Snapchat introduserer "Family Centre": Foreldre får overvåke tenåringen

109

Oppdag Snapchats nye funksjon "Family Centre" som gir foreldre muligheten til å overvåke hvem barnet deres chatter med. Les mer om denne funksjonen og dens formål på 32Chip.

Snapchat introduserer en ny funksjon i appen kalt "Family Centre", som gir foreldre muligheten til å overvåke hvem barnet deres chatter med. Denne funksjonen lar foresatte se hvem barnet deres kommuniserer med, men det gir dem ikke tilgang til innholdet i samtalen. Både barnet og foresatte må samtykke til invitasjonen som knytter barnets brukerkonto til "Family Centre" før funksjonen kan tas i bruk. Når begge er koblet til, vil foresatte kunne se barnets venneliste og hvem de har chattet med de siste syv dagene. De får også muligheten til å rapportere bekymringsfulle brukere, ifølge en bloggpost fra Snapchat.

Formålet med denne funksjonen er å sørge for barnas sikkerhet på nettet, og "Family Centre" er utformet i samråd med familier for å gjenspeile den virkelige verden der foreldre vanligvis vet hvem barna deres er venner med og når de er sammen, ifølge Snapchat.

Snapchat: foreldre får overvåke tenåringen - Tek.no
Bildekilde: www.tek.no

Familiesenterets funksjoner

Familiesenteret i Snapchat vil også få flere funksjoner etter hvert. En av disse er et kontrollsenter for foreldre, som lar dem sjekke hvilke brukere barnet legger til. Det vil også være en mulighet for barna selv å gi beskjed til foreldrene om at de har rapportert en bruker til Snapchat.

Funksjonen blir først rullet ut i USA, Storbritannia, Australia, New Zealand og Canada, og vil senere bli tilgjengelig i andre markeder. Nøyaktig lanseringsdato for Norge er ikke bekreftet av Snapchat i Norge, ifølge en talsperson til Tek.no.

Snapchat har lansert nye foreldreinnstillinger | Barnevakten
Bildekilde: www.barnevakten.no

Hva foreldreinnstillinger på Snapchat dekker

Nylig har Snapchat også lansert nye foreldreinnstillinger. Disse innstillingene lar foreldre koble sin egen Snapchat-konto til tenåringens konto. Med disse innstillingene kan foreldre:

 • Se hvem barna har i kontaktlisten sin og hvem de har nylig chatte med.

Men det er viktig å merke seg at foreldreinnstillingene ikke gir muligheten til:

 • Se innholdet i meldingene som barnet sender eller mottar.

Se også

Slik setter du opp "familiesenter" på Snapchat

For å kunne bruke "familiesenter" på Snapchat, må både du og barnet ditt ha en Snapchat-brukerkonto. Deretter følger du disse trinnene:

 1. Gå til innstillinger på din Snapchat-brukerkonto.
 2. Finn "familiesenteret" under fanen "personvernkontroller".
 3. I "familiesenteret" kan du legge til brukere fra din kontaktliste ved å trykke på deres brukernavn. Dette vil sende en invitasjon til brukeren om å bli med i "familiesenteret".
 4. Tenåringen må godta invitasjonen på sin egen Snapchat-brukerkonto.
 5. På foreldrebrukeren kan du deretter trykke på barnets brukernavn i "familiesenteret" for å se en oversikt over deres kontaktliste og nylige chatmeldinger.
 6. Ved å trykke på flagg-ikonet ved siden av brukernavnet til en person i listen, kan du rapportere brukeren til Snapchat.
 7. Det finnes også en egen knapp for å begrense sensitivt innhold (innholdsfilter) i offentlige Stories og Spotlight, men ikke i meldinger.
Snapchat har lansert nye foreldreinnstillinger | Barnevakten
Bildekilde: www.barnevakten.no

Begrensninger ved foreldreinnstillinger på Snapchat

Det er viktig å merke seg at foreldreinnstillingene på Snapchat ikke dekker alt. Selv om det kan være nyttig å bruke disse innstillingene som et rammeverk, er det fortsatt en balanse mellom retten til privatliv og beskyttelse. Det er viktig å opprettholde en åpen dialog med barna og ikke bare stole på tekniske løsninger. I tillegg kan man ikke unngå:

 • Andre måter barna kan kommunisere med andre på nettet utenfor Snapchat.
 • At barna kan ha flere kontoer på sosiale medier som ikke er koblet til foreldreinnstillingene.

Snapchat har også egne funksjoner for brukere under 18 år for å begrense kontakt med overgripere og beskytte personvern. Det er viktig å være oppmerksom på disse funksjonene og oppfordre barna til å bruke dem for sin egen sikkerhet.

Hva er Familiesenteret? – Snapchat Support
Bildekilde: help.snapchat.com

Oppsummering

Den nye "Family Centre"-funksjonen i Snapchat gir foreldre muligheten til å overvåke hvem barnet deres kommuniserer med i appen. Funksjonen gir innsyn i barnets venneliste og nylige chatmeldinger, men gir ikke tilgang til samtaleinnholdet. Denne funksjonen er en del av Snapchat's innsats for å sikre barnas trygghet på nettet. Det er viktig å huske at tekniske løsninger ikke erstatter dialog og kommunikasjon mellom foreldre og barn. Foreldreinnstillingene på Snapchat har begrensninger, og det er viktig å være oppmerksom på andre måter barna kan kommunisere med andre utenfor Snapchat. Samtidig er det viktig å oppmuntre barna til å bruke de innebygde sikkerhetsfunksjonene som Snapchat tilbyr for å beskytte personvernet og sikkerheten deres.

Referanser:
- Medietilsynet (Barn og Medier, 2022)
- Tek.no
- The Washington Post

Folk spør også

Kan foreldre overvåke snappen din?

Snapchat vet ikke hvem som er dine foreldre. Denne funksjonen m aktiveres, hvor man sender en invitasjon til en forelder. Dersom man ikke oppgir brukernavn til sine foreldre vil ikke de kunne overvke din Snapchat.

Fullstendig svar på www.ung.no


Hvor mange år må man være for å få Snapchat?

Det er 13 rs aldersgrense p tjenester som Snapchat, Instagram, Facebook, TikTok og andre sosiale medier fordi man ikke vil at de skal samle inn personlig informasjon om deg som barn. Er du under 13 r kan du likevel opprette en profil p sosiale medier om foreldrene dine sier det er greit.

Fullstendig svar på www.barneombudet.no


Kan man overvåke Snapchat?

Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid. Se sprsml og svar som ligner for nyere sprsml. S lenge du har din egen konto p Snapchat, vil ikke din mor ha tilgang til se innholdet p dette. Dermed blir du verken overvket av henne eller Snapchat.

Fullstendig svar på www.ung.no


Hvordan få foreldrekontroll på snap?

Slik setter du opp familiesenter p Snapchat. Bde du og barnet ditt m ha en Snapchat-bruker. P din bruker gr du inn i innstillinger, og finner familiesenteret under fanen som heter personvernkontroller. Her kommer du s til et vindu hvor du kan huke av p brukere som du har lagt til i din kontaktliste.