Intel Arc: En ny satsning på grafikkort

239

Intel har nylig introdusert sin nye satsning på grafikkort kalt Intel Arc. Dette markerer deres inntreden som en konkurrent til etablerte aktører som Nvidia og AMD. Les mer om Intels planer for nye Arc-grafikkort og spennende funksjoner som støtte for strålesporing og AI-basert supersampling.

Intel Arc: En ny satsning på grafikkort

Intel har nylig introdusert sin nye satsning på grafikkort kalt Intel Arc. Dette markerer deres inntreden som en konkurrent til etablerte aktører som Nvidia og AMD. Den første serien av Arc-grafikkort, med kodenavnet Alchemist, vil være tilgjengelig for både stasjonære og bærbare maskiner tidlig i 2022, ifølge en videopresentasjon fra Intel.

Intel har avslørt kodenavnene for kommende generasjoner av Arc-grafikkort, inkludert Battlemage, Celestial og Druid. Selv om vi ikke har fått nok informasjon om ytelsen til disse kortene enda, har Intel uttalt i en pressemelding at de vil støtte strålesporing, mesh shading og Variable Rate Shading for å øke ytelsen der det er hensiktsmessig.

En spennende funksjon Intel fremhever er AI-basert supersampling, som vil muliggjøre høyere oppløsning ved hjelp av kunstig intelligens. Dette kan bety at Intel kommer med en konkurrent til Nvidias DLSS-teknologi (Deep Learning Super Sampling).

AMD har også introdusert sin egen konkurrent til DLSS-teknologien tidligere i år med FidelityFX Super Resolution, selv om den ikke bruker kunstig intelligens.

Intel tar opp konkurransen med AMD og Nvidia – lager sine egne skjermkort |  Digi.no
Bildekilde: www.digi.no

Mer informasjon og spesifikasjoner kommer senere

Det er fremdeles begrenset informasjon tilgjengelig om Intels nye satsning på grafikkort. Mer detaljert informasjon om spesifikasjoner og ytelse er planlagt å bli offentliggjort senere i år. Imidlertid har Intel vist frem videoer der brikkene kjører populære spill som Mount & Blade 2, Forza Horizon 4 og Metro Exodus, som gir en indikasjon på potensiell ytelse.

I fjor lanserte Intel sine første dedikerte grafikkort, kalt Iris Xe, etter å ha levert integrert grafikk i mange år. Iris Xe var hovedsakelig designet for bærbare og forhåndsbygde stasjonære maskiner, mens Alchemist-kortene vil rette seg direkte mot gaming-markedet og er basert på Xe-HPG-arkitektur.

Intel har tidligere uttalt at HPG-arkitekturen vil være rettet mot entusiaster og tunge spillere, og det har vært rykter om at ytelsen til toppmodellen kan være på nivå med Nvidias RTX 3070. Intel har foreløpig kun lovet å dele flere detaljer senere i år.

Konkurrentene knuser Intels GPU - ITavisen
Bildekilde: itavisen.no

Intel ekspanderer innen grafikkteknologi

Intel har tradisjonelt vært kjent for å produsere CPU-er og integrerte grafikkløsninger, men de tar nå skrittet inn i et nytt og stadig viktigere felt. Intel har bekreftet at de planlegger å produsere sine egne dedikerte skjermkort. Den første modellen er forventet å bli lansert i 2020.

Med denne nye satsningen har Intel ansatt flere personer med erfaring innen skjermkort. Selskapet har også inngått samarbeid med andre aktører, som Samsung, for å integrere sin grafikkarkitektur i fremtidige prosessorer.

Med etableringen av Intel Arc kan Intel bli en reell konkurrent til Nvidia og AMD innen grafikkortmarkedet. Mens AMD allerede har utfordret Intel på CPU-fronten med sine Ryzen-modeller, vil Intel nå satse på å konkurrere også på grafikkort-siden.

Se også

En utfordring for Linux og BSD

Tidligere har Linux og frie varianter av BSD slitt med kompatibilitetsproblemer knyttet til visse grafikkort. En av årsakene til dette var at produsenter som Nvidia ikke gjorde sine grafikkprosessorer tilgjengelige som åpen kildekode. Derfor måtte brukere laste ned drivere separat av juridiske årsaker.

AMD derimot har alltid støttet åpen kildekode, og Linuxkjernen har hatt støtte for Radeon-grafikkortene deres i flere år.

Med introduksjonen av Intel Arc vil Linux-brukere og brukere av frie BSD-varianter kunne glede seg over enda flere alternativer når det gjelder kompatibilitet og ytelse.

Samlet sett kan Intels nye satsning på grafikkort, Intel Arc, bli en betydelig konkurrent til etablerte aktører som Nvidia og AMD. Med løfter om spennende funksjoner som støtte for strålesporing og AI-basert supersampling, samt potensiell god ytelse, vil det være interessant å se hvordan Intel vil klare seg i denne konkurransen.

Kombiner AMD- og Nvidia-grafikkort i samme pc | Digi.no
Bildekilde: www.digi.no

Hva vil Wiki fortelle oss?

Grafikkort

En utfordring i Linux, så vel som frie avarter av BSD, har vært kompatibilitet med visse grafikkort. Dette endret seg fra versjon 5.19 av Linuxkjernen, og fra Fedora 37.

Nvidia

Dette skyldes at enkelte produsenter, deriblant Nvidia i sine GeForce-modeller, ikke gjorde sine grafikkprosessorer tilgjengelig for åpen kildekode. Fedora er fri programvare. Disse driverne måtte derfor nedlastes separat av juridiske årsaker (patentlovgivning og immaterialrett). Utviklingen av en eksperimentell driver kalt nouveau ble startet i 2005 av Stephane Marchesin som en serie patcher til 2D-driveren nv. Denne driveren ble integrert i Linuxkjernen fra versjon 2.6.33 og var stabil i versjon 3.4. Den siste versjonen av nouveau ble lansert 23. januar 2021.

I juli 2016 kunngjorde Nvidia at de arbeidet med å bygge en 64-biter RISC-V-basert mikrokontroller som erstatning for mikrokontrolleren Falcon som hadde vært brukt siden 2005 i deres grafikkort. Den 11. mai 2022 kunngjorde de betautgaven av en GPU-driver for Linux-kjernen, og den nye driveren med åpen kildekode ble lansert 31. mai 2022.

AMD

Helt anderledes forholder det seg med Radeon grafikkort fra ATI Technologies og Advanced Micro Devices (AMD). AMD har hele tiden kjørt en åpen linje. Linuxkjernen har hatt støtte for Radeon RX460/470/480-kortene fra AMD siden versjon 4.7.0, som ble lansert 24. juli 2016.