Hva er forskjellen på HD og 4K?

46

Få innsikt i forskjellen mellom HD og 4K-oppløsning og om det er synlig forskjell. Les mer på 32Chip.

HD og Full HD

Når vi ser på en TV, består bildet av et visst antall piksler. For at en TV skal kunne kalles HD, må den ha minst 1280 horisontale piksler og 720 vertikale piksler, altså totalt 921 600 piksler. I begynnelsen av dette årtusenet innførte man widescreen-formatet med et sideforhold på 16:9, hvor man har seksten piksler horisontalt for hver ni piksler vertikalt.

I begynnelsen definerte man oppløsningen basert på de vertikale pikslene. HD eller HD-Ready ble dermed betegnelsen for 720p, og da Full HD ble introdusert noen år senere, kalte man det ofte 1080p. Full HD har 1080 vertikale piksler og 1920 horisontale piksler, med totalt 2 073 600 piksler.

Hva er Ultra HD og 4K? | Digital-foto.no
Bildekilde: digital-foto.no

Blindtest: Hvor lett ser du forskjell på 4K og Full HD?

En av de store diskusjonene i det siste har dreid seg om forskjellen mellom 4K og HD-oppløsning. Mange mener at det er enkelt å se forskjell, og at 4K-oppløsningen er å foretrekke uansett. På den andre siden er det mange som mener at 4K-oppløsningen ikke er så viktig ennå, både på grunn av mangel på innhold og fordi skjermene vi kjøper fortsatt er for små til å utnytte den høyere oppløsningen.

For å komme til bunns i denne diskusjonen og finne ut om det er mulig å se forskjell på 4K UHD og Full HD (1080p), utførte vi en blindtest. Vi valgte tre TV-er fra samme produsent og samme serie, hvor den største forskjellen var paneloppløsningen. To av TV-ene hadde støtte for 4K, mens den siste bare hadde støtte for 1080p. De tre TV-ene hadde samme prosessor, operativsystem og lignende priser.

Størrelse

En av de viktigste parameterne i vår blindtest var TV-størrelsen. Vi valgte 55-tommers TV-er, da dette er den mest populære størrelsen blant nordmenn de siste årene. Vi ønsket å gi et svar til de som allerede har en 4K-TV og de som vurderer å kjøpe en ny skjerm.

Innstillinger

For å sikre en rettferdig sammenligning kalibrerte vi alle tre TV-ene likt. Vi brukte modusen "Standard", som er den vanligste innstillingen for nye TV-er. Vi justerte HD-TV-en litt på lys og farge for å matche nivået til de to 4K-TV-ene. Skarpheten ble satt til 50 hos alle tre modellene, og kontrasten hadde samme verdi. Vi skrudde av andre bildefunksjoner som dynamisk kontrast og støyfiltre for å unngå påvirkning av resultatet.

4K - er det noe vits? - Telenor
Bildekilde: www.online.no

Hva er UHD og Ultra HD?

UHD og Ultra HD er betegnelser som i praksis betyr det samme. Når noen skriver UHD, er det bare en forkortelse av Ultra HD. En Ultra HD-skjerm har en oppløsning på enten 3840 x 2160 piksler (kalt 4K) eller opptil 7680 x 4320 piksler (kalt 8K). Dette er en høyere standard enn Full HD, som har en oppløsning på 1920 x 1080 piksler.

Se også

Teknologier 10.01.2024, 19:42 41
Hva er klimaanlegg?
Teknologier 18.01.2024, 06:29 65
Hva er GPU på norsk?

Skjermer til datamaskiner

Når vi snakker om skjermer til datamaskiner, bruker vi av og til ordet "monitor", da det tidligere var stor forskjell mellom TV-skjermer og skjermer for datamaskiner. En viktig forskjell mellom et fjernsynsapparat og en monitor er at fjernsynsapparatet har inngang for antennekabel.

Noen vanlige oppløsninger for skjermer er:

  • HD (High Definition): 1280 x 720 piksler, også kjent som 720p
  • FHD (Full High Definition): 1920 x 1080 piksler, også kjent som 1080p
  • QHD (Quad High Definition): 2560 x 1440 piksler
  • 4K (Ultra High Definition UHD): 3840 x 2160 piksler

Når datamaskinen sender informasjon til skjermen, går dataene gjennom et grafikkort som behandler dem og sender dem til skjermen i et format den kan forstå. Dette skjer enten gjennom et analogt eller digitalt grensesnitt. Skjermer med høyere oppløsning krever høyere båndbredde, spesielt i digitale systemer med begrenset bitdybde.

Noen skjermer har en skjermsparefunksjon som gjør at skjermen blir mørk etter en tid og viser bildet igjen når den mottar et signal. Dette forhindrer innbrenning av bilder på skjermen. Det finnes flere typer skjermsparing som støttes av VESA-standarden.

Vet du forskjellen på HD, Full HD, 4K, 8K, Ultra HD og HDR? |  Digital-foto.no
Bildekilde: digital-foto.no

Referanser

Eksterne lenker

Vet du forskjellen på HD, Full HD, 4K, 8K, Ultra HD og HDR? |  Digital-foto.no
Bildekilde: digital-foto.no

Hva vil Wiki fortelle oss?

Skjerm til datamaskin

Når man snakker om skjermer til datamaskiner, bruker man av og til det engelske ordet monitor, da det historisk har vært stor forskjell på skjermer for fjernsyn og skjermer til datamaskiner. Den viktigste forskjellen på et fjernsynsapparat og en monitor er at fjernsynsapparatet har inngang for antennekabel.

Noen vanlige oppløsninger er:

  • HD (High Definition): 1280 x 720 piksler, også kjent som 720p
  • FHD (Full High Definition): 1920 x 1080 piksler, også kjent som 1080p
  • QHD (Quad High Definition): 2560 x 1440 piksler
  • 4K (Ultra High Definition UHD): 3840 x 2160 piksler

For å vise den informasjon som går fra datamaskinen til skjermen, går dataene gjennem et grafikkort som behandler disse data og sender dem til skjermen på en måte den kan forstå/omsette til bilder. Disse signalene sendes til skjermen via et analogt eller digitalt grensesnitt. Videosignaler med høyere oppløsning setter høyere krav til båndbredde, spesielt i digitale systemer med begrenset bitdybde.

Noen skjermer har en skjermsparefunksjon som gjør at skjermen blir helt mørk etter en tid, og bilde kommer opp på skjermen igjen når man får et signal. På denne måten brenner ikke bildet seg fast. VESA-standarden støtter flere typer skjermsparing. En av de består av å skru av defleksjon og høyspent i bilderøret, men fortsatt holde varmeelementet til bilderørskatodene påslått, for å kunne gjenoppta bruk av skjermen kjapt. Denne funksjonen var aldri støttet av skjermkort eller Windows, så denne strømsparingsmetoden ble svært sjeldent brukt.

Skjermtyper

Se også

Referanser

Eksterne lenker

Folk spør også

Hva er best HD eller 4K?

4K henviser til at bildeopplsningen er nesten 4000 piksler i bredden og fire ganger hyere enn Full HD. Hvis du stter p en skjerm med 8K, viser den et bilde med ca. 8000 piksler i bredden, og opplsningen er 16 ganger hyere enn Full HD.

Fullstendig svar på digital-foto.no


Hva er 4K på TV?

4K-opplsning (ogs kalt 4K2K, 4K) refererer til fjernsyn-, mobil- eller dataskjermer som har en horisontal skjermopplsning p 4096 piksler. Flere 4K-opplsninger finnes innenfor digital-TV og digital kinematografi.

Fullstendig svar på no.wikipedia.org


Er 4K verdt det?

Med mer og mer 4K-innhold tilgjengelig og prisene p 4K-skjermer gr ned, er 4K-opplsningen sakte men jevnt p vei til erstatte 1080p som den nye standarden. Hvis du har rd til maskinvaren som kreves for kjre 4K jevnt, er det definitivt verdt det.

Fullstendig svar på www.perfectdisplay.com


Hva betyr HD skjerm?

For TV-apparater og TV-sendinger fokuseres det p fire ulike formater som kalles SD (standard opplsning; engelsk: Standard Definition), HD (hy opplsning; engelsk: High Definition), Full HD og Ultra HD.

Fullstendig svar på www.kjell.com


Videoer

BARE SPØR: Hva er forskjellen på selveier- og aksjeleilighet?

Hvordan kjører man i en rundkjøring?

Panneløft: Hva er forskjellen på et panneløft og en øvre øyelokksoperasjon?

'Hawa Hawai" Full Video Song | Mr. India | Sridevi,Anil Kapoor | Kavita Krishnamurthy | Javed Akhtar

OLED vs QLED - With a Microscope! - What is the best TV?

HiFi Prat - Episode 5 - Hva er forskjellen på stereo og hjemmekino?

Komplett-TV: Episode 6 - Flat-TV

Jhoka Hawa Ka Lyrical Video | Hum Dil De Chuke Sanam | Ajay Devgan, Aishwarya Rai