Hva er GPU på norsk?

77

En GPU, også kjent som Grafikkprosessor eller Graphics Processing Unit, er en spesialisert mikroprosessor som behandler grafikkdata i datamaskiner.

En GPU, som står for Grafikkprosessor eller Graphics Processing Unit på engelsk, er en mikroprosessor som er dedikert til å behandle grafikkdata i datamaskiner. Den fungerer på mange måter som en sentral prosesseringsenhet (CPU), men har spesialisert seg på å utføre raske grafikkberegninger som er nødvendige for å vise bilder og videoer på dataskjermer.

grafikkprosessor – Store norske leksikon
Bildekilde: snl.no

Utvidet bruk av GPU

Opprinnelig ble GPU-er kun brukt til grafikkrelaterte oppgaver, men i dag brukes de også i andre sammenhenger på grunn av den høye regnekraften de tilbyr i forhold til energiforbruket per kjerne sammenlignet med en vanlig CPU. Nyere GPU-er har programmeringsstøtte som gjør det enkelt å bruke dem som akseleratorer i høyytelsesberegninger, kjent som High Performance Computing (HPC) eller tungregning. Denne typen bruk av GPU-er kalles ofte GPU-beregninger eller GPGPU (General Processing on GPUs).

Alt om grafikkbehandlingsenheter (GPU-er) - Støtte for Microsoft
Bildekilde: support.microsoft.com

Anvendelse av GPU i kryptovaluta og kunstig intelligens

Grafikkort og GPU-er har fått stor oppmerksomhet i forbindelse med utvinning av kryptovaluta. Maskinrigger med grafikkort har vist seg svært effektive i beregningene som er nødvendige for denne typen utvinning. Dette har ført til perioder med mangel på grafikkprosessorer og høye priser på markedet.

Etter lanseringen av ChatGPT og den påfølgende satsingen på maskinlæring og kunstig intelligens, har det igjen blitt en uvanlig stor etterspørsel etter grafikkprosessorer. I 2017 introduserte NVIDIA en egen GPU som også har støtte for tensorberegninger relatert til maskinlæring og dyp læring, som er viktige prinsipper innen kunstig intelligens. AMD og Intel forventes også å få lignende støtte i fremtiden.

Funksjonalitet og egenskaper

GPU-er fungerer hovedsakelig med behandling, projisering og rasterisering av geometriske 3D-data, for eksempel i videospill eller grafiske simuleringsprogrammer. I tillegg kan de avlaste prosessoren i 2D-grafiske operasjoner, som opptegning av grafiske brukergrensesnitt i vanlige programmer. GPU-er kan også ha innebygde komponenter som utfører spesifikke oppgaver eller tilføyer ekstra funksjoner, for eksempel TV-signal konvertering eller DVD-koding. Kontinuerlig utvikling av nye typer GPU-er fører til utvidet kapasitet og funksjonalitet.

Skjermkort – Wikipedia
Bildekilde: no.wikipedia.org

Distribusjon og tilgjengelighet

GPU-er selges ikke separat, men distribueres gjennom underleverandører som leverer dem integrert i grafikkort. Dette gjør det enkelt for forbrukere å oppgradere eller bytte ut GPU-er i sine datamaskiner.

Samlet sett har GPU-er blitt essensielle komponenter for å håndtere komplekse grafikkoppgaver i moderne datamaskiner. Deres evne til å utføre raske beregninger gjør dem også attraktive for andre bruksområder som krever høy ytelse og energieffektivitet.

Hvad er GPU?
Bildekilde: danbit.no

Hva vil Wiki fortelle oss?

Grafikkprosessor eller GPU (Graphics Processing Unit) er mikroprosessoren som behandler grafikk i nyere datamaskiner. GPU fungerer på mange måter som CPU-en, men er dedikert til å behandle grafikkdata. GPU-en er ofte plassert på et eget kort eller enhet i datamaskinen (skjermkort), og får sine ordre og data fra hovedkortet.

Nyere GPU-brikker har som hovedoppgave å behandle, projisere og rasterisere geometriske 3D-data fra for eksempel videospill eller grafiske simuleringsprogrammer. De fleste GPU-er kan også avlaste prosessoren i 2D-grafiske operasjoner som for eksempel opptegning av grafiske brukergrensesnitt i «vanlige» programmer.

Kan ha mange innebygde komponenter som utfører spesifikke oppgaver eller tilføyer funksjoner. Som for eksempel TV-signal konverter, DVD-koding eller lignende. Nye typer kommer på markedet hele tiden og kapasiteten utvides konstant.

GPU selges ikke separat, men distribueres gjennom en underleverandør som leverer disse integrert i grafikkort.

Folk spør også

Hva står GPU for?

Grafikkprosessor eller GPU (Graphics Processing Unit) er mikroprosessoren som behandler grafikk i nyere datamaskiner. GPU fungerer p mange mter som CPU-en, men er dedikert til behandle grafikkdata.

Fullstendig svar på no.wikipedia.org


Hva er forskjell på GPU og CPU?

GPU-en fungerer p mange mter likt som CPU-en, men i motsetning til CPU-en som er allsidig designet for kunne foreta oppgaver av alle typer, er GPU-en spesialdesignet for behandle store pakker med informasjon.

Fullstendig svar på www.power.no


Er GPU skjermkort?

Enkelt fortalt avgjr grafikkort (ogs kalt skjermkort, GPU eller graphic card) hvor fort maskinen klarer oppdatere skjermen nr det gjelder opplsning og bildehastighet.

Fullstendig svar på www.komplett.no


Hvordan fungerer en GPU?

Graphics processing unit (GPU) En grafikkprosessor, GPU, grafikkontroller eller grafikkbrikke er en mikroprosessor som bestemmer hvordan hver enkelt piksel skal vises p skjermen til enhver tid. Dette betyr at GPUen mottar beskjeder fra prosessoren (CPU), som den s bearbeider og sender ut til skjermen.

Fullstendig svar på no.wikipedia.org


Videoer

Hvordan bytte GPU | Norsk How To

MSi GeForce RTX 2070: Hva er viktigst for deg - RTX eller FPS?

Hva er nytt med Nvidia GTX 1070 TI fra EVGA?

Hva er en PSU og hvordan velger du riktig?

Vi forklarer NVIDIA GeForce RTX 3080 - fremtiden er her!

Hvordan bygger man en gaming-PC steg for steg?

Hvordan bygge GTX 1070 Edition | Norsk How To

Usikker på hva NSFF, NFFF, GPU, UNICA PSA og FIAP er?