Få innsikt i forskjellen mellom HD og 4K-oppløsning og om det er synlig forskjell. Les mer på 32Chip.
Innholdsfortegnelse
HD og Full HD
Når vi ser på en TV, består bildet av et visst antall piksler. For at en TV skal kunne kalles HD, må den ha minst 1280 horisontale piksler og 720 vertikale piksler, altså totalt 921 600 piksler. I begynnelsen av dette årtusenet innførte man widescreen-formatet med et sideforhold på 16:9, hvor man har seksten piksler horisontalt for hver ni piksler vertikalt.
I begynnelsen definerte man oppløsningen basert på de vertikale pikslene. HD eller HD-Ready ble dermed betegnelsen for 720p, og da Full HD ble introdusert noen år senere, kalte man det ofte 1080p. Full HD har 1080 vertikale piksler og 1920 horisontale piksler, med totalt 2 073 600 piksler.
Blindtest: Hvor lett ser du forskjell på 4K og Full HD?
En av de store diskusjonene i det siste har dreid seg om forskjellen mellom 4K og HD-oppløsning. Mange mener at det er enkelt å se forskjell, og at 4K-oppløsningen er å foretrekke uansett. På den andre siden er det mange som mener at 4K-oppløsningen ikke er så viktig ennå, både på grunn av mangel på innhold og fordi skjermene vi kjøper fortsatt er for små til å utnytte den høyere oppløsningen.
For å komme til bunns i denne diskusjonen og finne ut om det er mulig å se forskjell på 4K UHD og Full HD (1080p), utførte vi en blindtest. Vi valgte tre TV-er fra samme produsent og samme serie, hvor den største forskjellen var paneloppløsningen. To av TV-ene hadde støtte for 4K, mens den siste bare hadde støtte for 1080p. De tre TV-ene hadde samme prosessor, operativsystem og lignende priser.
Størrelse
En av de viktigste parameterne i vår blindtest var TV-størrelsen. Vi valgte 55-tommers TV-er, da dette er den mest populære størrelsen blant nordmenn de siste årene. Vi ønsket å gi et svar til de som allerede har en 4K-TV og de som vurderer å kjøpe en ny skjerm.
Innstillinger
For å sikre en rettferdig sammenligning kalibrerte vi alle tre TV-ene likt. Vi brukte modusen "Standard", som er den vanligste innstillingen for nye TV-er. Vi justerte HD-TV-en litt på lys og farge for å matche nivået til de to 4K-TV-ene. Skarpheten ble satt til 50 hos alle tre modellene, og kontrasten hadde samme verdi. Vi skrudde av andre bildefunksjoner som dynamisk kontrast og støyfiltre for å unngå påvirkning av resultatet.
Hva er UHD og Ultra HD?
UHD og Ultra HD er betegnelser som i praksis betyr det samme. Når noen skriver UHD, er det bare en forkortelse av Ultra HD. En Ultra HD-skjerm har en oppløsning på enten 3840 x 2160 piksler (kalt 4K) eller opptil 7680 x 4320 piksler (kalt 8K). Dette er en høyere standard enn Full HD, som har en oppløsning på 1920 x 1080 piksler.
Se også
Skjermer til datamaskiner
Når vi snakker om skjermer til datamaskiner, bruker vi av og til ordet "monitor", da det tidligere var stor forskjell mellom TV-skjermer og skjermer for datamaskiner. En viktig forskjell mellom et fjernsynsapparat og en monitor er at fjernsynsapparatet har inngang for antennekabel.
Noen vanlige oppløsninger for skjermer er:
- HD (High Definition): 1280 x 720 piksler, også kjent som 720p
- FHD (Full High Definition): 1920 x 1080 piksler, også kjent som 1080p
- QHD (Quad High Definition): 2560 x 1440 piksler
- 4K (Ultra High Definition UHD): 3840 x 2160 piksler
Når datamaskinen sender informasjon til skjermen, går dataene gjennom et grafikkort som behandler dem og sender dem til skjermen i et format den kan forstå. Dette skjer enten gjennom et analogt eller digitalt grensesnitt. Skjermer med høyere oppløsning krever høyere båndbredde, spesielt i digitale systemer med begrenset bitdybde.
Noen skjermer har en skjermsparefunksjon som gjør at skjermen blir mørk etter en tid og viser bildet igjen når den mottar et signal. Dette forhindrer innbrenning av bilder på skjermen. Det finnes flere typer skjermsparing som støttes av VESA-standarden.
Referanser
Eksterne lenker
Hva vil Wiki fortelle oss?
Skjerm til datamaskin
Når man snakker om skjermer til datamaskiner, bruker man av og til det engelske ordet monitor, da det historisk har vært stor forskjell på skjermer for fjernsyn og skjermer til datamaskiner. Den viktigste forskjellen på et fjernsynsapparat og en monitor er at fjernsynsapparatet har inngang for antennekabel.
Noen vanlige oppløsninger er:
- HD (High Definition): 1280 x 720 piksler, også kjent som 720p
- FHD (Full High Definition): 1920 x 1080 piksler, også kjent som 1080p
- QHD (Quad High Definition): 2560 x 1440 piksler
- 4K (Ultra High Definition UHD): 3840 x 2160 piksler
For å vise den informasjon som går fra datamaskinen til skjermen, går dataene gjennem et grafikkort som behandler disse data og sender dem til skjermen på en måte den kan forstå/omsette til bilder. Disse signalene sendes til skjermen via et analogt eller digitalt grensesnitt. Videosignaler med høyere oppløsning setter høyere krav til båndbredde, spesielt i digitale systemer med begrenset bitdybde.
Noen skjermer har en skjermsparefunksjon som gjør at skjermen blir helt mørk etter en tid, og bilde kommer opp på skjermen igjen når man får et signal. På denne måten brenner ikke bildet seg fast. VESA-standarden støtter flere typer skjermsparing. En av de består av å skru av defleksjon og høyspent i bilderøret, men fortsatt holde varmeelementet til bilderørskatodene påslått, for å kunne gjenoppta bruk av skjermen kjapt. Denne funksjonen var aldri støttet av skjermkort eller Windows, så denne strømsparingsmetoden ble svært sjeldent brukt.
Skjermtyper
Se også
Referanser
Eksterne lenker