Nå er Blu-ray for 4K lansert

92

Les om den etterlengtede lanseringen av Ultra HD Blu-ray, det nye formatet som gir fysisk tilgang til 4K-oppløst innhold. Opplev bedre bilde- og lydkvalitet med denne nye standarden. Les mer hos 32Chip.

Blu-ray Disc Association (BDA) har endelig kunngjort den etterlengtede standarden for Blu-ray-plater som støtter 4K-oppløsning. Dette nye formatet, kalt "Ultra HD Blu-ray", er et alternativ for de som ønsker fysisk tilgang til filmer og serier med høy oppløsning.

Nå kommer 4K på Blu-ray!
Bildekilde: www.lydogbilde.no

Bakgrunn

I 2006 ble Blu-ray og HD-DVD lansert som nye formater for å imøtekomme behovet for høyoppløselig innhold på TV-er med HD-oppløsning. Etter en formatkrig sto Blu-ray til slutt igjen som vinneren. Men med utviklingen av TV-er med 4K-oppløsning (3840 x 2160 piksler), har behovet for et Blu-ray-format som støtter denne oppløsningen blitt tydelig.

Selv om strømmetjenester som Netflix og YouTube tilbyr 4K-innhold, er det fortsatt et marked for fysiske plater, da noen foretrekker å ha filmene sine i hånden. Derfor har BDA nå kommet med den endelige standarden for Ultra HD Blu-ray.

Panasonic lanserer 4K Blu-ray i april - Stereo+
Bildekilde: www.stereopluss.no

Spesifikasjoner og funksjoner

Ultra HD Blu-ray støtter en oppløsning på 3840 x 2160 piksler, noe som gir fire ganger høyere oppløsning enn Full HD. I tillegg til den høyere oppløsningen, har formatet også bedre fargegjengivelse, støtte for HDR-bilder (High Dynamic Range) og muligheten for høy "frame-rate" (antall bilder per sekund).

En Ultra HD Blu-ray-disk kan inneholde opptil 66 GB data på en tolags disk eller 100 GB på en trelags disk. Dette er en betydelig økning i forhold til dagens Blu-ray-disker, som kan lagre opptil 25 GB på ettlags disker og 50 GB på disker med to lag.

I tillegg til den forbedrede bildekvaliteten, vil Ultra HD Blu-ray også støtte "objektbaserte" lydformater som Dolby Atmos og DTS:X. Dette gir en mer immersiv lydopplevelse for forbrukerne.

Se også

Nyheter 13.02.2024, 03:30 89
Hva koster iPhone 15?
Nyheter 01.05.2024, 18:24 49
Hvor bygges Cupra?

Fremtiden for 4K på Blu-ray

Med lanseringen av Ultra HD Blu-ray har BDA forventninger om at dette formatet vil bli populært blant forbrukere. Hollywood-studioene har allerede begynt å lansere filmer i 4K Ultra HD Blu-ray-formatet, og alle de store studioene støtter det. Dette inkluderer unntatt The Walt Disney Company, som foreløpig ikke har annonsert noen titler i dette formatet.

Det gjenstår å se om Ultra HD Blu-ray vil bli et nisjeprodukt eller om det vil favne bredere blant forbrukere. Salget av 4K-TV-er har økt betydelig, og etterspørselen etter innhold i høy oppløsning er dermed til stede. For å støtte denne etterspørselen og gi muligheten til å nyte ekte 4K/UHD-innhold, er Ultra HD Blu-ray det foreløpige eneste alternativet til strømmetjenester.

4K Ultra HD er det nye fysiske videoformatet – NRK Kultur og underholdning
Bildekilde: www.nrk.no

Konklusjon

Med lanseringen av Ultra HD Blu-ray setter BDA standarden for fysiske plater med 4K-oppløsning. Dette nye formatet gir forbrukerne muligheten til å oppleve filmer og serier i høy kvalitet, med bedre bilde- og lydopplevelse enn tidligere. Selv om strømmetjenester fortsetter å dominere markedet, vil Ultra HD Blu-ray være et attraktivt alternativ for de som foretrekker fysiske plater og ønsker den beste kvaliteten.

Her er Samsungs første 4K Blu-ray-spiller
Bildekilde: dinside.dagbladet.no

Hva vil Wiki fortelle oss?

Etter introduksjonen av DVD ble det lansert to formater som kan spille høyoppløselige filmer: HD DVD, utviklet av Toshiba, og Blu-ray, utviklet av Sony. Det pågikk en stund en ny formatkrig, lik den for videobånd på 1980-tallet, men Blu-ray tok etter hvert over, og er nå det eneste aktuelle formatet for høyoppløsning.

Folk spør også

Er Ultra HD og 4K det samme?

Hva er UHD? Enkelt sagt str UHD for Ultra High Definition. 4K-opplsning er en type UHD-opplsning. Ulike merker bruker forskjellige uttrykk for det samme, som Ultra-HD, 4K TV, Ultra High Definition-TV og 4K UHD TV.

Fullstendig svar på www.samsung.com


Hvor mye oppløsning er 4K?

4K-opplsning (ogs kalt 4K2K, 4K) refererer til fjernsynskjermer eller dataskjermer som har en horisontal skjermopplsning p 4096 piksler. Flere 4K-opplsninger finnes innenfor digital-TV og digital kinematografi.

Fullstendig svar på no.wikipedia.org


Er HD eller 4K best?

4K henviser til at bildeopplsningen er nesten 4000 piksler i bredden og fire ganger hyere enn Full HD. Hvis du stter p en skjerm med 8K, viser den et bilde med ca. 8000 piksler i bredden, og opplsningen er 16 ganger hyere enn Full HD.

Fullstendig svar på digital-foto.no


Hva er 4K kino?

De 4000 som navnet 4K henviser til, er nemlig ikke lenger de vertikale pikslene, men i stedet de horisontale, og faktisk har formatet bare 3840 horisontale piksler. Gr du derimot p kino og ser en film i 4K, vil formatet vre litt bredere, nemlig 4096 piksler, og det er fra dette navnet 4K har oppsttt.

Fullstendig svar på digital-foto.no


Videoer

125 Innovative Electric Vehicles and Personal Transports

102 Year Old Lady's Abandoned Home in the USA ~ Power Still ON!

The Real Story of Paris Hilton | This Is Paris Official Documentary

Venice, Italy Walking Tour 2022 - 4K 60fps PART 1 - with Captions

Fix It Or Blow It Up - 1986 Range Rover | Workshop Diaries | Edd China

Abandoned $3,500,000 Politician's Mansion w/ Private Pool (United States)

2022 CCM Motorcycles & the Heritage '71 at the MCN London Motorcycle Show

Enchanting Abandoned 17th-Century Chateau in France (Entirely frozen in time for 26 years)