Google saksøkes for «inkognitomodus»

45

Google har blitt saksøkt for å spore brukeraktivitet på nettet, selv når Chrome-nettleseren er i inkognitomodus. Les mer om gruppesøksmålet og kravet om erstatning i denne artikkelen.

Google har blitt saksøkt for å spore aktiviteten til brukere på internett, selv om de har brukt Chrome-nettleseren i inkognito-modus. Tre amerikanske brukere står bak gruppesøksmålet, hvor de forlanger minst 5000 dollar til hver av «millioner av berørte brukere». Skulle de tre vinne søksmålet vil det bety at Google må betale minst 5 milliarder dollar i erstatning.

Google saksøkes for privatmodusen i Chrome – og selskapets egne ansatte  gjør narr av funksjonen - Digi.no
Bildekilde: www.digi.no

Inkognito-modus - Ikke så anonymt som det virker

Inkognito-modus betyr ikke at man surfer anonymt, men at surfehistorikken ikke lagres og at nettleseren ikke setter cookies eller lagrer nettleserdata lokalt på PC-en din, og heller ikke husker informasjon du taster inn i skjemaer på nettsider. Nettstedene man besøker vil imidlertid fortsatt kunne spore deg på samme måte som før. Hvilke nettsteder du besøker vil heller ikke skjules for internett-leverandøren.

Saksøkerne påpeker at Google – selv om man har skrudd på inkognito-modus – samler inn data gjennom analyse- og sporingsverktøy som Google Analytics og Google Ad Manager.

«Gjennom sin omfattende datasporingsvirksomhet vet Google hvem vennene dine er, hva hobbyene er, hva du liker å spise, hvilke filmer du ser, hvor og når du liker å handle, hva favorittreisemålene dine er, hva favorittfargen din er, og til og med de mest intime og kanskje pinlige tingene du ser når du surfer på nettet – uansett om du følger Googles råd for å holde aktivitetene dine privat», heter det i søksmålet.

Google avviser påstandene i søksmålet og påpeker at inkognito-modus i Chrome gir brukerne valget om å surfe på nettet uten at aktiviteten lagres til nettleseren eller enheten deres. Google klargjør hver gang man åpner en ny inkognito-fane at nettsider fremdeles kan samle informasjon om surfeaktivitet i løpet av økten.

Google saksøkes for å spore brukere i inkognito-modus - Digi.no
Bildekilde: www.digi.no

Interne e-poster avslører kritikk fra Google-ansatte

I den pågående rettssaken har det nå dukket opp interne e-poster som avslører at selv Googles egne ansatte har kritisert Chromes inkognito-modus. En e-post sendt av Googles markedssjef Lorraine Twohill til selskapets toppsjef Sundar Pichai i fjor uttrykte ønske om at inkognito-modusen skulle være mer privat.

Andre e-poster avslører at ansatte har sammenlignet inkognito-modusen med en figur fra animasjonsserien The Simpsons, og at de har spøkt om modusens begrensninger. Disse e-postene vil bli brukt som bevis i rettssaken mot Google.

Se også

Nyheter 13.02.2024, 04:47 69
Er kreft i øyet farlig?
Nyheter 01.05.2024, 18:19 18
Hvilke klær kan steames?

Gruppesøksmål og mulig erstatning

Søksmålet mot Google er et gruppesøksmål som representerer flere millioner brukere. Dersom søksmålet blir godkjent, kan erstatningssummen ende opp på flere milliarder kroner. Google har avvist beskyldningene og vil forsvare seg mot dem.

Det gjenstår å se om søksmålet vil føre til endringer i Chromes inkognito-modus eller om Google blir dømt. I slike gruppesøksmål er skadeutbetalingen ofte bare en brøkdel av den opprinnelige summen som kreves. Det kan derfor være at Google må gjøre endringer i advarselen og tydeliggjøre hvilke data de samler inn.

I mellomtiden fortsetter inkognito-modusen i Chrome å være et alternativ for brukere som ønsker å begrense sporingen på nettet, selv om den ikke gir fullstendig anonymitet.

Saksøker Google for inkognito-modus: – Privat-søk er ikke privat - Digi.no
Bildekilde: www.digi.no

Folk spør også

Hvorfor bruke inkognitomodus?

Hva er inkognitomodus? Inkognitomodus er en innstilling i nettleseren din som gjr at du kan surfe sporlst p Internett. Inkognitomodus fungerer ved fjerne lokale data fra nettlesingsktene dine. Dette betyr at ingen surfing registreres i din lokale skehistorikk.


Hva betyr inkognito modus?

Nr du surfer privat, kan ikke andre som bruker enheten, se loggen din. Chrome lagrer verken nettleserloggen din eller informasjon du skriver inn i skjemaer. Informasjonskapslene og nettstedsdataene blir midlertidig lagret mens du surfer, men slettes nr du lukker inkognitomodus.

Fullstendig svar på support.google.com


Hvordan gå ut av inkognito?

For sl av inkognitomodus, lukk alle inkognitofaner. pne Chrome. p Android-enheten din.Trykk p Bytt fane. verst til hyre. Du ser pne inkognitofaner til hyre.Trykk p Lukk. verst til hyre p inkognitofanene.

Fullstendig svar på support.google.com


Hvordan få på inkognito?

Surf privat pne Chrome. p Android-enheten din.Trykk p Mer. Ny inkognitofane til hyre for adressefeltet.Et nytt vindu vises. Se etter inkognitoikonet. verst til venstre.

Fullstendig svar på support.google.com


Videoer

How to Open Incognito Mode in Google Chrome with a Shortcut Key

How to go Incognito on Google Chrome on iPhone or Android?

How to Always Start Chrome in Incognito Mode on Android?

Google Privacy: Google Chrome

Set Incognito Mode as Default on Google Chrome

Shortcut Key to Open Incognito Mode in Google Chrome - Hindi

How to turn on incognito mode in google chrome on ipad? #ipad #searching #incognitomode #shorts

How to Browse in secret on Google Chrome #shorts