Hvordan fungerer et mesh-nettverk?

51

Et mesh-nettverk er et trådløst nettverkssystem som gir stabilt og raskt internett hjemme. Det består av flere dedikerte mesh-rutere som fungerer som satellitter koblet til en hovedrouter. Les mer om hvordan det fungerer, tekniske begreper, oppsett og fordeler og ulemper.

Hva er et mesh-nettverk?

Et mesh-nettverk er et trådløst nettverkssystem som bidrar til å gi stabilt og raskt internett hjemme. Nettverket består av flere rutere, kalt noder, som er dedikerte mesh-routere. Disse nodene fungerer som satellitter og kobles trådløst til en hovedrouter som er tilkoblet modemet. Når alt er installert, fungerer mesh-nettverket som en enhet og gir en sømløs internettopplevelse.

Hva er et mesh-nettverk? | Komputer.no
Bildekilde: komputer.no

Viktigste tekniske begreper

For å forstå hvordan et mesh-nettverk fungerer, er det viktig å kjenne til noen tekniske begreper:

 • Noder: Dette er de dedikerte mesh-ruterne som utgjør nettverket. De kobles trådløst til hovedrouteren og fungerer som satellitter.
 • Hovedrouter: Dette er noden som er tilkoblet modemet og styrer trafikken i nettverket. Denne noden er sentral for å opprettholde et stabilt og raskt internett.
 • Båndbredde: Mesh-nettverket kan operere på forskjellige båndbredder, som 2.4 GHz eller 5 GHz. 2.4 GHz gir lengre rekkevidde, mens 5 GHz gir høyere hastighet.
 • Wi-Fi 6: Dette er den nyeste standarden for trådløst nettverk, som gir høyere hastighet og mulighet til å koble til flere enheter samtidig.
Hva er et mesh-nettverk? | TAFJORD
Bildekilde: www.tafjord.no

Hvordan sette opp et mesh-nettverk?

Når du skal sette opp et mesh-nettverk, er det viktig å følge noen trinn:

 1. Restart modemet for å få en ny og gyldig IP-adresse.
 2. Koble hovednoden til modemet.
 3. Koble de andre nodene trådløst til hovednoden.
 4. Følg installasjonsinstruksjonene for å optimalisere båndbredden og sikre en god internettforbindelse.

Se også

Sømløs bytting mellom signalene

En av de største fordelene med et mesh-nettverk er at enhetene dine kan bruke mer enn ett nettverkssignal. De bytter sømløst mellom signalene for å finne det som for øyeblikket fungerer best. Dette gjøres automatisk av mesh-nettverket, og du trenger ikke å gjøre noe selv.

Wifi mesh: Hva er det og når trenger du det? < Eye Networks
Bildekilde: eyenetworks.no

Hvilke funksjoner har et mesh-nettverk?

Et mesh-nettverk har mange nyttige funksjoner:

 • Stabil dekning: Mesh-nettverket sikrer at alle områder i hjemmet ditt har god internettdekning. Nodene fungerer som forsterkere og sørger for at signalene når frem til alle enhetene.
 • Robusthet: Mesh-nettverket er svært feiltolerant og kan fortsette å fungere selv om en eller flere noder går ned. Dette sikrer en pålitelig internettforbindelse.
 • Skalerbarhet: Du kan enkelt legge til eller fjerne noder i mesh-nettverket etter behov. Dette gjør at nettverket kan tilpasses ulike boligstørrelser og behov.
 • Høy hastighet: Mesh-nettverket kan håndtere stor trafikkbelastning og sikrer jevn dataoverføring. Dette gir en rask internettopplevelse.
Mesh-systemer gir wifi-dekning overalt | Kjell.com
Bildekilde: www.kjell.com

Fordeler og ulemper med et mesh-nettverk

Et mesh-nettverk har flere fordeler og ulemper:

Fordeler:

 • Stabil og pålitelig internettforbindelse
 • God dekning i hele hjemmet
 • Fleksibilitet til å legge til eller fjerne noder etter behov
 • Høy hastighet og kapasitet

Ulemper:

 • Kan være kostbart å sette opp, spesielt for større boliger
 • Krever god plassering av nodene for optimal dekning
 • Kan være teknisk utfordrende å konfigurere for noen brukere

Samlet sett er et mesh-nettverk en effektiv løsning for å få et stabilt og raskt internett hjemme. Med riktig konfigurasjon og plassering av nodene, kan du nyte sømløs surfing og pålitelig tilkobling til alle enhetene dine.

Kilder:

Dinside.no

Tek.no

Digi.no

Hva er et mesh nettverk – Nufi
Bildekilde: numedalfiber.no

Hva vil Wiki fortelle oss?

Hvordan fungerer et mesh nettverk?

Et mesh nettverk er en spesiell form for nettverkstopologi som skiller seg fra de tradisjonelle topologiene som busstopologi, ringtopologi, stjernetopologi, tretopologi og masketopologi. I et mesh nettverk er hver node koblet til hverandre, og det finnes flere ruter for dataoverføring mellom nodene.

Denne formen for nettverkstopologi gir en høy grad av redundans og pålitelighet. Hvis en node feiler, kan data fortsatt rutet gjennom andre noder for å nå målnoden. Dette gjør at mesh nettverk er svært robuste og motstandsdyktige mot feil.

Mesh nettverk kan være enten trådløse eller kablede. I et trådløst mesh nettverk bruker nodene trådløs kommunikasjon for å sende og motta data. Dette gjør at nettverket kan utvides og tilpasses enkelt ved å legge til eller fjerne noder.

I tillegg til å være robuste og fleksible, tilbyr mesh nettverk også god ytelse og dekning. Ved å ha flere ruter for dataoverføring kan mesh nettverk håndtere stor trafikkbelastning og sikre jevn dataoverføring.

Et mesh nettverk er spesielt egnet for områder med vanskelig tilgang eller der det er behov for et pålitelig og robust nettverk. Det brukes ofte i industrielle miljøer, smarte hjem, byområder og utendørsinstallasjoner.

Folk spør også

Hvordan sette opp mesh-nettverk?

Nr det kommer til mesh-nettverket ditt kan du plassere ruteren der du har den vanlige ruteren, og deretter kan du plassere n midt i boligen. Dersom du har enda en satellitt med i nettverket ditt, kan du plassere denne der du trenger den mest.

Fullstendig svar på nordvpn.com


Hva er en mesh router?

Kort forklart er mesh et routersystem som bruker flere enheter, eller noder, til gi deg bedre WiFi-dekning enn det en enkelt router vanligvis klarer. Med mesh fr du dekning i alle kriker og kroker i huset og i hagen, hvis du nsker det.


Hvordan fungerer trådløst nettverk?

Wi-Fi, eller IEEE 802.11, ble utviklet for erstatte nettverkskabelen og er i dag den vanligste teknologien for trdlse nettverk. Den fungerer omtrent som en radio – en router tar imot signaler og sender de trdlst via frekvensen 2,4 GHz eller 5,0 GHz til data, telefon eller andre enheter.

Fullstendig svar på www.dustin.no


Hvordan koble til et trådløst nettverk?

Koble til mobil eller pc pne Innstillinger.Velg Wi-Fi.Trykk p bryteren for sl p Wi-Fi.Trykk p navnet p det nettverket du vil koble deg til.Hvis nettverket er sikret med passord: Angi passordet og trykk p Koble til.

Fullstendig svar på www.telenor.no


Videoer

MESH – Hva er det og hvorfor må du ha det? Elkjøp forklarer

Network Topologies (Star, Bus, Ring, Mesh, Ad hoc, Infrastructure, & Wireless Mesh Topology)

Det nye trådløse nettverket - en guide for forbedret ytelse og rekkevidde

Modem vs Router - What's the difference?

Hverdagskompetanse: Nettverk

WiFi Range Extender - WiFi Booster explained - Which is the best?

Hub, Switch, & Router Explained - What's the difference?

Tri-Band WiFi Router Explained.