OLED eller 4K – hva bør du velge?

43

Er du usikker på om du bør velge OLED eller 4K-TV? Les videre for å få innsikt i de to teknologiene, sammenligning av bildekvalitet, oppløsning og fordeler og ulemper ved hver teknologi.

UHD, LED, QLED og OLED – hva betyr det?

UltraHD, også kalt UHD eller 4K, er den vanlige standarden for bildeoppløsningen på gode TV-er. 4K gir 4 ganger høyere oppløsning enn Full-HD-skjermer, og du får en fantastisk skarphet og detaljrikdom på ekte 4K bildemateriale, f.eks. fra 4K-streamingtjenester (Netflix m.fl) og UHD Blu-ray.

De nyere 8K-TV-ene gir igjen en firedobling av oppløsningen i forhold til 4K, men det er fremdeles litt å vente før bildekilder i 8K blir allment tilgjengelige. Kvaliteten er imidlertid uansett på topp med de eksklusive 8K-bildepanelene.

De såkalte LED-skjermene inneholder flytende krystaller som gjennomlyses bakfra av lysdioder (LED). Dette muliggjør svært slanke design og imponerende lavt energiforbruk. QLED er en mer avansert versjon av LED som er utviklet av Samsung og brukes i deres mest eksklusive serier.

I OLED-TV-ene er det de enkelte pikslene som sender ut lyset, på samme måte som i tidligere tiders plasma-TV-er. Dette har en lang rekke fordeler – for eksempel perfekt sortnivå – men OLED trives til gjengjeld best i rom uten for mye sollys.

Les mer om LED, QLED og OLED her.

LED, OLED, eller QLED? Hvilken TV skal du velge? Les vår guide her! | Elkjøp
Bildekilde: www.elkjop.no

Antenne, kabel, satellitt eller bredbånd?

TV-signalet ditt skal selvfølgelig også komme fra et sted. I dagens digitale TV-univers har du i praksis fire muligheter:

Med antenne og kabel-TV – og i mange tilfeller også satellitt/parabol – har du muligheten til å få TV-tuneren og eventuelt tilhørende kortleser bygget inn i TV-en, slik at du slipper en separat tunerboks med tilhørende fjernkontroll.

Bruk øynene og sunn fornuft

Selv den billigste og dårligste flatskjermen har i dag strålende spesifikasjoner på papiret, og produsentene måler ting på så forskjellige måter at du uansett ikke kan sammenligne direkte.

Be heller om å få se den samme filmen eller den samme TV-sendingen på flere forskjellige modeller, og sammenlign bildets bevegelser, lyse og mørke partier, fargemetning, hudtoner etc. Det forteller deg langt mer om kvaliteten.

Vi har tatt for oss to toppmodeller for å finne svaret.

TV-markedet har sett to store nyheter slå inn i løpet av året som gikk, i form av TV-er med 4K-oppløsning og TV-er med OLED-teknologi. Dessverre er det ennå slik at du er nødt til å velge mellom de to teknologiene. Det finnes ingen OLED-TV med 4K, alle skjermene på markedet har vanlig Full HD-oppløsning.

OLED har vært på trappene i en årrekke, og vi var blant annet for et år siden var en tur i Monaco for å få en forsmak på hva vi hadde i vente. Men det er altså først nå teknologien har blitt moden nok til å komme i butikkhyllene.

4K derimot, var en stor snakkis i hele fjor, og vi har testet en rekke av disse nye skjermene, blant annet Panasonic TX-L65WT600. Denne skjermen koster deg rundt 70 000 kroner i skrivende stund, og er dermed et alternativ i samme prisklasse som LGs nye OLED-TV, 55EA980W.

Så er spørsmålet, hvilken av disse hadde vi valgt dersom vi stod i butikken med pengene klare i hånden?

Med 4K vil du få en TV som serverer deg fire ganger så mange punkter i bildet, i forhold til hva dagens vanlige flatskjermer klarer. Vi har testet flere 4K-TV-er og en ting har alle skjermene til felles; de har en skarphet du aldri har opplevd maken til.

For 4K er helt klart suverent når du får oppleve oppløsningen på nært hold. Detaljene er sylskarpe helt ned til minste detalj, og det er ingen problem å se TV i 4K fra én meters avstand med Panasonics nye WT600-modell. Mange har tatt turen innom vår testlabb mens vi har testet 4K, og alle trekker seg automatisk nærmere skjermen for å se hvor hinsides skarpt det faktisk er på nært hold.

Men, forskjellen mellom oppløsningene er ikke så tydelig som du kanskje du skulle tro på lengre avstander. Vi utførte en blindtest blant tilfeldig personer her på bruket, ved at vi presenterte den samme bildeserien i 720p-, 1080p- og 4K-oppløsning, for å se om testpersonene kunne skille de tre fra hverandre. Med en avstand på 2,5 meter (en gjennomsnittlig avstand i norske hjem) var det kun femti prosent av deltakerne som klarte å se forskjellen mellom vanlig HD og 4K på den 65 tommer store TV-en. Det er med andre ord greit å tenke over hvor langt unna TV-en du skal sitte når du vurderer om du skal kjøpe en 4K-modell. Utregninger viser at du kan ha TV over 130 tommer på 2,5 meters avstand med 4K-oppløsning, før pikslene på skjermen begynner å syns.

Den nye OLED-skjermen fra LG kan ikke gi deg 4K-oppløsningen, så her må du nøye deg med Full HD-oppløsning. Forklaringen er at selve bildet dannes av et LCD-panel, men lyskilden er endret fra å være tynne lysstoffrør til å være lysdioder (LED). Dette gir mulighet for et svært slankt design og et imponerende lavt energiforbruk sammenlignet med gårsdagens LCD-TV-er. På LCD-TV-ene satt belysningen som regel bak selve panelet, noe som gjorde skjermene tykkere. På LED-TV-er sitter lysdiodene enten langs kanten av TV-en (Edge-LED) eller er fordelt over hele bakpanelet (Full Backlight).

På minussiden kan ikke en LED-TV gjengi perfekt sort, og du kan også oppleve at bakbelysningen skinner ujevnt gjennom i mørke partier på panelet, spesielt i de ytre områdene (det som kalles ”bleeding” på fagspråket). Dette er imidlertid ikke noe du vanligvis tenker over i hverdagen. Men på helt sorte/mørke bilder, vil du kunne gjenkjenne det i større eller mindre grad på de fleste LED-TV-er.

LED-TV-er er ukompliserte å forholde seg til i hverdagen, og de fungerer veldig godt under nesten alle lysforhold og med alle bildekilder. De er også den mest prisgunstige kategorien, noe som har gjort både store skjermer og Smart TV tilgjengelig for vanlige forbrukere. De er imidlertid i ferd med å bli avløst av de nyere og mer avanserte QLED-TV-ene.

LED, OLED, eller QLED? Hvilken TV skal du velge? Les vår guide her! | Elkjøp
Bildekilde: www.elkjop.no

Folk spør også

Hva er best av OLED eller QLED?

Mens OLED-TV-apparater egner seg best i mrke, kan QLED-TV ses under alle lysforhold og er best nr det gjelder levere lysstyrken som det nyeste HDR-innholdet krever. S hvis du pleier se TV i et lyst rom, er dette skjermen for deg.

Fullstendig svar på www.samsung.com


Hvorfor velge OLED TV?

OLED har perfekt sortniv, siden pikslene kan sl seg helt av enkeltvis for oppn kullsort. Til gjengjeld er lysstyrken litt begrenset i forhold til LED. LED m kjempe hardt for stenge ute kraftige lyset som kommer fra baksiden av panelet, og det lar seg (enn) ikke gjre 100 prosent – heller ikke med Mini-LED.

Fullstendig svar på www.hifiklubben.no


Er OLED bedre enn QLED?

Mens OLED-teknologi sender lys fra hvert billedpunkt og gir en fantastisk kontrast, hever QLED fra Samsung bildekvaliteten med markedets hyeste niv og lysstyrke og milliarder av fargenyanser, sammenlignet med en LED-TV. Hvis du er opptatt av film, er du ogs gjerne bevisst p bildekvalitet og sortniv.

Fullstendig svar på www.komplett.no


Hvilken TV-er best i dagslys?

QLED. QLED-teknologien er utviklet for gi bedre fargegjengivelse og skarpere bilde enn vanlig LED-teknologi. Den passer derfor bra hvis du skal se p TV i dagslys.

Fullstendig svar på www.dustinhome.no


Videoer

Guides Speak: Why You Must DISCOVER YOUR PURPOSE In The NEW EARTH. And HOW! | Cindy Edison

We Have NEVER Seen This Machine Before! | Kitchen & Walker Horizontal Facing Borer

COSTA SMERALDA 🛳 7-Night Mediterranean【4K Unsponsored Ship Tour & Cruise Review】Worth The Money?!

2022 BAGLIETTO 38M "ENTERPRISE" SUPERYACHT TOUR Custom Luxury Yacht - PART 2

What Happens If You Don't Eat For 5 Days?

A Tale of a Whale - Hvaldimir's Journey in Norway

This Is What Happens During a Liposuction

What Can This Tiny Canon Mirrorless Camera Actually Do?