Hva betyr HD skjerm?

42

Les mer om hva HD skjerm betyr og hvordan det påvirker bildekvaliteten. Finn ut forskjellene mellom HD Ready, Full HD, og 4K Ultra HD skjermer. Lær om fordelene med en HD skjerm og få tips til å velge riktig skjerm for dine behov.

HD skjerm er en forkortelse for High Definition skjerm, som på norsk kan oversettes til høyoppløselig skjerm. En HD skjerm refererer til en type skjerm som har en høyere oppløsning enn vanlige skjermer. Oppløsningen på en skjerm måles i piksler, og jo flere piksler skjermen har, desto skarpere og mer detaljert bilde kan den vise.

LG 27'' IPS Full HD-skjerm med tresidig tilnærmet rammeløst design | LG Norge
Bildekilde: www.lg.com

Hva er oppløsning?

Oppløsning i forbindelse med skjermer refererer til antallet piksler som finnes på skjermen i bredden og høyden. For eksempel kan en HD skjerm ha en oppløsning på 1920x1080 piksler, som betyr at den har 1920 piksler i bredden og 1080 piksler i høyden. Dette gir totalt 2 073 600 piksler på skjermen.

27'' IPS Full HD-skjerm med tresidig tilnærmet rammeløst design | LG Norge
Bildekilde: www.lg.com

Forskjellige typer HD skjermer

Det finnes ulike typer HD skjermer, som kan variere i oppløsning og bildekvalitet. Her er noen av de vanligste typene:

 • HD Ready: Denne typen HD skjerm har en oppløsning på 1280x720 piksler, og er noe eldre enn Full HD og 4K oppløsninger. Den kan fremdeles gi god bildekvalitet, spesielt på mindre skjermer.
 • Full HD: Dette er den vanligste typen HD skjerm, med en oppløsning på 1920x1080 piksler. Den gir skarpe og detaljerte bilder, og er egnet for de fleste bruksområder.
 • 4K Ultra HD: En 4K skjerm har en oppløsning på 3840x2160 piksler, noe som gir en utrolig høy bildekvalitet med mange detaljer. Denne typen skjerm er spesielt populær blant fotografer, designere og videoredigerere.

Se også

Teknologier 21.03.2024, 04:27 87
Hvem står bak Snapchat?
Teknologier 13.02.2024, 04:41 104
Hvorfor velge OLED TV?

Fordeler med HD skjerm

Å bruke en HD skjerm har mange fordeler, spesielt når det kommer til visning av bilder, videoer og spill. Her er noen av fordelene med en HD skjerm:

 • Skarpere bilde: Med en høyoppløselig skjerm får du et skarpere og mer detaljert bilde. Dette gjør det lettere å se små detaljer og tekst på skjermen.
 • Bedre bildekvalitet: HD skjermer gir en bedre bildekvalitet sammenlignet med lavere oppløsninger. Farger og kontraster blir mer levende og realistiske.
 • Mer visuelt engasjerende: Når du ser på videoer eller spiller spill på en HD skjerm, kan du oppleve en mer engasjerende og immersiv opplevelse med mer levende og detaljerte bilder.
 • Multimediaopplevelser: HD skjermer er ideelle for multimediaopplevelser som film- og videovisning, bilderedigering og spilling.
HP P27h G5 27" Full HD Skjerm (Sort) - Elkjøp
Bildekilde: www.elkjop.no

Valg av riktig HD skjerm

Når du velger en HD skjerm, er det viktig å vurdere flere faktorer som passer dine behov og bruksområder. Her er noen tips for å velge riktig HD skjerm:

 • Oppløsning: Bestem hvilken oppløsning som passer dine behov. Full HD er ofte tilstrekkelig for vanlig bruk, mens 4K er mer egnet for profesjonelle behov.
 • Skjermstørrelse: Tenk på hvilken skjermstørrelse som passer deg best, basert på hvor du skal plassere skjermen og hva du skal bruke den til.
 • Bildedetaljer: Vurder hvor viktig detaljer i bildet er for deg. Hvis du jobber med grafikk eller foto, kan en høyoppløselig skjerm være viktig.
 • Budget: Sett en budsjettgrense og velg en HD skjerm som passer innenfor dette budsjettet.

Med disse tipsene kan du ta en informert beslutning og velge en HD skjerm som passer best for deg og dine behov.

HP P27h G5 - P-Series - LED-skjerm - Full HD (1080p) - 27 (64W41AA#ABB for bedrift | Atea eShop
Bildekilde: www.atea.no

Videoer

Er det verdt å registrere i 4K -oppløsning?

Hvordan ta opp skjermen? - [Tech Knekk]

Hvordan bruke iPad som ekstra PC skjerm

Kolonial.no | Hopp over butikken | Det er ikke lørdag i dag

8. SDA-skjermen og Apple Carplay

Hvordan endre skriftstørrelse på skjerm i Windows 10 🔍

Hvordan stille inn riktig høyde på din pc-skjerm

Åpent fagmøte - Barn og unges bruk av skjerm og sosiale medier og mentale helse