Nå kan noen Galaxy-eiere fikse mobilen sin selv. Les om samarbeidet mellom Samsung og iFixit som gir muligheten til å reparere enhetene selv. Utvidelsen av programmet og global tilgjengelighet er ønsket.
Innholdsfortegnelse
Nå kan noen Galaxy-eiere fikse mobilen sin selv.
På vårparten i år kunne Samsung melde om et samarbeid med det kjente fiksenettstedet iFixit. Dette skulle gi eiere av Galaxy S20, Galaxy S21 og Galaxy Tab S7+ muligheten til å selv reparere dingsene sine dersom de skulle ha problemer med dem.
Nå har endelig dette selvreparasjonsprogrammet kommet skikkelig i gang, og amerikanske brukere kan nå svippe innom iFixits nettsider for å bestille deler for å løse problemer med slikt som skjerm, batteri, USB-port eller bakdeksel.
Fordelen med et slikt samarbeid er at brukerne er garantert ekte deler av Samsung, mens iFixit bidrar med verktøy og ikke minst instruksjoner som vil gjøre det langt enklere å faktisk gjennomføre en reparasjon.
Prisene varierer selvsagt – fra litt under 70 dollar for de enklere delene til opp mot 240 dollar for en pakke med både skjerm og batteri. Men selv om dette skulle betyr nærmere 3000 kroner her hjemme, vil det nok stadig være å foretrekke fremfor å måtte kjøpe en ny toppmodell.
For den som allerede har verktøyet i orden, er det for øvrig mulig å spare en hundrelapp på å velge bort dette.
Enn så lenge er det dessverre kun amerikanske brukere som kan benytte seg av det nye reparasjonstilbudet fra iFixit og Samsung, og det er i tillegg kun relativt ferske toppmodeller som lar seg fikses på.
Utvidelse av programmet og global tilgjengelighet
Vi ser for oss at også eiere av litt rimeligere eller eldre Samsung-modeller skulle likt å ha de samme mulighetene, for ikke å glemme at den nyeste Galaxy S22 også glimrer med sitt fravær.
Videre er det et stort poeng at dette tilbudet også må bli tilgjengelig i andre deler av verden.
Sånn sett er det derfor bra at Samsung har uttalt at de har planer om å utvide dette programmet med fiksing av flere enheter, og det ville jo bare være dumt om de da ikke satset på å få dette på plass i andre markeder også.
Men når dette eventuelt vil skje, er per nå helt i det blå.
iFixit har dommen over iPhone 14 klar
Må mange år tilbake før du finner en versjon som er like reparerbar som nå.
Etter flere år med iPhone-modeller som har vært vanskelige å reparere, virker Apple nå å ha gjort det langt enklere å fikse på den nye iPhone 14-modellen.
Nettsiden iFixit har nemlig gått telefonen etter i sømmene for å sjekke nettopp dette, og gir nå den nye telefonen syv av ti poeng på reparerbarhet. Så høyt har ikke telefonen scoret siden iPhone 7, melder blant annet The Verge.
For helt siden iPhone 8 har det vært både dyrt og komplisert å reparere spesielt bakglasset på telefonen. Noe Apple selv har tatt helt opp mot 599 dollar for å fikse over dammen. Eller om lag 6000 kroner om du vil.
I en YouTube-video viser iFixit hvordan det nå er å dele opp den nye iPhone 14-modellen. Og de starter som vanlig med å ta av skjermen. Og denne virker å løsne ganske så enkelt ved å løsne to skruer og bruke en sugekopp og løsne limet langs sidene. Men når du vipper opp skjermen er det ikke noe annet enn en skillevegg som er en del av rammen på telefonen.
For det viser seg nemlig at Apple har gjort store endringer på årets telefon, hvor det blant annet nå er langt enklere å åpne baksiden av telefonen. Det eneste iFixit trenger å gjøre er å varme opp glasset og bruke små plektre for å vippe av glasset. Som nå altså sitter i et lim som ikke er et mareritt å få av.
Videre i filmen så får vi også se at batteri og andre komponenter viTeknologi koster. Ikke bare i kroner og øre, men også med tanke på forbruk av ressurser og senere med mulig forurensning når mobiltelefoner og nettbrett har gått ut på dato.
Mobile enheter er også sårbare. Skjermer kan bli knust når disse går i bakken, og batterikapasiteten kan bli svekket etter hvert som månedene og årene går. Veldig mange kjøper nytt med jevne mellomrom, andre spanderer på et skjermbytte på et mobiltelefon-verksted. Så er det nok også en hel del som bare kaster enheten sin når den er blitt «gammel».
Se også
Bærekraftige mobiltelefoner og Nokia G22
Her vil HMD Global med dens mobilmodell Nokia G22 satse mer på bærekraft. Blant annet ved å tilby en mobiltelefon som er laget av resirkulert materiale. I tillegg er mobilen snekret sammen slik at (nesten) alle kan bytte ut komponenter selv.
Mobiltelefonen er nemlig enklere å åpne for å bytte ut deler. I tillegg finner man oppskrifter på hvordan man går frem for å gjøre dette, i samarbeid med Ifixit. Nokia er ikke unike på dette, man har også Fairphone som fokuserer på hele prosessen fra utvikling, vilkår til fabrikkarbeiderne og så ferdig produkt.
At flere hiver seg på bølgen må uansett være et pluss både for miljø og for forbrukeren.
Nokia G22 er en budsjettvennlig mobiltelefon. Denne har en fra-pris på drøye to tusen kroner. Samtidig får man en stor 6,52-tommers HD-skjerm, tre kameraer med 50 mp hovedkamera og et batteri som er på 5050mAh. Enheten lades via USB-C. Kabel medfølger, men uten adapter og støpsel til stikkontakt.
Enheten har også IP52 vann- og støvbestandighet, så noen dråper regn her og der går helt fint, bare det ikke blir for mye vann på enheten.
Nokia lover også tre år med sikkerhetsoppdateringer. Dette i tillegg til to år med operativsystem-oppdateringer. Enheten kjører Android 12 og har ellers en egen knapp på siden med fingeravtrykkssensor.
På papiret fremstår Nokia G22 som en telefon som duger helt greit. Så lenge man ikke skal overnatte i villmark med vær og vind, eller tenker at mobiltelefonen skal ligge ved basseng-kanten, så tåler denne maskinen noe bruk.
Nokia G22 ser også overraskende lekker og stødig ut til tross for prislappen. Dekselet bak er laget av resirkulert plastmateriale, og frontskjermen av glass (Gorilla 3). Ellers kommer denne maskinen i grå og blå-nyanser og har opptil 128 gigabyte med datalagring.
Ellers fungerer denne som en helt vanlig mobiltelefon. Man har fysiske knapper for å justere volum og for å slå av og på enheten. I tillegg er det et uttak for å koble til headsett og et frontkamera for å ta selfies.