Hva er anti ghosting på tastatur?

29

Les om hvordan anti ghosting-teknologi fungerer på mekaniske tastaturer og hvorfor det er viktig for både skribenter og spillere. Oppdag fordelene med anti-ghosting og hvordan det løser ghosting-problemet. Investér i et tastatur med god anti-ghosting-teknologi for bedre presisjon og respons.

Slik fungerer mekaniske tastaturer

Tastaturer har virkelig blitt et hett segment for både spillere og produsenter de siste årene. Spesielt er det tastaturer med mekaniske brytere som har blitt populære, og nesten alle spilltastaturer som blir sluppet på markedet har forlatt de såkalte Rubber Dome-tastene til fordel for mekaniske.

Mekaniske tastaturer slik vi kjenner dem i dag har eksistert helt siden 80-tallet. Et eksempel er Apple Extended Keyboard, som hadde mekaniske brytere som lignet mye på de vi har i dag. Utover 90-tallet gikk produsentene imidlertid vekk fra mekaniske tastaturer på grunn av kostnader og muligheten til å lage tynnere tastaturer med membran eller Rubber Dome-teknologi.

Mekaniske tastaturer har imidlertid en lang rekke fordeler som både skribenter og spillere kan sette pris på. En av disse fordelene er anti-ghosting-teknologi, også kjent som N-Key Rollover. Anti-ghosting refererer til tastaturets evne til å håndtere flere samtidige tastetrykk korrekt.

What is “Anti-Ghosting” for a Keyboard ? – The G-Lab
Bildekilde: the-g-lab.tech

Hva er ghosting og hvorfor oppstår det?

Ghosting er et fenomen som oppstår når du trykker på flere taster samtidig enn tastaturet er i stand til å støtte. På et tastatur uten anti-ghosting-teknologi vil tastaturet "låse" og noen tastetrykk vil ikke bli registrert eller bli registrert som feil tastetrykk. Dette kan være svært frustrerende under gaming eller raske skriveøkter.

For å forstå hvordan ghosting oppstår, må vi se på hvordan tastaturet er konstruert. Tastene er koblet til et rutenett kjent som en matrise, og tastaturets kontroller bruker strøm til hver kolonne i matrisen for å sjekke hvilke rader som sender ut strøm. Dette indikerer hvilke skjæringer i rutenettet som er lukkede brytere og hvilke tastetrykk som er registrert. Ghosting oppstår når strømmen strømmer i motsatt retning rundt matrisen og får en rad til å avgi strøm når den ikke burde.

For å løse dette problemet implementerer produsenter av spilltastaturer anti-ghosting-teknologi. Denne teknologien gjør det mulig for tastaturet å oppdage kombinasjoner av tastetrykk som kan føre til ghosting og ignorere disse kombinasjonene, slik at alle kommandoer blir korrekt registrert.

What Is Anti-Ghosting Feature On The Keyboard?
Bildekilde: techcaption.com

Hvordan fungerer anti-ghosting?

Anti-ghosting-teknologi er avhengig av tastaturets maskinvare og programvare. Tastaturet må være i stand til å skanne hver tast uavhengig av hverandre, slik at hvert tastetrykk blir riktig oppdaget uavhengig av hvor mange andre taster som også blir trykket ned eller holdt nede samtidig.

Mange spilltastaturer tilbyr full n-key rollover (NKRO), som betyr at de kan registrere inndata fra hver tast på tastaturet samtidig. Dette gjør det mulig å trykke på flere taster samtidig uten at tastaturet "låser" eller registrerer feil tastetrykk. NKRO er spesielt viktig for gamere som trenger å bruke flere kommandoer samtidig under hektiske spilløkter.

Anti-ghosting-teknologi kan variere mellom ulike tastaturer og produsenter. Noen tastaturer kan ha begrenset rollover, for eksempel 6-key rollover, som betyr at de kan registrere opptil 6 samtidige tastetrykk. Andre tastaturer kan ha avansert rollover som støtter full NKRO. Det er viktig å sjekke produsentens spesifikasjoner for å se hvilken anti-ghosting-teknologi som tilbys av tastaturet.

Oppsummering

Anti-ghosting-teknologi, også kjent som N-Key Rollover, er en viktig funksjon i spilltastaturer. Denne teknologien gjør det mulig for tastaturet å registrere flere samtidige tastetrykk korrekt, uten å låse seg eller registrere feil tastetrykk. Dette er spesielt viktig for gamere som trenger å kunne utføre flere kommandoer samtidig under intense spilløkter. Ved å investere i et tastatur med god anti-ghosting-teknologi, kan spillere oppleve bedre presisjon og respons i spillet.

What Is Keyboard Ghosting (And How to Stop It)
Bildekilde: www.groovypost.com

Hva vil Wiki fortelle oss?

Anti-ghosting på tastatur refererer til tastaturets evne til å håndtere flere samtidige tastetrykk korrekt. Et tastatur med n-key rollover (NKRO) kan riktig registrere inndata fra hver tast på tastaturet samtidig, uavhengig av hvor mange andre taster som også blir trykket ned. Tastaturer som mangler full rollover vil registrere feil tastetrykk når visse kombinasjoner av taster trykkes samtidig. Rollover har anvendelser innen stenotype, elektroniske musikktastaturer, gaming og touch-typing generelt.

Under normal skriving på et vanlig datatstatur, blir vanligvis bare én tast trykket ned om gangen, før den slippes før den neste tasten trykkes ned. Men dette er ikke alltid tilfelle. Når du bruker modifiseringstaster som Shift eller Control, holder brukeren de modifiserende tastene mens han trykker og slipper en annen tast. Raske tastaturbrukere kan også av og til utilsiktet trykke ned en tast før de slipper den forrige.

Noen uvanlige former for tastaturbruk krever at flere taster blir trykket ned eller holdt nede samtidig; for eksempel:

  • Oslo
  • Bergen
  • Trondheim

Noen høykvalitets tastaturer har n-key rollover (NKRO). Dette betyr at hver tast blir skannet helt uavhengig av tastaturets maskinvare, slik at hvert tastetrykk blir riktig oppdaget uavhengig av hvor mange andre taster som blir trykket ned eller holdt nede samtidig. Full n-key rollover er nødvendig for stenotype, som er avhengig av akkordteknikk for å skrive inn tekst mye raskere enn konvensjonelle skrivemetoder, slik at det kan holde tritt med hastigheten til menneskelig tale.

De fleste musikktastaturer bruker isolasjonsdioder i tastaturmatrisen for å implementere full n-key rollover, noe som gjør dem immune mot både tasteghosting og tasteblokking. For at brukeren skal dra nytte av full n-key rollover, må den komplette tastetrykksstatusen overføres til datamaskinen. Når dataene sendes via USB-protokollen, er det to driftsmoduser: Human Interface Device (HID) "rapporteringsprotokoll" og "oppstartprotokoll". Det (valgfrie) oppstartprotokollet, som bare brukes av svært begrensede USB-vertsimplementeringer som BIOS, er begrenset til åtte modifiseringstaster (venstre og høyre versjoner av Ctrl, Shift, Alt og Win), etterfulgt av maksimalt seks tastekoder. Dette begrenser antall samtidige tastetrykk som kan rapporteres. HID-spesifikasjonen pålegger imidlertid ingen krav til rollover, og billige tastaturer kan pålegge de samme begrensningene uavhengig av om oppstartprotokollen eller HID-rapporteringsprotokollen brukes.

Multi-key rollover blir betraktet som essensielt for kvalitetstastaturer og for touch-typing på engelsk. Dette er der de vanligste tastesekvensene har blitt studert, og taster i samme vanlige sekvens er plassert i den elektriske brytermatrisen slik at tre nedtrykte taster ikke kan produsere en fjerde "phantom" -tast ved å kortslutte matrisen. Den enkleste måten å oppnå dette på er å plassere alle taster i samme vanlige sekvens på samme X- eller Y-linje i brytermatrisen. Så lenge elektronikken ikke ser mer enn to taster på forskjellige X- og Y-linjer, som ville skape en phantom-tast, vil den fortsette å behandle neste tast som blir trykket ned. Dette gir typisk fire til fem-tasters rollover for de vanligste tastesekvensene.

Tasteghosting oppstår på matristastaturer for visse kombinasjoner av tre taster. Moderne tastaturer oppdager ghosting og i stedet for å registrere en fjerde tast, vil de ignorere den tredje tasten, noe som kalles blokkering. Hvordan tastene blokkeres når de trykkes sammen varierer mellom forskjellige merker og modeller av tastaturer.

Ved hjelp av en diode i serie med hver taster bryter kan disse feilene elimineres. Moderne tastaturer bruker isolasjonsdioder for å hindre ghosting og key jamming.

Folk spør også

Hva er TKL tastatur?

Tenkeyless Tastaturer (TKL): Tenkeyless-tastaturer er kompakte og mangler dedikert numerisk tastatur p hyre side. De er mer brbare og bruker mindre plass p skrivebordet, perfekt for gamere som nsker en mindre formfaktor.

Fullstendig svar på www.elkjop.no


Hva er forskjellen på mekanisk tastatur?

Nr et tastatur har mekaniske taster har hver individuelle tast en egen mekanisk bryter under tasten, i stedet for en membranplate som strekker seg over hele tastaturet. Disse bryterne har en lengre levetid, er av bedre kvalitet, gir bedre respons og en bedre flelse.

Fullstendig svar på www.netonnet.no


Hva betyr tastatur?

Tastatur er en periferienhet med taster (knapper) som benyttes for skrive inn tegn, gi kommandoer eller styre PCer, terminaler, telefoner, regnemaskiner, skrivemaskiner og lignende.

Fullstendig svar på snl.no


Videoer

A4Tech G800V Anti-Ghosting 8-Key Rollover USB PC Gaming Keyboard Overview - Newegg TV

¿Que es el Anti-ghosting? / Key Roll-Over teclado mecánico / NKRO

Redragon Caraxes Pro K644 SE Review: A Great 65% Mechanical Keyboard

How To Fix Mech Keyboard Double Typing/Chattering!

Why is EVERYONE Buying this $35 Gaming Keyboard? - Redragon K552 Kumara

We Tested Cheap vs Expensive Keyboard Brands!

The BEST GAMING Keyboards Under $40!

Fix Monitor Ghosting in a Few Simple Steps