Bråstopp i nettbrettsalget

178

Les om nedgangen i nettbrettsalget og økningen i salg av mobiltelefoner med storskjerm i fjorårets siste kvartal. Er det slutt for nettbrettene som vi kjenner dem?

Nedgang eller stillstand i fjorårets siste kvartal. Tar mobiler med storskjerm over?

I løpet av fjoråret rapporterte IDC flere ganger om nettbrettets svekkede status blant kjøperne. En av årsakene ble antatt å være den økte størrelsen på mobilskjermene, som nå er så store at nettbrettene konkurreres ut. For årets siste kvartal meldte IDC om den første salgsnedgangen siden nettbrettformfaktoren først tok av i 2010. Nedgangen var på hele 3,2 prosent sammenlignet med året før.

Analytikerne i Strategy Analytics er ikke like pessimistiske. Også de observerte en bråstopp i nettbrettveksten, men rapporterte en vekst på 1 prosent i nettbrettsalget. Årsaken til denne veksten ble tilskrevet billige Android-brett.

Strategy Analytics var også mer positive når det gjaldt året som helhet sammenlignet med IDC. Deres statistikk viste en oppgang på 6,6 prosent for kategorien i løpet av året, mens IDC meldte om en oppgang på 4,4 prosent. Imidlertid rapporterte begge analysebyråene enten bråstopp eller tilbakegang i siste kvartal av 2014.

Denne tilbakegangen merkes sannsynligvis spesielt godt for Apple. Gjennom flere kvartaler har selskapet opplevd nedgang i antall solgte iPad-enheter. I julekvartalet klarte Apple kun å selge 21,4 millioner nettbrett, en halv million færre enheter enn forventet av analytikerne. Selv om Apple hadde oppnådd det forventede salget, ville det likevel ha vært en nedgang på 14 prosent sammenlignet med 2013.

Dramatisk fall i nettbrett-salget - steinkjer24.no
Bildekilde: www.steinkjer24.no

Microsofts suksess med Surface

Mens nettbrettsalget generelt viste nedgang, kunne Microsoft glede seg over suksessen til deres Surface Pro 3, som ble lansert i fjor. Surface-avdelingen opplevde en omsetningsøkning på hele 24 prosent.

Det er verdt å merke seg at Surface-brettene i stor grad betraktes som hybridprodukter heller enn tradisjonelle nettbrett. De kjører fullversjonen av Windows og kan brukes sammen med tastaturdeksler som Microsoft selger som tilbehør. Dette gjør det vanskelig å se forskjellen mellom en Surface Pro 3 og en hvilken som helst annen bærbar PC.

I fjor ble det også rapportert om økende salg av PC-er igjen, etter en periode med nedgang.

Rekordsalg og økt konkurranse

Hele 52,5 millioner nettbrett ble solgt i fjerde kvartal av 2012, ifølge tall fra IDC. Samtlige aktører på det norske markedet styrket sitt salg globalt, bortsett fra den amerikanske nettbutikken Barnes & Noble, som solgte 400 færre av sine Nook-nettbrett sammenlignet med året før.

Apple ledet an i angrepet på tradisjonelle bærbare PC-er. Deres iPad-modeller solgte 22,9 millioner eksemplarer i fjorårets siste kvartal, en økning fra 15,1 millioner i samme kvartal året før. Samsung og Asus opplevde imidlertid den største prosentvise økningen, med en oppgang på henholdsvis 263 prosent og 402,5 prosent. Samsung solgte 7,9 millioner enheter, mens Asus solgte 3,1 millioner.

Sammenlignet med samme kvartal året før, økte nettbrettsalget totalt sett med 75,3 prosent. Fjerde kvartal i fjor hadde også 74,3 prosent bedre nettbrettsalg enn tredje kvartal. Dette kan tyde på at enten har salget gått kraftig ned midt på året, eller så har nesten all økning kommet mot slutten av året. Et sterkt julesalg indikerer det siste.

Microsofts inntreden på markedet med Surface RT mot slutten av fjoråret resulterte imidlertid ikke i et sterkt nok salg til å plassere dem blant de fem største aktørene i fjerde kvartal. Surface RT solgte bare 900 000 eksemplarer.

Endringer i markedet

Samtidig som fjerde kvartal i fjor var en svært god periode for nettbrettsalg, opplevde HP en nedgang i salget av PC-er. Dell inntok andreplassen for stasjonære PC-er med en markedsandel på 18 prosent, mens Lenovo kom på tredjeplass med 10 prosent. Apple og Acer delte fjerdeplassen med en markedsandel på 7 prosent.

På den bærbare fronten hadde Acer andreplassen med en markedsandel på 13 prosent, mens Dell økte sitt salg med 17 prosent og oppnådde også en markedsandel på 13 prosent. Asus kom på tredjeplass med en markedsandel på 11 prosent, mens Apple hadde 10 prosent markedsandel.

Nettbrettmarkedet påvirket også salget av minibærbare, som begynte å bli marginalisert. Disse billige bærbare maskinene med begrensede systemressurser var svært populære for noen år siden, men nå har nettbrettene tatt over deres rolle. Dette har ført til nedgang i salget av minibærbare, forsinket kjøpet av nye bærbare og økt salget av Apples iPad.

Samlet sett viser disse tallene at nettbrettsalget står overfor utfordringer, delvis på grunn av konkurranse fra større mobilskjermer og delvis på grunn av økt popularitet blant hybridprodukter som Microsofts Surface. Det gjenstår å se hvordan markedet vil utvikle seg i fremtiden, men det er klart at nettbrettene må tilpasse seg endringene for å opprettholde interessen blant forbrukerne.