Hva er hacking enkelt forklart?

67

Hacking betyr å jobbe seg rundt begrensninger og finne snarveier og løsninger innen et felt, ofte forbundet med dataprogrammering. Lær mer om hacking, ulike metoder og konsekvenser av hacking.

Innholdsfortegnelse

Hacking betyr å jobbe seg rundt begrensinger og finne snarveier og løsninger innen et felt, ofte forbundet med dataprogrammering.

Bakgrunn

Hacking kommer fra det engelske ordet hack, å kutte opp noe i rask fart. Dette er ofte synonymt med hvordan en hacker jobber. En hacker jobber fort, uten å ta hensyn til at løsningene de finner skal vare over lengre tid.

Ufarlig hacking vs. datakriminalitet

Hacking kan være ufarlig, og en hacker kan forsøke noe så uskyldig som å endre fargene på Google-logoen i sin egen nettleser for sin egen mestringsfølelse eller bare for gøy.

Men hacking er ofte forbundet med datakriminalitet, og snarveiene en hacker tar kan skade andre. Innen hacker-miljøer blir en som driver med ulovlig hacking noen ganger betegnet som en Cracker eller en Black Hat. Hacking er et begrep som ofte benyttes synonymt med datakriminalitet og tekniske angrep mot maskiner og tjenester.

Definisjonen av hacking

Den opprinnelige definisjonen av hacking er at noen benytter verktøy, teknologi og kunnskap på nye og svært innovative måter for å løse problemer og utfordringer, ofte mer motivert av selve utfordringen enn gevinsten ved å løse den. Mange miljøer benytter denne siste definisjonen også i dag. Den som utfører hacking omtales som en hacker. Det å bli hacket er stort sett ensbetydende med dataangrep og datakriminalitet.

Hacking i dagligtalen

Hacking har i dagligtalen mistet litt av kravet om at det skal være avansert bruk av kunnskap på innovative måter. Urettmessig tilgang på en brukerkonto fordi et passord var delt med andre eller svært lett å gjette, vil for eksempel omtales som hacking av mange. Også det å benytte ferdige verktøy eller følge dokumenterte fremgangsmåter omtales av mange som hacking. Svindel vil ofte være et bedre begrep der svært enkle tekniske teknikker benyttes sammen med sosial manipulasjon for å oppnå økonomisk gevinst.

Hvordan fungerer hacking?

Sosial manipulering

Sosial manipulering er en manipuleringsteknikk utformet for å utnytte menneskelige feil for å få tilgang til personlig informasjon. Hackere kan bruke en falsk identitet og ulike psykologiske triks for å lure deg til å oppgi personlig eller økonomisk informasjon. De kan bruke phishing-svindel, søppelpost eller direktemeldinger eller til og med falske nettsteder for å oppnå dette.

Hacking av passord

Hackere bruker ulike måter å få tak i passord på. Prøve- og feile-metoden er kjent som rå kraft-angrep, der hackere prøver å gjette alle mulige kombinasjoner for å få tilgang. Hackere kan også bruke enkle algoritmer til å generere ulike kombinasjoner av bokstaver, tall og symboler som hjelper dem med å identifisere passordkombinasjoner. En annen kjent teknikk er et såkalt ordbokangrep, et program som legger inn kjente ord i passordfeltene for å se om noen av dem fungerer.

Infisere enheter med skadelig programvare

Hackere kan infiltrere enheten til en bruker for å installere skadelig programvare. Det som er mer sannsynlig, er at de vil prøve å kontakte potensielle ofre via e-post, direktemeldinger, nettsteder med innhold som kan lastes ned eller node-til-node-nettverk.

Utnytte usikre trådløse nettverk

I stedet for å bruke skadelig kode til å infiltrere en persons datamaskin, kan hackere ganske enkelt utnytte åpne trådløse nettverk. Det er ikke alle som sikrer ruterne sine, noe som kan utnyttes av hackere ved å kjøre rundt å lete etter åpne, usikrede trådløse nettverk. Denne aktiviteten kalles wardriving. Når hackerne er koblet til det usikrede nettverket, trenger de bare å komme seg forbi grunnleggende sikkerhetsfunksjoner for å få tilgang til enhetene som er koblet til.

Få tilgang gjennom bakdører

Hackere kan lage programmer som søker etter ubeskyttede veier inn i nettverkssystemer og datamaskiner. Hackere kan få tilgang via bakdører, ved å infisere en datamaskin eller et system med en trojaner, som hackere oppretter for å få kontroll over systemet eller nettverket.

Avsluttende tanker

Hacking, selv om det kan ha både positive og negative konnotasjoner, er en praksis som involverer å finne kreative løsninger og snarveier innenfor et gitt felt. Mens noen hackere driver med ulovlig aktivitet og datakriminalitet, er det viktig å skille mellom ulovlig hacking og hacking som en positiv form for innovasjon og problemløsning.

Referanser:

1. [Referanse 1]

2. [Referanse 2]

Hacking og Datainnbrudd – Mialandsem.no
Bildekilde: mialandsem.no

Hva vil Wiki fortelle oss?

"Hva er hacking enkelt forklart?"

Watch Dogs er et action-eventyrspill hvor spilleren tar kontroll over hovedpersonen, Aiden Pearce, en hacker som kan infiltrere ctOS, et sentralisert datasystem som styrer den hypertilkoblede byen Chicago. Ved hjelp av sin smarttelefon kan Aiden hacke seg inn i ulike elektroniske enheter og systemer for å løse oppgaver på forskjellige måter. Hackingen kan brukes til å få informasjon om byens innbyggere, avsløre og stoppe kriminalitet, og manipulere infrastrukturen i byen, som trafikklys og tog. Spilleren kan velge å spille som en kriminell eller borgerverner, og spillet gir muligheter for både samarbeid og konkurranse i flerspillermodusen."

Innholdsfortegnelse

Folk spør også

Hva skjer hvis du blir hacket?

Hacking er nr noen identifiserer og deretter utnytter svakheter i et datasystem eller -nettverk. Dette gjres vanligvis for f uautorisert tilgang til personopplysninger eller driftsdata.

Fullstendig svar på www.kaspersky.no


Kan noen hacke telefonen min?

Telefonhacking kan skje p alle typer telefoner, medregnet Android- og iPhone-modeller. Fordi hvem som helst kan vre srbar for telefonhacking, anbefaler vi at alle brukere lrer seg hvordan de identifiserer en eksponert enhet.

Fullstendig svar på www.kaspersky.no


Videoer

Hva er hacking?

Hva er hacking og hva er typene hacking | Lær etisk hacking | Internshala-treninger

Hva er en Hacker?

Så enkelt blir du svindlet digitalt | Sikkerhetstips for mobil med ice

Nokios 2019 - Sesjon 3A: Hvem «ringer» du når offentlige tjenester blir hacket?

Hva er NATO?

Tappe ser på nrksuper.no [EDUCATIONAL]

Ting alle jenter gjør