finne ut hvilket nettverk som fungerer best hjemme hos deg.

2.4 GHz vs 5 GHz: Which Wi-Fi should I use? - IP With Ease
Bildekilde: ipwithease.com

Oppdater utstyret ditt

Ifølge Skaga kan eldre utstyr være en av årsakene til problemer med hjemmenettverket. Hvis du for eksempel har en datamaskin eller mobiltelefon som er 3-4 år gammel, kan det hende at den ikke støtter 5 GHz-båndet. Dette betyr at den trådløse hastigheten du opplever hjemme kan være lavere enn det bredbåndslinjen faktisk tilbyr. Derfor er det viktig å sørge for at utstyret ditt er oppdatert og støtter de nyeste trådløse standardene.

Hvor mye kan du surfe?

Når flere enheter er tilkoblet hjemmenettverket samtidig, deler de båndbredden. Derfor er det viktig å vurdere bruken hjemme når du velger bredbåndsabonnementet ditt. For eksempel anbefaler strømmetjenesten Netflix en hastighet på 5 Mbit/s for en god filmopplevelse. Dette betyr at med en bredbåndslinje som gir deg 20/2 Mbit/s, kan minst tre personer se hver sin film på hvert sitt nettbrett samtidig. Hastighetskravene varierer avhengig av bruken, for eksempel krever NRK Nett-TV rundt 1-4 Mbit/s. Det er viktig å merke seg at problemer med streaming ikke nødvendigvis skyldes feil på bredbåndet, men kan være relatert til andre faktorer.

2.4 GHz vs 5 GHz: Which Wi-Fi should I use? - IP With Ease
Bildekilde: ipwithease.com

Slik utnytter du WiFi-signalene best

Alle moderne trådløse rutere har dual-band-funksjonalitet, som betyr at de kan kjøre både på 2.4 GHz- og 5 GHz-båndene samtidig. Dette gir deg muligheten til å utnytte WiFi-signalene best mulig. Dual-band-rutere har to WiFi-radioer, hvor den ene sender og mottar signaler på 2.4 GHz-båndet, mens den andre sender og mottar signaler på 5 GHz-båndet. Ved å kombinere disse forskjellige trådløse teknologiene kan du dra nytte av fordelene til begge båndene.

2.4 GHz-båndet har større rekkevidde, mens 5 GHz-båndet har bedre hastighet. Det er imidlertid viktig å merke seg at 2.4 GHz-båndet har ofte mye trafikk og kan bli forstyrret av andre enheter i nærheten. På den andre siden kan signalene på 5 GHz-båndet bli stoppet lettere av hindringer i hjemmet. For å maksimere ytelsen til det trådløse nettverket ditt, bør du vurdere å velge den beste kombinasjonen av bånd basert på dine behov.

Når du velger trådløst nettverksnavn (SSID) for de to båndene, kan du velge å ha enten likt eller ulikt navn. Begge alternativene er mulige, og det avhenger av preferansene dine. Du kan også bruke identiske passord på begge nettverkene, uavhengig av om de har likt eller ulikt navn. Hvilken konfigurasjon som er best for deg og ditt hjem, avhenger av flere faktorer, og det kan være lurt å eksperimentere med begge alternativene for å finne ut hva som fungerer optimalt.

2.4 GHz WiFi vs 5 GHz WiFi, What's the Difference? | TP-Link
Bildekilde: www.tp-link.com

Konklusjon

Valget mellom 2.4 og 5 GHz-båndene avhenger av dine individuelle behov og forholdene i hjemmet. Mens 2.4 GHz-båndet har større rekkevidde og bedre evne til å trenge gjennom hindringer, tilbyr 5 GHz-båndet bedre hastighet. Ved å velge riktig kombinasjon av bånd og optimalisere hjemmenettverket ditt, kan du forbedre den trådløse opplevelsen og sikre pålitelig tilkobling til alle enhetene dine.

Hva vil Wiki fortelle oss?

IEEE 802.11 er en serie med standarder for trådløse lokalnett i frekvensbåndene 2.4, 3.6 og 5 GHz. De mest populære er IEEE 802.11b og 802.11g-standardene, som bygger på den originale IEEE 802.11-1997-standarden.

IEEE 802.11b og 802.11g benytter 2,4 GHz ISM-båndet. På grunn av dette valget av frekvensbånd, kan 802.11b- og g-utstyr tidvis lide av forstyrringer fra mikrobølgeovner, trådløse telefoner og Blåtann-enheter. IEEE 802.11b og 802.11g benytter direktesekvensielt spredt spektrum (DSSS), respektivt ortogonal frekvens-divisionsmultiplexing (OFDM), som begge er robuste mot støy og interferens. OFDM er spesielt robust mot multibaneinterferens. IEEE 802.11a benytter 5 GHz U-NII-bånd, som har minst 23 ikke-overlappende kanaler, istedenfor 2,4 GHz ISM-frekvensbåndet, hvor tilstøtende kanaler overlapper. Bitfeilraten (BER) varierer noe med frekvensområdet.

Folk spør også

Hva forteller tallene 2 4 GHz og 5 GHz?

2,4 GHz-frekvensen gir lengre rekkevidde, og den er kompatibel med utstyr av eldre dato. 5 GHz-frekvensen tilbyr hyere hastigheter, men har kortere rekkevidde enn 2,4 GHz.

Fullstendig svar på komputer.no


Hva er forskjell på 2 4 og 5 GHz?

De to bndene har litt ulike egenskaper, og vi kan generelt si at 2,4 GHz-bndet har drligere hastighet men noe strre rekkevidde, mens 5 GHz-bndet har bedre hastighet men av og til litt drligere rekkevidde. Det er alltid mest trafikk p 2,4 Ghz-bndet, og her kan du lettere forstyrres av naboen.

Fullstendig svar på www.online.no


Hvor mye er 2.4 GHz?

I detalj: 2,4 GHz-bndet Den strekker seg fra 2 400 MHz til 2 483 MHz (totalt 83 MHz). I tillegg til trdlst nettverk brukes det ogs for Bluetooth, tastatur, mus, lydoverfring, videooverfring, mikroblgeovner og mye mer. Det er derfor svrt trangt i bndet, og de mange signalene forstyrrer hverandre lett.

Fullstendig svar på www.kjell.com


Hva er forskjellen på 2g og 5g?

De primre forskjellene mellom trdlse frekvenser er omrdet (dekning) og bndbredde (hastighet) som bndene gir. 2,4 GHz-bndet gir mest dekning, men overfrer data ved lavere hastigheter. 5 GHz-bndet gir mindre dekning, men overfrer data ved raskere hastigheter.

Fullstendig svar på kb.netgear.com


Videoer

Knowing this can make your WiFi Better [2.4GHz] [5GHz] [6GHz] ...

WiFi 6 Explained

Tri-Band WiFi Router Explained.

How to Optimise Ethernet for Gaming

Explained: WiFi 802.11 a/b/g/n/ac

MU-MIMO Explained

FRITZ!Repeater – Was sind die Unterschiede? | Frag FRITZ! 022

Mesh Wifi Explained - Which is the best? - Google Wifi