Chrome skal spare masse strøm ved å «nedprioritere» bakgrunnsfanene

72

Google har annonsert at Chrome 57 vil nedprioritere bakgrunnsfaner for å spare strøm. Les mer om Googles nye effektiviseringstiltak og hvordan det vil påvirke strømforbruket i nettleseren.

I et stadig kappløp blant nettleserne for å finne måter å kutte ned strømforbruket, har Google annonsert et nytt effektiviseringstiltak for sin Chrome-nettleser. Ifølge Google vil den nyeste versjonen, Chrome 57, begynne å nedprioritere faner som kjører i bakgrunnen for å spare strøm. Bakgrunnsfaner forbruker omtrent en tredjedel av strømmen når nettleseren brukes på stasjonære datamaskiner.

Google forklarer at de vil begrense gjennomsnittlig CPU-bruk til én prosent av en kjerne hvis faner som kjører i bakgrunnen utfører oppgaver som krever mye prosessorkraft. Likevel vil faner som spiller musikk eller bruker sanntidsprotokoller som WebRTC og WebSocket ikke bli omfattet av dette effektiviseringstiltaket. Google hevder at den nye funksjonen har ført til en reduksjon på 25 prosent av bakgrunnsfaner, noe som resulterer i betydelige strømsparing.

Dette er imidlertid bare det første steget. Google har planer om å suspendere bakgrunnsfaner helt på lengre sikt, og vil gradvis bevege seg i den retningen. Det er foreløpig ukjent hvor store besparelsene vil være for forbrukere og hvordan dette vil påvirke bærbare datamaskiner.

Nå kan Chrome spare på både strømmen og minnebruken - Digi.no
Bildekilde: www.digi.no

Strømforbruket i nettlesere

Strømforbruket er en vesentlig faktor som skiller nettleserne fra hverandre, og dette er spesielt tydelig i tester som utføres jevnlig. En av de nettleserne som tidligere har blitt kritisert for høyt strømforbruk er den populære Google-nettleseren Chrome.

I et nylig blogginnlegg kunngjorde Google at de har gjort betydelige forbedringer når det gjelder batteritid i den nyeste versjonen av Chrome, versjon 53. På Mac-plattformen bruker Chrome nå hele 33 prosent mindre strøm til oppgaver som videoavspilling og nettsideblading. Google påpeker også at Chrome generelt sett har blitt mer batterivennlig det siste året, og demonstrerer forskjellen i batteritid mellom Chrome 46 fra 2015 og den nyeste 53-versjonen i en video.

Google hevder også at Chrome har blitt 15 prosent raskere på både PC- og Android-plattformene det siste året. Det eksakte forbedringsnivået i den nyeste oppdateringen er imidlertid ikke klart.

Chrome er ikke den verste nettleseren når det gjelder strømforbruk. I en test utført tidligere i år kom Chrome bedre ut enn både Opera og Firefox, men ble slått av Microsofts Edge-nettleser.

Slik sparer du både tid og strøm i Google Chrome | Komputer.no
Bildekilde: komputer.no

Effektiviseringstiltak i Chrome

For å forbedre strømforbruket har Google implementert to nye funksjoner i Chrome-nettleseren. Disse funksjonene kan slås av eller på etter behov.

Den første funksjonen, Memory Saver, reduserer minnebruken ved å frigjøre minnet som brukes av inaktive bakgrunnsfaner. Når brukeren klikker på en slik bakgrunnsfane for å se innholdet, vil Chrome laste inn innholdet på nytt. Dette kan redusere Chrome's minnebruk med opptil 40 prosent.

Den andre funksjonen kalles Energy Saver. Når denne funksjonen er aktivert, bidrar den til å forlenge batteritiden på bærbare datamaskiner. Når batterinivået når 20 prosent, begrenser Chrome bakgrunnsaktiviteten og reduserer avspillingen av energikrevende effekter på nettsider, inkludert animasjoner og videoer.

Google har gjort disse funksjonene tilgjengelige i Chrome-utgavene for Windows, MacOS og Chrome OS.

Se også

Andre nettleseres effektiviseringstiltak

Google er ikke alene om å fokusere på strømforbruket i nettlesere. Microsoft har også jobbet med å redusere energibruken i sin Edge-nettleser, som også er basert på Chromium-rammeverket. Edge støtter funksjoner som "Sovende faner", hvor nettleseren frigjør ressurser brukt av inaktive faner etter en bestemt tid. I tillegg har Edge en "Effektivitetsmodus" som reduserer ressursbruken til inaktive faner etter bare noen få minutter.

En annen nettleser, Vivaldi, som også er basert på Chromium, gir brukerne muligheten til å sette enkeltfaner i dvalemodus.

Det er tydelig at nettleserne tar strømforbruket på alvor, og stadig implementerer nye tiltak for å redusere energiforbruket og forbedre batteritiden.