Panasonic vil utfordre OLED-TV-ene med ny LCD-teknologi

182

Selskapet har utviklet nye LCD-paneler med et kontrastforhold på 1 000 000:1, som er 600 ganger høyere enn konvensjonelle LCD-paneler. Les om hvordan Panasonic utfordrer OLED-TV-ene med sin nyeste teknologi.

Selskapets nye LCD-paneler leverer ekstrem kontrast.

OLED-teknologien er spådd en lys fremtid på grunn av diverse tekniske fordeler, men har ennå den ulempen at TV-ene er kostbare, samtidig som at LCD-teknologien blir stadig bedre. Nå har Panasonic meldt om et nytt fremskritt som betyr at LCD-TV-ene trolig vil fortsette å holde stand.

En kontrastrike nyvinning

Selskapet har nemlig utviklet nye LCD-paneler som skal levere et kontrastforhold på saftige 1 000 000:1. Dette skal ifølge Panasonic være 600 ganger høyere enn «konvensjonelle» LCD-paneler. Måten Panasonic har fått til dette på er at de har lagt inn et nytt lag mellom pikslene som viser bildene og baklyset. Dette laget består av «lysregulerende» celler som er i stand til å kontrollere hvor mye lys som slippes gjennom til hver enkelt piksel, helt uavhengig av hverandre.

Panasonic forklarer at disse cellene også består av flytende krystaller og fungerer litt på samme måte som de vanlige LCD-cellene, men har andre typer egenskaper når det gjelder å lede lys. Dette betyr altså at man kan redusere lyslekkasje dramatisk og kontrollere sortnivået til hver piksel individuelt, noe som øker kontrastforholdet markant. Løsningen «etterligner» dermed på sett og vis OLED-panlene, hvor hver piksel er sin egen lyskilde, som gir panelene det gode sortnivået og kontrastforholdet.

Panasonic TV

Fremtidige muligheter for forbrukermarkedet

I første omgang er de nye panelene tiltenkt profesjonelt bruk, men teknikken kan benytte samme produksjonsutstyr som konvensjonelle LCD-paneler, så det er godt mulig vanlige forbruker-TV-er også vil bli utstyrt med teknologien. Det er imidlertid ikke klart når dette eventuelt vil skje.

Det kan nevnes at produsenter opererer med ulike standarder for måling av kontrast, og at kontrastforhold ikke er en «presis» vitenskap. Det gjenstår dermed å se hvordan de nye Panasonic-panelene faktisk yter i praksis.

Her er vårens TV-nyheter fra Panasonic
Bildekilde: www.lydogbilde.no

Hva blir den neste store TV-teknologien?

Vi oppsummerer hva de store produsentene driver med.

Store teknologimesser er en arena hvor du får oppleve siste skrik. For TV-entusiaster er det to arenaer som gjelder; CES i januar og IFA i september. Nå har nettopp IFA-messen lukket sine dører for i år, og i luften ligger det nok en ny teknologikrig mellom TV-produsentene frem mot CES igjen åpner dørene i januar.

Mens vi for noe år siden hadde en pågående feide mellom LCD og plasma, er det nå OLED mot kvanteprikker som er de nye hovedpersonene.

Etter å ha slått Samsung i kampen om OLED-teknologien, er LG nå den aller største produsenten av OLED-paneler til TV-er i verden. De første modellene kom allerede for et par år siden, men det siste året har selskapet i tillegg startet å selge teknologien til andre produsenter.

Den første produsenten som kastet seg på dette tilbudet ble Panasonic, som under fjorårets IFA lanserte sin aller første OLED-TV.

De nyeste OLED-modellene til LG fikk vi en smakebit av under årets CES-messe i starten av året, mens de under årets IFA ikke slapp noen flere modeller. I stedet viste de frem prototyper som kunne gjengi 120 bilder i sekundet, også kjent som High Frame Rate (HFR).

At vi med tiden får TV-er som håndterer 120 bilder i sekundet ligger i kortene, hvor blant annet ITU slapp sine nye retningslinjer for nettopp produksjon av materiale med den høye bildefrekvensen tidligere i år.

LG har hatt for vane å satse tungt på nylanseringer under CES-messen fra syndenes by, og trolig får vi flere modeller å kikke på i starten av neste år.

En produsent som også kjøper paneler fra LG er Philips. Selskapet som de siste årene har satset på LCD, og lansert flere toppmodeller med denne teknologien, går nå altså nye veier.

Den nye strategien har ligget i kortene siden i fjor, da selskapet viste frem en ny toppmodell med LCD-teknologi. Lanseringsdatoen ble stadig utsatt, og da flere medier begynte å etterlyse det nye flaggskipet så var beskjeden klar; vi kommer med OLED i stedet.

Så overraskelsen var ikke gigantisk når en toppmodell med OLED dukket opp under årets IFA, dog var prisen overraskende spiselig til denne teknologien å være. Prisen var nemlig satt til rett over 30 000 kroner, slettes ikke så ille for en 55 tommer toppmodell med denne teknologien å være.

Samtidig fikk vi en rask innføring av selskapets teknologi-gCES 2021 kom og gikk, og det var ikke rent få TV-apparater som ble vist frem, og som i tiden fremover skal gjøre lommebøkene våre mer slunkne.

Det har ikke vært helt den samme ekstravaganse som ved de foregående års messer, noe som uten tvil forårsakes forflytningen fra en fysisk hall til nettet. En hel rekke produsenter som kunne ha vært på messegulvet har i år valgt å hoppe bukk over digitalvarianten og annonsert på sine egne måter og til sine egne tider. (Hisense, for eksempel, har ikke vist frem noen nye TV-er ennå, selv om selskapet pleier å lansere et drøss modeller rundt denne tiden.)

Hva ble vist frem? LG, Samsung og Sony var uforbeholdent tilstede og avslørte en rekke av sine 2021-modeller – kanskje ikke alle, men mange modeller ble likevel presentert. Panasonic viste eksempelvis frem bare én TV, men vi er relativt sikre på at andre, rimeligere, modeller vil dukke opp i løpet av de kommende månedene.

Er du ute etter informasjon om alle TV-ene som ble annonsert under CES 2021-messen? Les hele oversikten nedenfor – men ha i mente at vi per nå har lite å gå på når det gjelder pris og tilgjengelighet. Du kan likevel regne med at de aller fleste av disse modellene vil komme på markedet om relativt kort tid. De fleste ventes lansert innen midten av 2021.

Samsung The Wall, MicroLED

Samsung satte virkelig alle kluter til med sin MicroLED-TV, som kan kjøpes i modeller på enten 88 tommer, 99 tommer eller 110 tommer. Skjermpanelene består av mange små LED-enheter som lager sitt eget lys, og kan etter sigende tukte OLED på kontrast, samtidig som de gjør det bedre enn den konkurrerende teknologien når det gjelder lysstyrke. MicroLED er dog fortsatt dyrt, selv om disse nye modellene gjør at Samsungs The Wall-serie nå eksisterer i de minste størrelsene noensinne (og derfor også er dette de hittil billigste variantene i serien.)

Du kan også dele skjermen opp i fire, med fire ulike kilder samtidig. Vi har ingen informasjon om pris ennå, men vi kommer tilbake med mer når informasjonen blir tilgjengelig.

Samsung Neo QLED

Samsung har også oppdatert sine LCD-toppmodeller, nemlig QLED-serien, og lanserer i år tre nye 8K-TV-er (på samme måte som de gjorde under fjorårets messe): QN900, QN800 og QN700.

Disse TV-ene omtales som «Neo QLED»-modeller, noe som vitner om oppgraderinger i baklyset, nemlig ti ganger så mange LED-lys, noe som vil gi langt bedre lysstyrke, redusere den såkalte blooming-effekten (at mørke bildeelementer blir lysere enn de skal ved siden av lyse elementer) og generelt gi bedre bildekvalitet. QN900 er flaggskipmodellen, mens QN800 og QN700 er noe rimeligere varianter.

Prisene har vi ikke fått endelig bekreftet, men regn med at de blir langt høyere enn fjorårets modeller.

Panasonic TX-65LZ1000E 4K OLED TV, 65" - Soundgarden
Bildekilde: soundgarden.no

Folk spør også

Er OLED bedre enn Qled?

Begge teknologiene presterer bra, men benytter ulike tilnrmingsmter. OLED-skjermer stenger av pikslene for fremkalle svarthet, mens QLED-skjermer benytter reduksjon av bakgrunnsbelysningen (Direct Full Array), noe som gir eksepsjonelle svartniver som kan konkurrere med OLED-teknologien.

Fullstendig svar på www.samsung.com


Hvordan fungerer OLED?

Nr et negativt elektron og et positivt hull kombineres i materialet, sendes det ut et foton og dermed lys. P denne mten kan en OLED brukes til bildeskjermer, p samme mte som plasma og LCD (se plasmaskjerm og LCD-skjerm).

Fullstendig svar på snl.no