Hvordan blir NRK-lisensen trukket?

90

Les om endringen i NRK-lisensen og hvordan den blir erstattet av en ny finansieringsmodell gjennom skatteseddelen. Denne endringen sikrer en mer tilpasset og bærekraftig finansiering for allmennkringkasting i Norge.

NRK-lisensen vil forsvinne fra 1. januar 2020 og bli erstattet med en helt ny finansieringsordning. Fra og med det tidspunktet vil NRK bli finansiert via skatteseddelen.

Ny finansiering av NRK – spørsmål og svar – NRK – Om NRK
Bildekilde: www.nrk.no

Bakgrunn og begrunnelse for endringen

Det har vært bred politisk enighet om å erstatte den nåværende lisensordningen med en mer fremtidsrettet og forutsigbar finansieringsmodell. Dette skyldes flere faktorer.

For det første har kringkastingsavgiften, slik vi kjenner den i dag, blitt utdatert. Ettersom ny teknologi, digitalisering og globalisering har endret medievanene våre og gitt oss et bredere medietilbud, har behovet for en lisens som kun er knyttet til om husstanden har TV eller ikke, blitt mindre relevant.

For det andre anser Stortinget offentlig allmennkringkasting som et felles gode som spiller en viktig rolle i samfunnet. NRK skal sikre at alle i hele landet får tilgang til nyheter, forståelse og kunnskap om samfunnet og verden, samt fungere som en arena for offentlig debatt. Dette inkluderer også oppgaven med å styrke norsk språk, kultur og identitet, samt bidra til mediemangfold og dekke deler av landet som ikke har et sterkt lokalt medietilbud. Ved å inkludere NRK-finansieringen i statsbudsjettet og finansiere det gjennom skatt, blir allmennkringkasting en felles ansvarsoppgave på lik linje med andre offentlige tjenester som gagner fellesskapet.

Dobbel NRK-lisens hvis du ikke betaler – E24
Bildekilde: e24.no

Den nye finansieringsordningen

Fra og med 1. januar 2020 vil NRK bli finansiert gjennom statsbudsjettet, og du vil betale for allmennkringkasting via skatteseddelen. Den nye skatten vil være basert på person, og vil innebære at man betaler maksimalt 1700 kroner per person. Dette er en reduksjon fra den tidligere lisensen som lå på litt over 3000 kroner per husstand med en TV.

Dette betyr at en husstand med to personer som tjener over 350 000 kroner hver i året vil betale 3400 kroner i skatt, mens en person som bor alene og tjener over 350 000 kroner i året vil betale kun 1700 kroner i året. Hvis man tjener under frikortgrensen på 55 000 kroner i året, slipper man å betale noe i det hele tatt.

Det er viktig å merke seg at den nye skatten ikke er øremerket til NRK, og det er fortsatt Stortinget som bestemmer hvor mye NRK skal få i budsjettet. Den nye finansieringsmodellen vil bli evaluert og vedtatt hvert fjerde år.

Se også

Endringer og konsekvenser

Med den nye finansieringsordningen vil NRKs lisensavdeling bli lagt ned, og all kommunikasjon vedrørende utestående krav må rettes til Statens innkrevingssentral. Dersom man har offentlig gjeldsordning og skylder penger, kan betaling fortsatt gjøres til NRK på kontonummer 1506 23 75814 – Norsk rikskringkasting AS.

Den nye finansieringsmodellen har ulike konsekvenser for ulike typer husholdninger. For eksempel vil enslige forsørgere og de som bor alene spare rundt 1500 kroner i forhold til dagens lisensbetaling. Minstepensjonister vil spare rundt 3100 kroner. Denne omleggingen har dermed en god sosial profil.

Vet du hva du skal betale? - DNB Nyheter
Bildekilde: www.dnb.no

Oppsummering

NRK-lisensen vil bli trukket fra 1. januar 2020 og erstattet med en ny finansieringsordning. NRK vil bli finansiert gjennom skatteseddelen, der man betaler maksimalt 1700 kroner per person. Den nye finansieringsmodellen sikrer at alle husholdninger blir kompensert for endringen, og den har en god sosial profil.

Denne endringen er et resultat av behovet for en mer tilpasset og bærekraftig finansieringsmodell i tråd med dagens mediebruk og samfunnets behov for allmennkringkasting. Ved å inkludere NRK-finansieringen i statsbudsjettet og finansiere det gjennom skatt, blir allmennkringkasting et felles ansvar og et viktig bidrag for å ivareta og styrke demokrati og ytringsfrihet i Norge.

Lisens – hvordan fungerer det i dag? | Tvpakker.no
Bildekilde: tvpakker.no

Hva vil Wiki fortelle oss?

Hvordan blir NRK-lisensen trukket?

Ifølge forskrift om fjernsynsmottakere § 4 måtte alle som hadde fjernsynsmottaker, videospiller med mottakerdel (tuner) eller satellittmottaker, betale kringkastingsavgift (lisens). Denne avgiften skulle betales når man eide, lånte eller leide en fjernsynsmottaker. På en lisens kunne en lisenshaver ha så mange fjernsynsmottakere han/hun ville ha, men det forutsattes at mottakerne ble benyttet av vedkommende selv, ektefelle og barn. Selvforsørgende barn som hadde fjernsynsmottaker, måtte betale egen lisens. NRK-ansatte var inntil 2018 fritatt fra å betale lisensavgift, men fra 2018 måtte også de betale lisens.

I Norge ble avgiften populært kalt for «tv-lisensen», eller "NRK-lisensen" da hele avgiften tilfalt NRK. I 2018 var avgiften på 2970,24 kroner i året. Erna Solbergs regjering varslet i desember 2016 at den ville erstatte kringkastingsavgift med en ny finansieringsmodell, tilpasset dagens mediebruk. I mars 2019 ble det besluttet å avvikle kringkastingsavgiften fra 1. januar 2020.

Ved hjelp av lisenskontrollører over hele landet ble det kontrollert at ingen eide fjernsyn uten å betale lisens. Ved utgangen av 2017 var antall lisensbetalere 2 038 000. Til tross for at lisensordningen ble kritisert og var mislikt både av seere og politikere, viste undersøkelser at flertallet støttet ordningen.

Folk spør også

Hvem må betale NRK lisens?

Fra 2020 blir alle nordmenn skattlagt for bruke tilbudet til NRK. Du m betale mellom 200 og 1.700 kroner, alt etter hvor mye du tjener.

Fullstendig svar på www.dnb.no


Hvordan beregnes TV lisens?

Skatten beregnes ut fra personinntekten, og skal betales av alle over 17 r, med skattbar inntekt. Inntekt inntil 150.000 kroner, vil den nye skatten bli p 200 kroner. Inntekt mellom 150.000 - 200.000 kroner, vil den bli p 800 kroner.

Fullstendig svar på www.nrk.no


Hvorfor må man betale NRK lisens?

NRK-lisensen har fra 1977 srget for finansieringen av den offentlige allmennkringkastingen som et felles gode. NRK har i flge Stortinget et viktig mandat i formidle nyheter og kunnskap til hele Norge, og samtidig styrke norsk sprk, kultur og mangfold.

Fullstendig svar på tvpakker.no


Kan man slippe å betale NRK lisens?

Medlemmer av NRKs kringkastingsrd fr ogs fritak for et r av gangen, og dt uten innfri noen andre betingelser engang. Hvis du bor under samme tak som dine lisensbetalende foreldre, eller du bor med en bedre halvdel som betaler, slipper du ogs betale – med mindre du selv mottar trygd eller studieln.

Fullstendig svar på gjerrigknark.com