Følg vår veiledning for riktig utpakking av en OLED-TV og unngå å håndtere den feil. Les mer på 32Chip.
Innholdsfortegnelse
Ett feilgrep så flyr 65 000 kroner ut av vinduet.
En helt ny type TV-teknologi, OLED, er på vei inn i norske butikkhyller dette året. Enkelte modeller dukket opp i løpet av fjoråret, men det er i år det virkelig brede utvalget vil komme. Disse skjermene er best når det kommer til bildekvalitet, og det forventes at de vil ta over for LCD og plasma med tiden. Den nye teknologien har foreløpig en prislapp som skremmer vannet av de flest av oss, og om du først brukt 65 000 kroner på en slik TV, gjelder det å ikke bli for ivrig når esken står klar til å pakkes opp.
Svakheten med OLED-TV
Du skal nemlig være klar over at en av fordelene med en slik OLED-TV samtidig er en av dens store svakheter. Kort forklart er skjermer med OLED-teknologi uhyre tynne av seg, og med det nette ytre følger svakheten; de kan være nokså skjøre. Med andre ord kan feil håndtering av TV-en under utpakking gjøre at du ser tusenlappene fly ut av vinduet. Måten du tar tak i TV-en kan nemlig gjøre at den knekker.
Veiledning for riktig utpakking
Vi har fått inn en buet OLED-TV fra LG, og sammen med esken fikk vi en bruksanvisning på hele seks sider som forklarte oss hvordan vi skulle gå frem for å pakke ut skjermen. Først syns vi det hele virket litt overbeskyttende – selv om dette er en svindyr TV – men etterhvert skjønte vi at det hele var høyst reelt. Bli med når vi pakker ut vår første OLED-skjerm til test, og se hvilke feller du må unngå for å slippe en ubehagelig overraskelse.
Se også
Unboxingen av 4K-TV
Få også med deg unboxingen av vår første 4K-TV »
Hva er OLED?
Har du hørt om OLED, men er usikker på hva det er? Les vår guide der vi forklarer deg hvordan teknologien fungerer »
Skjermgjenopprettelse aktiveres automatisk når TV-en blir slått av etter 4 (eller mer) timers bruk hver dag.
Samsung OLED TV-er er utstyrt med en skjermgjenopprettelsesfunksjon til å oppdage skjermens tilstand av seg selv og forebygge innbrenning.
Dette tar omkring 10 til 15 minutter, og når strømmen slås på, dukker det opp et sprettoppvindu som angir at skjermgjenopprettelsen er fullført.
Film Mode – den magiske snarveien til et flott TV-bilde
Det finnes en rekke grunninnstillinger på TV-en din som du enkelt kan justere selv. Dette er innstillinger som kontrast, lysstyrke (brightness), farge, skarphet og forskjellige digitale filtre som kan slås av og på (f.eks. støyreduksjon). Det er massevis av knapper å trykke på, og for en vanlig bruker kan det fort virke litt uoversiktlig. Heldigvis har produsenten av TV-en din sørget for at du kan komme nesten i mål bare ved å trykke på én ting i menyen: Film Mode (også kalt Movie Mode, Cinema Mode eller lignende).
Med Film Mode aktiverer TV-en din i ett jafs et sett med innstillinger som ligger veldig tett på de verdiene film- og TV-bransjen har definert som ”korrekte”. I motsetning til f.eks. musikkbransjen jobber man nemlig med helt faste standarder i filmbransjen, og disse gjelder for både profesjonelle og hjemmebrukere. Film Mode er kort sagt TV-produsentens forsøk på å treffe disse standardene best mulig, uten at du må måle TV-en din med dyrt, profesjonelt utstyr. I dag er produsentene faktisk veldig gode til å treffe godt med denne innstillingen.
Vi anbefaler også å slå av de forskjellige digitale "bildeforbedringene". For eksempel finnes det ”digital støyreduksjon” på mange modeller. De fleste av disse funksjonene gir bare bedre bilde i bestemte situasjoner, som fungerer godt ved første øyekast i butikkene. Digital støyreduksjon er laget for å optimalisere bildet hvis du ser på gamle VHS- eller video-opptak, men gir ingen mening på stort sett alt annet, som tas opp digitalt og i mye høyere kvalitet. Så slå det heller av, og få et mer naturlig bilde.
Merk at ”Film Mode” eller tilsvarende kan se helt feil ut akkurat når du bytter til det. Øynene dine må bare venne seg til at fargene er helt annerledes, og hvis du har blitt vant til fabrikkinnstillingen, så vil det se rart ut de første fem minuttene. Prøv å gi det en sjanse i en dag eller to, og så kan du heller prøve å bytte tilbake etterpå og se hva du foretrekker!
På enkelte nye Samsung TV-er i den høye enden av prisskalaen finner du til og med Filmmaker Mode. Her er det gjort enda mer ut av at innstillingene er helt korrekte! Velger du denne innstillingen, så trenger du ikke å gjøre mer – gratulerer med den nye kalibreringen din, som bare tok 15 sekunder!