Oppdag statistikk og vanlige mangler ved EU-kontroll i 2022 i Norge. Bremser, hjuloppheng og lys utgjorde de vanligste feilområdene. Les mer her.
Innholdsfortegnelse
Bakgrunn
I løpet av 2022 ble det avdekket at over 650.000 biler ikke ble godkjent på EU-kontroll i Norge. Dette tilsvarer en betydelig andel av de lette kjøretøyene som gjennomgikk kontrollen. Statistikken viser at mange av disse bilene hadde ulike mangler som måtte utbedres før de kunne bli godkjent.
Manglende godkjenning
Av de kontrollerte bilene hadde hele 657.000 biler mangler som måtte rettes opp før de kunne bli godkjent. De vanligste feilene ble funnet innenfor områdene bremser, hjuloppheng og lys. Ifølge Leif Magne Halvorsen fra Statens vegvesen utgjorde mangler knyttet til bremser hele 26,2 prosent av feilene. Dette inkluderte problemer som slitte bremseklosser og bremseskiver, rust på bremseklosser eller bremserør, samt for svak bremseeffekt. Disse manglene er av stor betydning for kjøretøyets sikkerhet og det er derfor viktig at de avdekkes og blir rettet opp.
Manglene knyttet til aksler, hjul, dekk og hjuloppheng utgjorde 25,8 prosent av de totale feilene. Disse delene er i konstant bevegelse og er derfor utsatt for slitasje på alle biler. Ved å utføre jevnlig vedlikehold og bytte ut deler etter behov, kan man unngå unødvendig stor slitasje og dermed unngå alvorlige feil mellom kontrollene. Dette kan bidra til at kjøretøyet blir godkjent under EU-kontrollen.
En annen vanlig feilkategori var feil på lysene. Hele 104.000 biler ble ikke godkjent på grunn av mangler ved lysene. Leif Magne Halvorsen anbefaler derfor at man jevnlig sjekker at lysene fungerer som de skal, spesielt før man skal ha bilen på EU-kontroll. Dette kan bidra til å unngå etterkontroller hvis bilen ellers er i god stand.
EU-kontroll og krav
I Norge må lette kjøretøy gjennomgå EU-kontroll hvert annet år, første gang fire år etter førstegangsregistrering. For utrykningskjøretøy og taxier er kravet en årlig kontroll. EU-kontrollen er en obligatorisk sikkerhetskontroll som har som formål å avdekke eventuelle feil og mangler på kjøretøyet for å sikre trafikksikkerheten. Det er derfor viktig at bileiere tar ansvar for jevnlig vedlikehold og sørger for at eventuelle mangler blir utbedret.