Ny teknologi lar mobiler «lade seg selv» – kan gi mye bedre batteritid

142

Oppdag den spennende nye teknologien som lar mobiltelefoner resirkulere ubrukte radiosignaler og forlenge batteritiden betydelig. Les mer på 32Chip.

Etter hvert som mobiler blir stadig mer avanserte og energikrevende, har batteritid blitt et stort fokus for både produsenter og forbrukere. Nettstedet Engadget har fanget opp en spennende ny teknologi utviklet av selskapet Radient Micro Tech. Denne teknologien innebærer å «resirkulere» mobilens ubrukte radiosignaler for å omdanne dem til strøm, noe som potensielt kan gi betydelig bedre batteritid.

Fang opp og konverter radiobølger til energi

Radient Micro Tech har utviklet en patentert teknologi som fanger opp de radiosignalene mobiltelefonene «sløser» bort mens de er i bruk. Disse signalene fanges opp ved hjelp av en egen antenne og konverteres til energi, som deretter kan brukes til å forlenge mobilens batteritid. Med denne teknologien kan mobilene i praksis «lade seg selv». I tillegg har Radient uttalt at teknologien også kan brukes som en trådløs ladeløsning, som de mener vil være bedre enn andre eksisterende trådløse ladeteknologier.

Lisensiering til mobilprodusenter

Radient har allerede utviklet en fungerende prototype av løsningen og planlegger å lisensiere teknologien til mobilprodusenter og andre interesserte parter. Det er imidlertid viktig å merke seg at det foreløpig ikke finnes noen demonstrasjoner av teknologien, og det er derfor nødvendig å beholde en viss skepsis til hvor gangbar denne nye løsningen faktisk er, i alle fall inntil vi har sett den i aksjon.

Så mye bedre har batteriene blitt - Tu.no
Bildekilde: www.tu.no

Wi-Fi-basert lading – trådløs lading uten å ta mobilen ut av lommen

En annen lovende teknologi som kan bidra til bedre batteritid er Wi-Fi-basert lading. Selskapet Energous jobber med en ny trådløs ladeteknologi kalt «WattUp», som benytter radiosignaler til å lade mobiltelefoner og andre enheter trådløst. Dette betyr at man kan lade mobilen bare ved å bevege seg inn i et definert område, uten engang å ta den ut av lommen.

WattUp-teknologien

WattUp-løsningen fungerer ved å benytte radiosignaler, lik de som brukes av Wi-Fi-nettverk, til å lade mobiltelefoner. Energous hevder at deres WattUp-sendere har en rekkevidde på rundt 4,5 meter og kan lade mobiltelefoner mens de er i bevegelse. Systemet kan håndtere opptil 12 mottakerenheter samtidig og benytter det lisensfrie 5,8 GHz ISM-radiobåndet. Gjennomsnittlig kan systemet levere 2 watt til opptil fire enheter samtidig innenfor en radius på 4,5 meter.

Det er foreløpig usikkert når WattUp-teknologien vil bli tilgjengelig i mobiltelefoner, men selskapet har vist interesse hos Motorola, noe som kan indikere en potensiell anvendelse i deres produkter. Det er imidlertid viktig å merke seg at dette foreløpig ikke er bekreftet av noen parter.

Hvordan skaffe ekstra strøm til mobilen
Bildekilde: nrkbeta.no

Evolutiv utvikling av batteriteknologi

Med tanke på batterirevolusjonen som stadig blir omtalt i media, mener eksperter at det ofte er en overdrivelse. Hanne Flåten Andersen, leder for Avdeling for batteriteknologi ved IFE, peker på at det har vært en evolusjon i batteriteknologien de siste årene, selv om det ikke har vært en revolusjon.

Andersen påpeker at batterier har blitt betydelig bedre, spesielt med tanke på hvordan mobiler blir brukt i dag sammenlignet med for fem år siden. Selv om batteritiden fortsatt kan være begrenset og man må lade telefonen daglig, har batteriene blitt fem ganger mer effektive.

Fremtidige forbedringer

Professor Ann Mari Svensson, som forsker på batteriteknologi ved NTNU, tror at det er mulig å øke mengden energi per vekt i forhold til dagens litium-ion-batterier. Dette kan potensielt doble batterikapasiteten uten å øke vekten på batteriet.

Det forskes også på nye batterikonsepter, men per i dag er det få gode kommersielle løsninger tilgjengelig. Forskere og teknologer fortsetter likevel å jobbe med utviklingen av batteriteknologien for å sikre at batteriene ikke blir en flaskehals for ny teknologi.

Sammendragt kan vi derfor se frem til teknologiske fremskritt som lar mobiltelefoner «lade seg selv» ved å utnytte ubrukte radiosignaler, samt trådløs lading basert på Wi-Fi-signaler som gjør det mulig å lade mobilen uten å ta den ut av lommen. Samtidig vil batteriteknologien fortsette å utvikles evolutivt, noe som kan gi bedre batterikapasitet og lengre batteritid i fremtiden.

Videoer

Marcus & Martinus - Elektrisk (Official Music Video) ft. Katastrofe

OUKITEL WP19: Smartphone With The Biggest Battery EVER!!! // Complete Review

SpaceX double trouble at the launch site, Artemis 1 final countdown, Starlink and T-Mobile

25 Most Ininnovative Personal Transport Vehicles

iPhone Introducing❓ Steve Jobs in 2007❕ #part6 (Full Subtitle)

Samsung Galaxy Watch 5 Pro Test En lyckad sportklocka?

Xiaomi Redmi 13C - The Budget Beast!

10 MOST INNOVATIVE ELECTRIC BIKES FOR ADULTS