Apple har tettet sikkerhetshull i iOS 15

31

Apple anbefaler oppdatering av macOS 12.5.1, iOS 15.6.1 eller iPadOS 15.6.1 for å tette sikkerhetshull i operativsystemet. Les mer om forventninger til iOS 16-lanseringen og hvilke enheter som vil støtte oppdateringen.

Anbefaler oppdatering.

Apple anbefaler alle som har en passe ny Mac, iPhone eller iPad om å oppdatere operativsystemet til siste versjon – det vil si macOS 12.5.1, iOS 15.6.1 eller iPadOS 15.6.1.

Grunnen er at disse nye oppdateringene skal tette sikkerhetshull som kan utnyttes av en andre med lugubre hensikter. Derfor er oppdateringene også relativt små av størrelse, og vi får heller ingen opplysninger om andre feilrettinger eller fikser.

Trolig er dette også den aller siste oppdateringen vi får til iOS 15-familien før Apple ruller ut en ny og forbedret versjon – selvfølgelig iOS 16.

iOS 15-hull lekket privat Apple ID-data til tredjepartsapper - ITavisen
Bildekilde: itavisen.no

iOS 16 og forventninger til september lansering

Vi fikk en smakebit på iOS 16 allerede tidlig i sommer, og den nye utgaven vil blant annet by på en ny låseskjerm, aktive bakgrunner, redigering av iMessage-meldinger, bedre familiestyring og mye mer.

September måned nærmer seg allerede, og tradisjonelt sett er også september måneden vi forventer å se både nye iPhoner og en ny iOS. Vi regner derfor med at Apple vil ha en stor lansering neste måned i år også.

Merk at ikke alle med iPhone vil kunne oppdatere til iOS 16 når dette slippes. Ifølge Apple selv støttes kun disse nåværende modellene:

  • iPhone 13 Pro Max
  • iPhone 13 Pro
  • iPhone 13 Mini
  • iPhone 13
  • iPhone SE (andre generasjon)

Spesielt å merke seg er at dagens iOS 15 støttes av både iPhone 7, iPhone 6 og siste generasjon iPod touch. Brukere med disse enhetene får altså ikke være med videre til iOS 16.

Kritisk Apple-oppdatering: - Kan ta full kontroll
Bildekilde: dinside.dagbladet.no

Sikkerhetshull i iOS 15 og feilretting

I et støttedokument Apple har publisert så kommer det frem at de kort tid etter lansering av iOS 15 tettet to sikkerhetshull. Den ene skal ha ha hatt særlig stor skadepotensiale, der den kunne brukes til å lekke opplysninger om brukerens Apple ID samt søkehistorikk i applikasjoner.

Tettet to hull

Feilrettingen skal ha funnet sted i september der den ble introdusert som “tilleggsrestriksjoner på applikasjoner fra tredjeparter”. Hullet fikk CVE-kode 2021-30898 med følgende beskrivelse:

Hull Beskrivelse Utvikler
2021-30898 Tilleggsrestriksjoner på applikasjoner fra tredjeparter Steven Troughton-Smith

Det skal være utvikleren Steven Troughton-Smith som gjorde Apple oppmerksom på sårbarheten. Selskapet har ikke uttalt seg om hvorvidt noen uvedkommende har utnyttet sårbarheten før den ble rettet opp i.

Apple oppfordrer til å oppdatere

Utover feilrettingen forteller Apple at iOS 15 har blitt installert på 72 prosent av iPhone-enheter lansert de siste fire årene.

Vi skrev tidligere denne uken om hvordan Apple har skiftet tonen over de siste ukene og ikke lenger ønsker at folk klamrer fast til iOS 14. Til å begynne med så virket de innstilt på å servere sikkerhetsoppdateringer spesifikt til iOS 14 slik at de som ønsket å forbli på den gamle iOS-programvaren, kunne fortsette med dette.

Nå er det på tide å oppdatere Apple-enheten din igjen

Apple tetter nye sikkerhetshull.

Apple har nettopp sluppet en sikkerhetsoppdatering til sine operativsystemer iOS, iPadOS, watchOS og macOS. Det vil si at du som nylig oppdaterte din Mac eller Apple Watch, iPad, iPhone og/eller iPod touch nå bør sette i gang med en ny runde med nedlasting og installasjon.

I tillegg får en rekke eldre iPoder og iPhoner – deriblant iPhone 6 og 5s – også en oppdatering som skal fikse på sikkerheten.

Den nye nedlastingen er mindre omfattende enn iOS 14.5 og tilsvarende, som jo Apple slapp for omtrent en uke siden. Med iOS/iPadOS 14.5.1 og de andre nye versjonene er hovedfokuset på å tette sikkerhetshull i WebKit.

Dette som kalles WebKit er i hovedsak motoren til nettleseren Safari. Visstnok kan svakheten i WebKit utnyttes dersom brukeren besøker en nettside som vet å bruke dette sikkerhetshullet – som da igjen kan tvinge kode til å kjøres på datamaskinen.

Ifølge Apple kjenner de til en rapport som sier at sikkerhetshullet kan ha bli utnyttet.

Om du synes alt dette høres merkelig kjent ut, er det ikke den første gangen Apple må lappe og fikse på WebKit. I januar slapp de iOS/iPadOS 14.4 som gjorde en lignende jobb.

Dersom du ennå ikke har oppdatert din Apple-dings til iOS 14.5 eller tilsvarende, er dette for øvrig en god anledning til å få på plass både sikkerhet og noen nye funksjoner.

Den ganske så nye iOS 14.5 – som vi har omtalt langt fyldigere i denne artikkelen – har blant annet fokus på FaceID og maskebruk, og lar deg da låse opp mobilen med klokka.

I tillegg gir oppdateringen deg noen flere valg når det gjelder reklamesporing over ulike apper og tjenester, samt nye emojier, en ny podcast-seksjon og støtte for PlayStation 5- og Xbox Series X/S-kontrollere.

Se også

Folk spør også

Hva er nytt med iOS 15?

iOS 15 gir brukerne nye mter holde kontakten p og har kraftige funksjoner som ved hjelp av intelligens p enheten gjr det lettere holde fokus, utforske og gjre mer. iOS 15 introduserer SharePlay i FaceTime, Tekst i objektivet ved hjelp av intelligens p enheten, ny design for Varslinger, og mer.

Fullstendig svar på www.apple.com


Hvilke iPhone kan ha iOS 16?

iOS 16 og iPadOS 16 er kompatible med disse enhetene iPhone 14.iPhone 14 Plus.iPhone 14 Pro.iPhone 14 Pro Max.iPhone 13 mini.iPhone 13 Pro.iPhone 13 Pro Max.iPhone 12.

Fullstendig svar på support.apple.com


Hva er siste iOS oppdatering?

F de nyeste programvareoppdateringene fra Apple Den nyeste versjonen av iOS og iPadOS er 17.3. Finn ut hvordan du oppdaterer programvaren p iPhone, iPad eller iPod touch. Den nyeste versjonen av macOS er 14.3. Finn ut hvordan du oppdaterer programvaren p Mac, og hvordan du tillater viktige bakgrunnsoppdateringer.

Fullstendig svar på support.apple.com


Hvordan oppdatere iPhone til iOS 16?

Velg Innstillinger gt; Generelt gt; Oppdatering. Skjermen viser den gjeldende versjonen av iOS og om en oppdatering er tilgjengelig.

Fullstendig svar på support.apple.com


Videoer

iPad Pro Bend Test! - Be gentle with Apples new iPad...

Cheapest ultra clone Rs.700 only | price dropped ❤️ #t800ultra

Apple Logo In T800 Ultra Smartwatch #smartwatchclub #t800ultra #applelogo #applelogocode #shortfeed

Apple Watch Ultra Super expensive Unboxing #shorts

What's Inside Apple Watch Ultra - 1000₹ Fake Watch🔥🔥🔥

Real Truth of MacBook Air M1: 1 Year Review of Programming!!

iPhone now CHEAPER in INDIA than USA 🔥 But How?

Tested Apple Watch Ultra Clone by Meesho | T800 Ultra Smartwatch @749