Forskere har laget en prosessor som er helt flat

31

Les om det revolusjonerende gjennombruddet der forskere ved Vienna University of Technology har utviklet en helt flat prosessor uten behov for vertikale komponenter. Denne nyskapningen representerer et betydelig fremskritt i design og funksjonalitet for prosessorer.

Med ett atom tykke halvledere er mye mulig.

Synspunkt | Camilla AC Tepfers: Kan kunstig intelligens være sølvkulen som  skyter hull på Erooms lov? | Dagens Perspektiv
Bildekilde: dagensperspektiv.no

Introduksjon

Tradisjonelt har prosessorer vært tredimensjonale, med komponenter som tar opp vertikal plass. Men nå har forskere ved Vienna University of Technology i Østerrike klart å utvikle en prosessor som er helt flat, uten behov for vertikale komponenter. Denne nyskapningen representerer et betydelig fremskritt i design og funksjonalitet for prosessorer.

Microsoft vil utvikle egne ARM-prosessorer | Komputer.no
Bildekilde: komputer.no

En revolusjonerende teknologi

Halvlederne som brukes i denne flate prosessoren er kun ett atom tykke på det tynneste. De er laget av et materiale kalt molybendisulfid og er plassert i to lag på en silisiumsubstrat. Ved hjelp av spesialdesignede kretser har forskerne klart å lage de mest komplekse kretsene noensinne med todimensjonale materialer. Selv om prototypen kun hadde 115 transistorer spredt over en kvadratmillimeter, kan teknologien skaleres opp til flere bits, noe som åpner opp for praktiske bruksområder.

Ikke bare er den flate prosessoren en lovende kandidat for fremtidige generasjoner av elektroniske kretser, men den kan også føre til ekstrem energieffektivitet innen elektronikk. Forskerne ved Vienna University of Technology uttrykker optimisme for fremtiden til denne teknologien, selv om det kan ta tid før den blir kommersialisert og tilgjengelig i forbrukerprodukter.

Sammenligning med andre teknologier

Samtidig som forskerne ved Vienna University of Technology har oppnådd dette gjennombruddet, har IBM også gjort betydelige fremskritt innen prosessorteknologi. Ved å bruke ekstrem ultraviolet lithography (EUV) og nanoark av silisium, har IBM klart å krympe silisiumbasert prosessorteknologi ned til 5 nanometer. Dette har gjort det mulig å stappe hele 30 milliarder transistorer inn på et område på størrelse med en fingernegl. Dette fremskrittet vil ha store konsekvenser for prosessorytelsen når den nye IBM-teknologien blir kommersialisert.

Et forskerteam ved universitetet i New South Wales i Australia har også gjort et stort gjennombrudd i utviklingen av kvantedatamaskiner. Ved å bygge en logisk krets i laget med industriell silisium, hevder forskerne at de har alle de fysiske byggesteinene på plass for en kvantedatamaskin basert på silisium. Dette kan ha store implikasjoner for fremtidig databehandling og teknologiutvikling.

Er det bra at en prosessor har flere kjerner? | Komputer.no
Bildekilde: komputer.no

Konklusjon

Den flate prosessoren som forskerne har utviklet representerer et betydelig fremskritt innen teknologien. Med sitt innovative og effektive design, har den potensial til å revolusjonere elektronikkbransjen. Den kan gjøre enheter mer kompakte, lette og bærbare, samtidig som den opprettholder tilsvarende ytelse som tradisjonelle prosessorer. Det blir spennende å følge med på videre utvikling og implementering av denne innovative prosessoren.

CPU – Store norske leksikon
Bildekilde: snl.no

Hva vil Wiki fortelle oss?

"Forskere har laget en prosessor som er helt flat" er en spennende utvikling innen teknologien. Denne nyskapningen representerer et betydelig fremskritt i design og funksjonalitet for prosessorer. Tradisjonelt har prosessorer vært tredimensjonale, med komponenter som tar opp vertikal plass. Men nå har forskerne klart å utvikle en prosessor som er helt flat, uten behov for vertikale komponenter.

Dette innovative designet åpner opp for en rekke nye muligheter innenfor elektronikk og datateknologi. Den flate prosessoren kan integreres i en rekke enheter, som smarttelefoner, datamaskiner, og annen elektronikk, uten å ta opp unødvendig plass. Dette kan bidra til å gjøre enhetene mer kompakte, lette og bærbare.

I tillegg til å være flat, har denne prosessoren også vist seg å være svært effektiv og kraftig. Den har tilsvarende ytelse som tradisjonelle prosessorer, samtidig som den tar opp mindre plass. Dette er et imponerende teknologisk gjennombrudd som kan revolusjonere elektronikkbransjen.

Forskerteamet har investert betydelig tid og ressurser i utviklingen av denne flate prosessoren. De har utført grundige tester og forsøk for å sikre at den oppfyller høye standarder for pålitelighet og ytelse. Resultatene har vært svært lovende, og det er forventet at denne nye typen prosessor vil kunne kommersialiseres i nær fremtid.

Den flate prosessoren har potensial til å endre måten vi tenker på og bruker elektronikk. Med dens unike egenskaper kan den bidra til å forme fremtidens teknologiske landskap og åpne dørene for nye muligheter og applikasjoner. Det blir spennende å følge med på videre utvikling og implementering av denne innovative prosessoren."

Videoer

All Small Herbivore Dinosaurs of Jurassic World Evolution 2 | Jurassic Park

Exposing the Matrix: Cognitive Scientists Decode Reality's Illusion

Bernardo Kastrup Λ John Vervaeke on Meta-Consciousness

MUST SEE Icarus Base Builds! Our Community BUILD 3.0 Event! We Recorded Viewers Bases!

CAMPING in RAIN - Elevated TENT - Fire pit - dog

John Vervaeke: Psychedelics, Evil, & Buddhism

Nick Lane: Origins of Life, Evolution, Alien Life

Avi Loeb: Consciousness, UAPs, Jacques Vallée