Mac kan endelig få ansiktspålogging

32

Apples Macer kan snart få ansiktspålogging, ifølge nylig avslørte patenttegninger. Dette etterlengtede tiltaket kan forbedre brukeropplevelsen og sikkerheten på Mac. Samtidig bringer oppdateringen MacOS Ventura flere nye funksjoner og forbedringer som Stage Manager, smartere Spotlight-søk, tidsinnstilt sending av e-post og deling av faner i Safari. Les mer her.

Apples forskjellige Macer har mange gode sider ved seg, men på biometrifeltet ligger Windows-bærbare lenger fremme i løypa. Fortsatt kan du nemlig ikke logge på en Mac med ansiktet ditt. Det nærmeste du kommer er fingerpålogging.

Noe som er ganske spesielt, gitt at Apple har pushet «Face ID»-ansiktspålogging for telefonene og nettbrettene sine i lang tid.

Xpress 21. august 2023
Bildekilde: www.telecomrevy.no

Patent kan ha avslørt Apples planer

Nå har nylig avslørte patenttegninger satt fart på ryktene om at dette faktisk kommer til Mac, og da både stasjonære som iMac og de bærbare i MacBook-serien.

Patentene er datert så langt tilbake som 2019, men er godkjent først i nyere tid. Kanskje fordi Apple ville holde dem hemmelige så lenge som mulig før lansering? Tegningene viser uansett hvordan Apple ser for seg at de kan implementere Face ID på Mac.

Raske guider: Mac | Eplehuset
Bildekilde: eplehuset.no

Tidligere begrensninger

Grunnen til at vi ikke har sett Face ID på Mac tidligere kan skyldes at det simpelthen ikke har vært plass til det relativt tykke kobbelet av sensorer som er nødvendig for å ivareta sikkerheten i de ekstremt slanke MacBook-skjermene.

En iPhone og iPad er mindre enheter enn Mac-maskiner, men er også ganske mye tykkere der det er naturlig å plassere Face ID-løsningen.

Hvorfor PC-produsenter har fått til det samme i en årrekke med sin «Windows Hello», mens Apple ikke har lykkes, er imidlertid et godt spørsmål.

Se også

Potensielle endringer og fordeler

En konsekvens av at Macer får Face ID kan bli at skjermleppen på de bærbare modellene blir litt større. Dette kan gi mer plass til de nødvendige sensorene og dermed gjøre ansiktspålogging mulig.

Ansiktspålogging kan være en raskere og mer praktisk måte å låse opp Macen på. Det kan også bidra til økt sikkerhet ved å bruke biometri som autentiseringsmetode.

Trenger Mac-maskiner antivirus-programmer?
Bildekilde: no.kaspersky.com

Oppdatering til MacOS Ventura

Samtidig med ryktene om ansiktspålogging på Mac, har Apple også nylig lansert den årlige oppdateringen til MacOS. Denne oppdateringen heter MacOS Ventura og bringer med seg flere nye funksjoner og forbedringer.

Stage Manager

En av de nye funksjonene i MacOS Ventura er «Stage Manager», som også kommer til iPadOS. Dette gir brukerne muligheten til å veksle mellom ulike apper og «arbeidsområder» uten å måtte gå via oppgavelinjen. Apper kan grupperes sammen og byttes enkelt.

Smartere Spotlight-søk

Spotlight-søkefunksjonen har også blitt oppgradert i MacOS Ventura. Nå kan den også lete etter innhold i bilder, noe som ligner på funksjonaliteten på iOS og Android.

Tidsinnstilt sending av e-post

En annen ny funksjon i oppdateringen er muligheten til å planlegge sending av e-poster. Dette gjør det mulig å sende e-poster automatisk på et ønsket tidspunkt, og man kan også angre sendingen i noen sekunder.

Deling av faner i Safari

I nye Safari kan man nå dele faner med venner, slik at man kan gjøre felles research eller jobbe sammen på nettet. Dette gir en bedre samarbeidsopplevelse.

Passnøkler for sikrere autentisering

Apple introduserer også passnøkler som erstatning for passord. Disse passnøklene er knyttet til brukerens biometri og lagres lokalt på enheten. Dette gir en sikrere autentiseringsmetode.

Nå blir "busslomma" enda større, men det har en fordel - ITavisen
Bildekilde: itavisen.no

Oppsummering

Med de avslørte patenttegningene har ryktene om ansiktspålogging på Mac fått nytt liv. Dette kan være en etterlengtet funksjon for mange Mac-brukere, spesielt med tanke på Apples tidligere suksess med Face ID på iPhone og iPad. Samtidig med disse ryktene har Apple også lansert oppdateringen MacOS Ventura, som bringer med seg flere spennende funksjoner og forbedringer. Alt i alt kan disse nyhetene bidra til å forbedre brukeropplevelsen og sikkerheten på Mac-plattformen.

Se også

Folk spør også

Har Mac innebygd antivirus?

macOS har innebygd antivirusteknologi, kalt XProtect, for signaturbasert gjenkjenning og fjerning av skadelig programvare.

Fullstendig svar på support.apple.com


Hvordan rense en Mac?

Mac Pro, Mac Studio, Mac mini og iMac Sl frst av Macen, og koble fra strmkabelen og andre tilkoblede enheter. Deretter bruker du en fuktig, myk og lofri klut til rengjre maskinen p utsiden. Unng f fukt i pningene p maskinen. Spray aldri rengjringsmidler direkte p maskinen.

Fullstendig svar på support.apple.com


Er det nødvendig med virusprogram på Mac?

Ja, Mac trenger antivirus. Mac og Macbook kan f virus p samme mte som alle andre digitale enheter. Selv om mange tror at Apple-datamaskinen deres er beskyttet, er ikke Mac immun mot skadelig programvare, s de er ogs srbare overfor angrep.

Fullstendig svar på www.avast.com


Hvilken macOS versjon er den nyeste?

Fullstendig svar på no.wikipedia.org