Vanntette kompaktkameraer er perfekte for høstfotografering i røffe værforhold. Les vår test og sammenligning av Canon PowerShot D30, Fujifilm FinePix XP80, Nikon Coolpix AW130, Olympus Tough TG-4 Ricoh WG-5 GPS og Panasonic Lumix DMC-TS30 for å finne det beste kameraet for dine behov.
Innholdsfortegnelse
La høststormene komme og sjøsprøyten stå; disse kameraene tåler tøffe forhold, enten du skal til sjøs, til skogs eller til fjells.
Vanntette kameraer er kanskje fine å ha til snorkling på sydenferie, men her hjemme er de i grunn like aktuelle for den tradisjonelt regntunge årstiden vi befinner oss midt i nå. Høsten har helt klart sin sjarm, og med sitt flotte fargespill og lave sollys, er det en ypperlig årstid for landskapsfotografen. Og om ikke for de flotte fargene, er det mange som tilbringer høstferien ute i skog og mark, på elgjakt, rypejakt og kanskje fotojakt?
Holdbarhet i røffe værforhold
Men så er også høsten kjent for å være både regntung og stormfull, og mange steder i landet er det praktisk talt høst til et godt stykke uti påsken. Og i slike røffe værforhold kommer de vanntette kompaktkameraene virkelig til sin rett.
Uansett hva som er grunnen til at akkurat du er utendørs, har kompakte, vanntette kompaktkameraer særlig én stor fordel i forhold til sine mer avanserte, systemkamera-konkurrenter, og det er rett og slett at du kan alltid ha kameraet klart. Ikke noe styr med å åpne sekken for å finne frem kameraet, det kan henge rundt halsen, på sekken eller ligge i lomma. Du trenger ikke være redd for at det blir vått, og flere av dem er støtsikre, så om du veiver det borti et tre eller to har ikke det så mye å si. Og når bilder ikke blir noe du må stoppe opp for å ta, blir det lettere å ta bilder underveis.
Kameraprodusentenes tilbud
De fleste store kameraprodusentene har ett vanntett kompaktkamera i produktstallen sin. Den eneste som i grunn glimrer med sitt fravær her er Sony, som har flere utmerkede kompaktkameraer, men ingen vanntette av nyere dato.
På kamplassen står derfor Canon PowerShot D30, Fujifilm FinePix XP80, Nikon Coolpix AW130, Olympus Tough TG-4 Ricoh WG-5 GPS og Panasonic Lumix DMC-TS30.
Se også
Testkriterier og resultater
I denne testen har vi primært vektlagt hvor enkle kameraene er å bruke, hvor gode bilder vi får rett fra kameraet når kameraet er stilt inn i auto, og hvor gode tillegsfunksjoner kameraet har. Kun ett av kameraene støtter bilder i råformat, derfor er alle sammenligningsbildene i utgangspunktet tatt i JPEG, beskåret for å være så like som mulig, men uten ytterligere behandling enn den som kameraet gjør selv i sitt standardoppsett.
Olympus Tough TG-3 - Vann- og støtsikker tøffing
OK, så er det å sette seg på kameraet kanskje ikke den problemstillingen man møter oftest, men om uhellet først er ute er det greit å vite at det ferske tøffingkompaktkameraet Olympus Tough TG-3 faktisk tåler et trykk på 100 kg.
Vi snakker altså om et kompaktkamera som tåler litt røff behandling. Tough TG-3 er, som navnet antyder, tredje i rekken av de robuste lommekameraene og ble nyligvist frem sammen med retrosuperzoomen Olympus Stylus SH-1.
På papiret har TG-3 mye til felles med forgjengeren Olympus Tough TG-2: 4 ganger optisk zoom tilsvarende 25 mm til 100 mm i fullformat, lysstyrke fra f/2.0 til f/4.9, en 1/2,3 tommers bakbelyst CMOS-bildebrikke og ISO-verdier fra 100 til 6400.
Når det kommer til tøffingbiten er det også bare likheter å spore, med henholdsvis vanntetthet ned til 15 meter, støtsikkerhet opp til fall fra 2,1 meter og frostsikkerhet ned til 10 kalde.
Antall megapiksler gjør derimot et byks fra 12 til 16, og TG-3 er utstyrt med den ferskeste bildeprosessoren til Olympus, TruePic VII. TG-3 har i tillegg fått en tre tommers LCD-skjerm, kontra forgjengerens OLED-skjerm.
Ikke uventet av et kamera som innynder seg for å bli turkameraten din, finner vi også både Wi-Fi og GPS på innsiden.
Ved siden av TG-3 slipper Olympus også et lite knippe ekstrautstyr, blant annet en påmonterbar ringformet LED-lampe og henholdsvis en vidvinkel- og telekonverter.
Olympus Tough TG-3 vil få en veiledende pris på 3500 kroner når det dukker opp en gang i juni. Da vil du kunne velge mellom sort og rød utgave.
Reisekameraer - Bedre enn mobilkameraer
De beste mobilkameraene er fine, om enn ikke fullgode erstatninger for et kompaktkamera. Men siden det alltid er med, er det det eneste kameraet som er tilgjengelig i alle situasjoner.
Men når feriebildene skal foreviges, kommer man lengre med et godt kamera. Det skyldes selvsagt at da kan man zoome, noe som ikke funker på andre mobiler enn Huawei P20.
Men som de fleste som har tatt mange bilder med mobilen vet, som kamera er ergonomien elendig på en mobil. Bildekvaliteten har klare og veldig synlige begrensninger, og man har ikke mange innstillingsvalg.
Skal bildene bli virkelige gode, kommer man lengre med et godt kamera.
Se også
Kvalitet avler kvalitet
Det er noen grunnleggende årsaker til at et kamera leverer bedre bildekvalitet enn mobilen.
Det starter helt foran på kameraet, hvor påkostet optikk med linseelementer av høyere kvalitet gir jevnere skarphet, mindre feilbrytning og bedre kontrast.
En langt større sensor, også kalt bildebrikke, fanger mer lys. Mer lys betyr mer informasjon, som igjen betyr høyere bildekvalitet med mindre bildestøy.
Kraftige prosessorer behandler bildene raskere og gjør en grundigere jobb slik at flere av bildene blir perfekt eksponerte og sylskarpe.
Bilder tatt i lite lys blir bedre i et kamera, fordi bildestøy på f.eks. skumringsbilder ikke blir like grumsete som fra mobilkameraet. Fargegjengivelse, kontrast og bildedynamikk blir mer naturtro fra et bra kamera.
Men den mest avgjørende faktoren er personen bak kameraet. Setter man seg inn i kameraets mange funksjoner, øver på det grunnleggende og fotograferer mye, blir man raskt en mye bedre fotograf. Uansett kamera.
De beste reisekameraene
I denne testen har vi valgt de åtte beste reisekameraene vi har testet. De har ulike egenskaper og pris, men har én ting til felles: De er de beste i sin klasse, og er små nok til å egne seg som nettopp feriekameraer.