Egenproduserte prosessorer for økt uavhengighet

53

Apple planlegger å utvikle og implementere egne prosessorbrikker i Mac-maskinene sine for å redusere avhengigheten av Intel. Les mer om Apples satsning på egne chips hos 32Chip.

Egenproduserte prosessorer for økt uavhengighet

I et forsøk på å redusere sin avhengighet av prosessorgiganten Intel, planlegger Apple å utvikle og implementere egne prosessorbrikker i sine fremtidige Mac-maskiner. Ifølge kilder fra nettstedet Bloomberg er selskapet allerede i gang med utviklingen av en ny brikke som vil være basert på ARM-arkitektur og ha likheter med den eksisterende ARM-baserte brikken som benyttes i MacBook Pro-modellene for å drive Touch Bar-berøringsstripen.

Den nye brikken vil være mer avansert enn den eksisterende ARM-brikken, men vil angivelig ikke ta over alle prosessoroppgaver i de kommende Mac-maskinene. Den vil derimot benyttes til å kjøre Power Nap-modusen, som innebærer at maskinen kan utføre flere aktiviteter selv når den er i dvale. Dette betyr at Intel-brikkene fortsatt vil være til stede i Mac-maskinene, men Apples egenproduserte prosessorer vil spille en mindre rolle enn tidligere.

Apple skal begynne å lage sine egne prosessorbrikker til Mac - Digi.no
Bildekilde: www.digi.no

En gradvis overgang

Den nye ARM-baserte Apple-brikken vil være avhengig av andre komponenter i maskinen og vil ikke operere uavhengig. Dette kan være starten på en gradvis nedtrapping av Apples avhengighet av Intel. Det gjenstår imidlertid å se hvor lang tid det vil ta før Apple fullstendig overgår til egne prosessorer.

Apple lanserer nye Mac-maskiner med selskapets egen M3-brikke – så stort er  ytelsesløftet - Digi.no
Bildekilde: www.digi.no

Økonomisk suksess med nye Mac-modeller

Apple har nylig lansert nye MacBook Pro-modeller med sin egenutviklede M3-prosessorbrikke. Disse nye modellene skilter med betydelig høyere ytelse sammenlignet med tidligere varianter. Ifølge Apple kan den nye 14-tommers MacBook Pro med M3-brikken levere opptil 60 prosent høyere ytelse enn 13-tommersversjonen med M1-brikken. M3 Pro-brikken kan gi opptil 40 prosent ytelsesløft sammenlignet med 16-tommersversjonen med M1 Pro. Den mest kraftfulle M3 Max-brikken kan tilby opptil 2,5 ganger høyere ytelse enn 16-tommers MacBook Pro med M1 Max, og hele 11 ganger høyere ytelse enn den raskeste Intel-baserte MacBook Pro-modellen.

I tillegg til MacBook Pro har Apple også lansert en ny 24-tommers iMac-modell som benytter M3-brikken. Denne modellen leverer opptil 2,5 ganger høyere ytelse enn de mest populære 27-tommers iMac-modellene med Intel-brikker, og hele fire ganger høyere ytelse enn de kraftigste 21,5-tommersversjonene basert på Intel-teknologi. Den nye M3-utgaven av 24-tommers iMac gir også bedre ytelse i nettleseren Safari, produktivitetsapper som Microsoft Excel og spill.

Se også

Apples egenutviklede chip

M3-brikken er den første prosessorbrikken fra Apple basert på 3 nanometers produksjonsprosess, som gir bedre ytelse og energieffektivitet. Brikken består av en hovedprosessor og en grafikkprosessor, hvor sistnevnte får spesielt positiv omtale fra Apple. Den nye grafikkprosessoren i M3-brikken inneholder blant annet "dynamic caching", som allokerer lokalt minne i sanntid for optimal ytelse.

Apple lanserer nye Mac-maskiner med selskapets egen M3-brikke – så stort er  ytelsesløftet - Digi.no
Bildekilde: www.digi.no

Overgangen til egne chips

Apple har kunngjort at de planlegger å lansere den første Mac-maskinen med sin egen prosessorbrikke mot slutten av året. Overgangen til Apples egenutviklede chips vil imidlertid ta omtrent to år. I løpet av denne perioden vil selskapet fortsette å støtte og lansere nye versjoner av macOS for Intel-baserte Mac-maskiner. I tillegg vil Apple også fortsette å utvikle nye Intel-baserte Mac-maskiner. Overgangen til egne chips markerer en betydningsfull milepæl for Mac-maskinene.

Test: Apple MacBook Pro 13" (M2, 2022) | TechRadar
Bildekilde: global.techradar.com

Konklusjon

Apple har besluttet å satse på egne prosessorbrikker til sine Mac-maskiner for å redusere avhengigheten av Intel. Den nye ARM-baserte brikken vil være mer avansert enn tidligere modeller, men vil ikke erstatte Intel-brikkene helt. Apple har allerede lansert nye MacBook Pro- og iMac-modeller med sin egenutviklede M3-prosessorbrikke, som har vist seg å levere betydelig høyere ytelse. Overgangen til egne chips vil ta flere år, men vil gi Apple full kontroll over maskinvare og ytelsesforbedringer i Mac-maskinene.

Se også

Folk spør også

Hvordan sette Mac tilbake til fabrikkinnstillinger?

Velg Systeminnstillinger fra Apple-menyen  i hjrnet av skjermen. Klikk Generelt i sidepanelet. Klikk p Overfr eller nullstill til hyre. Klikk p Slett alt innhold og alle innstillinger. .


Hvordan markere alt på Mac?

Kommando-A: Marker alle objekter. Kommando-F: Finn objekter i et dokument eller pne et Finn-vindu.

Fullstendig svar på support.apple.com


Hvordan komme til skrivebord Mac?

verst p skjermen finnes menylinjen, og nederst er Dock. Det som er i mellom kalles desktop. Skrivebordet er der du jobber.

Fullstendig svar på support.apple.com


Hvordan merke flere filer på Mac?

Marker flere objekter: Hold nede Kommando-tasten, og klikk deretter p objektene (de trenger ikke vre ved siden av hverandre). Marker flere objekter ved siden av hverandre: Klikk p det frste objektet, og hold Skift-tasten nede og klikk p det siste objektet.

Fullstendig svar på support.apple.com


Videoer

Hvordan Intel Macs STADIG er bedre end Apple Silicon! (8 måder)

Hvorfor Apple begyndte at lave sine egne chips

Fremskynde Windows 10

Jeg er bange for min far

Troubleshooting Windows Search and Indexing: IT Admins' Toolkit

Revolutionize Windows System Repair: Using SFC/DISM"

Demystifying Virtual Machines: IT Admins' Guide to Hyper-V

CS50 2013 - Week 1