Hvor lang tid tar det å få EU-kontroll?

92

Les om når bilen skal på EU-kontroll, hvordan du sjekker fristen, hvordan neste frist beregnes, og hvor ofte kjøretøyet skal til kontroll. Lær om betydningen av EU-kontroll for miljø og sikkerhet, samt variasjoner i pris og hvor lang tid det tar å få gjennomført kontrollen. Planlegg i god tid for å unngå forsinkelser.

EU-kontroll, også kjent som periodisk kjøretøykontroll (PKK), er en obligatorisk kontroll som må gjennomføres for alle kjøretøy som skal ferdes på veiene i Norge. Det er viktig å være klar over når bilen skal på EU-kontroll og hvor lang tid det tar å få gjennomført denne kontrollen.

EU-kontroll: En komplett guide (pris, sjekkliste, hyppighet)
Bildekilde: www.bilsmart.no

Når skal bilen på EU-kontroll?

Første EU-kontroll skal gjennomføres når bilen er fire år gammel. Deretter må kontrollen gjentas hvert annet år. Det er imidlertid viktig å merke seg at det finnes egne regler for biler over 7.500 kg, taxi og varebiler. For å sjekke når neste EU-kontroll er, kan du enkelt bruke registreringsnummeret ditt på Statens vegvesen sin nettside.

Slik fungerer EU-kontroll - aakrabil.no
Bildekilde: aakrabil.no

Sjekk frist for EU-kontroll

Det er viktig å sikre at kjøretøyet er godkjent innen fristen for EU-kontroll. Du kan velge å gjennomføre kontrollen når som helst så lenge den er gjort innen fristen. Fristen er endelig, og det er normalt ikke mulig å utsette den. Vi sender deg en påminnelse om EU-kontrollen minst to måneder før fristen utløper.

Det er fleksibelt når det gjelder tidspunktet for gjennomføringen av EU-kontrollen. Du kan for eksempel gjennomføre kontrollen om sommeren for en bil eller bobil som kun brukes i denne perioden, eller hvis du planlegger en lengre tur utenlands. Du har selv valget når det gjelder tidspunktet for EU-kontrollen så lenge den er gjort innen fristen.

Se også

Hvordan beregnes neste frist for kontroll?

Neste frist for godkjent EU-kontroll beregnes ut fra datoen du tar hovedkontrollen, og ikke når du eventuelt gjennomfører en etterkontroll. Dersom hovedkontrollen utføres mindre enn to måneder før fristen utløper, vil den opprinnelige fristen bli stående som utgangspunkt for neste EU-kontroll. Du kan alltid finne oppdatert frist for EU-kontroll på Statens vegvesen sin nettside.

For kjøretøy registrert før 8. februar 2019, og som ikke har hatt EU-kontroll siden da, gjelder en tidligere beregningsmåte basert på siste siffer i registreringsnummeret.

Hvor lang tid tar EU-kontroll
Bildekilde: bilblogger.no

Frister for bruktimporterte kjøretøy

Dersom du har importert et brukt kjøretøy, er det viktig å være klar over at det kan være spesifikke frister for EU-kontroll. Sjekk derfor nøye hva som gjelder for ditt kjøretøy.

Magnus Motor As - Hvor lang tid i forveien kan du ta... | Facebook
Bildekilde: www.facebook.com

Hvor ofte skal kjøretøyet til kontroll?

Det er viktig å være klar over hvor ofte kjøretøyet ditt må gjennom EU-kontroll. Sjekk listen for å finne ut hvor ofte ditt kjøretøy skal inn til kontroll. Dette er en viktig faktor for å sikre både miljøet og trafikksikkerheten.

Se også

EU-kontroll for miljø og sikkerhet

EU-kontroll, eller PKK, er en obligatorisk kontroll som har som hensikt å sikre at kjøretøyene på veiene oppfyller visse krav når det gjelder miljø og sikkerhet. Manglende EU-kontroll kan resultere i at kjøretøyet blir avskiltet og ikke kan brukes på veiene. Kontrollen utføres av verksteder som er godkjent av Statens vegvesen og følger felles retningslinjer for kontrollen. Verkstedene kontrolleres jevnlig av staten for å sikre at kontrollene blir utført i samsvar med retningslinjene.

EU-kontrollen kan grovt sett deles inn i to deler: trafikksikkerhet og miljø. I den første delen blir lys, speil, hjul, bremser og belter kontrollert, mens den andre delen fokuserer på støy og avgassutslipp fra kjøretøyet.

I dag endres reglene for EU-kontroll: Dette betyr det for deg.
Bildekilde: www.aftenposten.no

EU-kontroll er ikke en fullstendig tilstandsrapport

Det er viktig å merke seg at EU-kontroll ikke er en fullstendig tilstandsrapport for kjøretøyet. Det betyr at EU-godkjenningen ikke nødvendigvis er en indikasjon på bilens generelle tekniske tilstand. En EU-kontroll fanger ikke opp alle aspekter ved bilens tilstand, som for eksempel driftssikkerhet og begynnende rustskader. Ved kjøp og salg av bil anbefales det å gjennomføre en grundig tilstandsrapport i tillegg til EU-kontrollen.

Det eneste som garanteres av en godkjent EU-kontroll er at kjøretøyet oppfyller myndighetenes minstekrav til miljø og trafikksikkerhet.

Hvor lang tid tar EU-kontroll
Bildekilde: trafikknytt.no

Variasjoner i pris for EU-kontroll

Prisen for en EU-kontroll kan variere betydelig. En rask undersøkelse viser at prisspennet ligger mellom 850 og 1.500 kroner. Det anbefales å innhente skriftlige tilbud fra minst tre ulike verksteder før du velger hvor du skal gjennomføre EU-kontrollen.

Det er viktig å være klar over at prisen for EU-kontrollen ikke nødvendigvis er en indikasjon på kvaliteten på kontrollen. Det er derfor viktig å velge et verksted som er godkjent av Statens vegvesen for å sikre at kontrollen blir utført på riktig måte.

Så hvor lang tid tar det å få EU-kontroll? Tiden det tar å få gjennomført EU-kontrollen kan variere avhengig av verkstedets kapasitet og tilgjengelighet. Det anbefales å planlegge i god tid og å kontakte verkstedet på forhånd for å avtale tidspunkt for kontrollen. Dette vil sikre at du får utført EU-kontrollen innen fristen og unngår eventuelle forsinkelser.

Hva vil Wiki fortelle oss?

I Norge må periodisk kjøretøykontroll (PKK) gjøres hvert annet år på biler opp til og med 3 500 kg totalvekt fra fjerde år etter at bilen første gang ble registrert. For biler med tyngre enn 3500kg totalvekt kreves årlig sjekk fra og med to år etter at den ble registrert. Kontrollen utføres av bilverksteder som Statens vegvesen har godkjent for å foreta slik kontroll og rapporteres til det sentrale kjøretøyregisteret. Kontrollen kan også foretas av Norges Automobil-Forbund (NAF). Biler som er registrert før 1960 er ikke pålagt PKK.

Folk spør også

Hvor lang tid tar EU sjekk?

Selv om du kan gjennomfre kontrollen nr du vil, fr du aldri mer enn to mneder p utbedre eventuelle feil. Hvis bilen ikke blir godkjent ved EU-kontrollen fr du likevel ikke forskyve fristen. Derfor er det viktig at du beregner nok tid til bde kontroll og eventuell etterkontroll.

Fullstendig svar på www.vegvesen.no


Hvor lang tid har man på å fikse bilen etter EU-kontroll?

Nr m etterkontrollen vre godkjent? Du kan enkelt sjekke nr etterkontrollen din m vre godkjent. Manglene p kjretyet m vre rettet og godkjent innen den opprinnelige fristen, eller senest to mneder etter at EU-kontrollen ble utfrt (det som kommer frst).

Fullstendig svar på www.vegvesen.no


Hva skjer hvis man blir stoppet uten EU godkjent bil?

Er ikke kjretyet ditt godkjent innen fristen, kjrer du ulovlig og kjretyet kan bli avskiltet. Nr du eier et kjrety, er det ditt ansvar srge for at det blir godkjent innen fristen. Nr fristen har gtt ut fr kjretyet bruksforbud, og det kan bli avskiltet hvis du blir stoppet i kontroll.

Fullstendig svar på www.vegvesen.no


Er det fast pris på EU-kontroll?

I 2022 ligger prisen for en EU-kontroll p ca 1.000 kroner. Noen verksteder ligger s lavt som 850 kroner, mens de dyreste ligger p 1.500 kroner. I enkelte tilfeller kan du ogs komme over priser til under 850 kroner, for eksempel ved kampanjetilbud.

Fullstendig svar på www.bilsmart.no


Videoer

AVID S1 - EuControl-oppsett og kobling av nettbrett

Diagnoseapparater - en amatørs synspunkt

De 24 atferdene til den ridde hesten i smerte

#010 Avid Control - Installasjon

AVID EUCONTROL-problemer

#1 Absolutt beste måte å senke blodsukkeret på

What Happens If You Don't Eat For 5 Days?

10 advarselstegn på kreft du ikke bør ignorere