I et kontroversielt forslag vil alle norske husstander bli avkrevd NRK-lisens, uavhengig av tv-eierskap. Les om bakgrunnen, politisk debatt, lovverket og alternative finansieringsmetoder.
Innholdsfortegnelse
I et kontroversielt forslag fra Rimmereid-utvalget vil alle norske husstander fra årsskiftet bli avkrevd lisensavgift fra NRK, uavhengig av om de faktisk har et tv-apparat eller ikke. Dette forslaget antas å gi NRK en økning i lisensinntekter på over 300 millioner kroner.
Bakgrunn
Rimmereid-utvalget, ledet av Tore Olaf Rimmereid, har i over et år jobbet med å finne ulike måter å kreve inn NRKs lisensavgift i fremtiden. De mener at dagens praksis med kun å kreve lisens for tv-apparater ikke er tilstrekkelig, da mange ser NRK på andre enheter som mobiltelefoner og datamaskiner.
NRK argumenterer for at de går glipp av inntekter fra disse seerne, og at det blir urettferdig overfor fellesskapet dersom de ikke betaler lisens. Forslaget fra Rimmereid-utvalget tar sikte på å rette opp denne urettferdigheten og sikre NRK økte inntekter.
Politisk debatt og motstand
Dette forslaget har møtt motstand fra flere profilerte politikere, som har uttrykt negativ holdning til å kreve lisens fra alle husstander uavhengig av tv-eierskap. Likevel har Rimmereid-utvalget uttalt at deres hovedfokus har vært å lage en rapport som legger grunnlag for å sikre NRKs fremtid på best mulig måte.
Se også
Lovverket og plombering av TV-en
I dagens lovverk kreves det lisens for PC-er, nettbrett og mobiler. NRK har tidligere vurdert å kreve lisens for disse enhetene, men har valgt å ikke gjøre det. Rimmereid-utvalget legger nå frem forslag om å kreve lisens fra alle husstander, uavhengig av hvilke enheter de bruker.
Tidligere har det vært mulig å unngå å betale NRK-lisensen ved å plombere TV-en, noe som har vært en relativt enkel prosess. Men med de nye reglene vil selv en plombering av TV-en ikke være tilstrekkelig, da NRK vil kreve inn lisensavgiften uansett.
Erfaringer fra Sverige
Sverige har allerede gjennomgått en lignende prosess med å kreve TV-lisens for PC-er og nettbrett. Dette har ført til at selv de som har plombert sin TV har blitt nødt til å betale NRK-lisens. Det er derfor lite sannsynlig at NRK vil refundere utgiftene til de som har plombert sine TV-er.
Alternative finansieringsmetoder
NRK ser nå etter alternative finansieringsmetoder, da de ikke er fornøyd med dagens ordning hvor kun TV-er er lisensbelagt. Rimmereid-utvalget har foreslått to mulige måter å finansiere NRK på, men disse forslagene er fortsatt under vurdering.
Se også
Konsekvenser og reaksjoner
Forslaget fra Rimmereid-utvalget har skapt stor diskusjon og kommentarer blant leserne. Mange har uttrykt negativ holdning til å betale lisensavgift uavhengig av tv-eierskap. Noen har til og med valgt å plombere sine TV-er for å unngå å betale lisensavgiften. Dette har skapt et marked for selskaper som spesialiserer seg på plombering av TV-er.
NRK vil avvikle dagens lisensordning fra 1. januar 2020, og kreve inn lisensavgiften via skatteseddelen. Dette vil innebære en endring i hvordan lisensen betales og en differensiering av skatt basert på inntekt. Bedrifter vil nå slippe å betale lisens for TV-er, da skatten kun gjelder personer med skattepliktig inntekt.
Det gjenstår å se hvordan det norske samfunnet vil reagere på de nye lisensreglene og hvilke konsekvenser dette vil ha for NRKs fremtidige finansiering.
Hva vil Wiki fortelle oss?
Vil kreve NRK-lisens selv om du har plombert TV-en. Ulike regler gjelder for utleiegokarter og for privateide gokarter som man kjører løp og trening med.
Racing. For å trene og konkurrere må man være medlem i klubb og ha førerlisens. For å ta førerlisens kreves det kurs. Førere under 18 år må i tillegg alltid ha med seg en ledsager som enten har egen førerlisens eller ledsagerlisens. Før man tar kurset er det mulig å kjøpe engangslisens hver gang man skal kjøre.
Enhver gokart som skal kjøres må ha vognlisens; dette gjelder også dersom man bare skal trene. Vognlisensen må fornyes hvert år.
Utleiegokart. Det er også mulig å kjøre utleiegokart uten å være med i klubb eller ha førerlisens. I Norge er regelverket for dette regulert gjennom «forskrift om utleiegokart».