En av de største akilleshælene ved mobilteknologien er fremdeles den begrensede batteritiden, som forskere blant annet prøver å løse med nye og bedre batteriteknologier. Ved University of Massachusetts i USA har forskere funnet en måte å la små, mobile enheter dra nytte av batteriene i andre, større enheter i nærheten. Les om den innovative løsningen som kalles "Braidio" og dens potensielle applikasjoner og muligheter.
Innholdsfortegnelse
Forskere med kreativ løsning på den begrensede batteritiden til mobile enheter
En av de største akilleshælene ved mobilteknologien er fremdeles den begrensede batteritiden, som forskere blant annet prøver å løse med nye og bedre batteriteknologier. Det finnes imidlertid også mer kreative løsninger på problemet, noe nettstedet ScienceDaily nå melder om.
Ved University of Massachusetts i USA, som altså ikke må forveksles med MIT, har forskere nemlig funnet en måte å la små, mobile enheter dra nytte av batteriene i andre, større enheter i nærheten.
Den nye løsningen har blitt døpt «Braidio» og innebærer i korte trekk å modifisere Bluetooth-teknologien på en slik måte at den fungerer omtrent som såkalt radiofrekvensidentifikasjon.
Radiofrekvensidentifikasjon (RFID)
Radiofrekvensidentifikasjon (RFID) er en metode for å lagre og hente data ved hjelp av små brikker som kan festes til eller bygges inn i et produkt. Ved hjelp av disse brikkene kan ulike enheter «dele» på energien som brukes til kommunikasjon, ifølge forskerne.
«Braidio»-brikkene fungerer i utgangspunktet som vanlige Bluetooth-sendere så lenge enheten har tilstrekkelig med strøm, og går over til å fungere som en RFID-brikke for å utnytte strømmen fra enheter med større batterier når strømnivået går ned.
Ifølge forskerne kan løsningen føre til at batterier i mindre enheter kan vare mye lengre. Samtidig peker de på at teknologien bare dekker det strømforbruket som er knyttet til kommunikasjon og overføring av data, som betyr at fordelen blir mindre dersom man bruker andre energikrevende funksjoner.
Applikasjoner og muligheter
I utgangspunktet ser det ut til at teknologien er tiltenkt smartklokker, som ved hjelp av teknologien vil kunne utnytte batteriene i mobiltelefoner. Det er imidlertid ikke utenkelig at løsningen også kan brukes til å la mobiltelefoner utnytte batteriene i for eksempel bærbare PC-er.
Forskerne har ikke sagt noe om en eventuell kommersialisering av løsningen. Mer informasjon finner du hos University of Massachusetts.
Se også
Andre løsninger på batteritidproblemet
Det finnes også andre forskningsprosjekter og teknologier som jobber med å forbedre batteritiden til mobile enheter.
MIT (Massachusetts Institute of Technology) har for eksempel utviklet en ny batteriteknologi som kan gi mobiler dobbelt så høy kapasitet og er på vei ut på markedet. Denne teknologien innebærer å erstatte det vanlige anodematerialet grafitt med et svært tynt lag av lithium-metall, som kan holde langt flere ioner og dermed mer energi. Dette vil gjøre det mulig å krympe lithium-ionbatterier ned til omtrent halvparten av størrelsen de har i dag.
Sony jobber også med en ny batteriløsning som skal gi batteriene opptil 40 prosent høyere kapasitet.
Disse forskningsprosjektene og teknologiene viser at det er et sterkt fokus på å forbedre batteritiden til mobile enheter, og det er spennende å følge med på hvilke innovative løsninger som vil komme i fremtiden.