Hva er klimaanlegg?

75

Klimaanlegg, komfortkjøling, luftkondisjonering, klimakontroll eller klimastyring er betegnelser som brukes for et anlegg som endrer luftens egenskaper, spesielt fuktighet og temperatur, i avgrensede rom for å oppnå ønsket termisk komfort. Les mer om hva klimaanlegg er og hvordan de fungerer.

Klimaanlegg, komfortkjøling, luftkondisjonering, klimakontroll eller klimastyring er betegnelser som brukes for et anlegg som endrer luftens egenskaper, spesielt fuktighet og temperatur, i avgrensede rom for å oppnå ønsket termisk komfort. Begrepet kan også omfatte alle former for kjøling, oppvarming, ventilasjon, luftfiltrering eller desinfeksjon som påvirker luften. Klimaanlegg brukes ofte til å kjøle oppholdsrom for mennesker og dyr til en behagelig temperatur.

Aircondition - Få deilig inneklima med aircondition fra Klimaanlegg
Bildekilde: www.klimaanlegg.no

Historie

Konseptet med å bruke klimaanlegg er kjent helt tilbake til Romerriket, der vann ble ledet gjennom veggene på noen hus for å kjøle dem. I middelalderske Persia ble lignende teknikker brukt, der cisterner og vindtårn ble brukt til å kjøle ned bygninger i de varme månedene.

Det første storskalaanlegget for elektrisk klimakontroll ble oppfunnet og tatt i bruk av Willis Haviland Carrier i 1902.

Hva er aircondition? | Alt du trenger å vite i 2023
Bildekilde: varmepumpeportalen.no

Hovedkomponenter og virkemåte

Et klimaanlegg består hovedsakelig av fire komponenter: kompressor, kondensator, strupeventil og fordamper. Disse komponentene samarbeider for å endre luftens temperatur og fuktighetsnivå.

Kompressoren er den mekaniske enheten som skaper trykk og dermed utvikler varme. Den fører gassen fra et lavere til et høyere trykknivå. Kompressoren kan sammenlignes med en vifte som gir energi til systemet. Gassen går deretter gjennom en kondensator, som består av tynne rør som varmes opp av gassen. Dette øker trykket og temperaturen, og varme avgis til omgivelsene. Deretter passerer gassen gjennom en strupeventil, som senker trykket og dermed senker temperaturen og avkjøler gassen. Til slutt går gassen gjennom en fordamper, hvor den absorberer varme fra omgivelsene og dermed senker temperaturen ytterligere. Denne prosessen gjør at den avkjølte luften kan blåses inn i rommet.

Se også

Regionale forskjeller

I Norge er klimaanlegg mest kjent i form av bilkjøling og butikkjøling på varme sommerdager. Etter at varmepumper ble vanlige i Norge, har det også blitt vanlig med komfortkjøling i hjem, der varmepumpene kan brukes som klimaanlegg.

I varmere deler av verden har komfortkjøling vært svært vanlig i lang tid og utgjør en betydelig del av verdens energiforbruk.

Klimaanlegg: En komplett guide (funksjon, montering, o.l.)
Bildekilde: varmepumpeportalen.no

Hva vil Wiki fortelle oss?

Klimaanlegg, komfortkjøling, luftkondisjonering (fornorsket fra det engelske air conditioning), klimakontroll eller klimastyring betegner et anlegg som endrer på lufts egenskaper, hovedsakelig dens fuktighet og temperatur, i avgrensende rom for å gi en ønsket, termisk komfort. I utvidet betydning refererer termen til alle former for kjøling, oppvarming, ventilasjon, luftfiltrering eller disinfeksjon som modifiserer luft. Komfortkjøling brukes gjerne for kjøling av oppholdsrom for mennesker og dyr til en behagelig temperatur.

Klimaanlegg brukes som betegnelse på installasjoner, systemer eller mekanismer som er laget for å stabilisere lufttemperaturen og den relative fuktigheten i en definert, avgrenset og lukket område. Det kan både kjøle og varme – avhengig av behovet til enhver tid. Klimaanlegg er i vanlig bruk i bygninger og biler og har til oppgave å forhindre at luften blir for tørr, fuktig, kald eller varm, avhengig av klimatiske forhold.

Konseptuelt er anvendelsen av klimaanlegg kjent fra Romerriket, der vann ble ledet gjennom veggene på enkelte hus for å kjøle dem. Lignende teknikker i middelalderske Persia tok i bruk cisterner og vindtårn for å avkjøle bygninger i den varme delen av året.

Det første storskalaanlegg for elektrisk klimastyring ble oppfunnet og tatt i bruk av Willis Haviland Carrier i 1902.

I Norge er dette mest kjent i form av bilkjøling og butikkjøling på varme sommerdager. Etter at varmepumper er blitt vanlige i Norge har det også blitt vanlig med komfortkjøling i hjem som en innebygd funksjon i disse. De fleste varmepumper kan brukes som klimaanlegg.

I varmere deler av den industrelle verden har komfortkjøling vært svært vanlig fra tidligere av, og utgjør en stor andel av verdens forbruk av energi.

Folk spør også

Er klimaanlegg og aircondition det samme?

Air condition er nemlig kun tilegnet kjle ned luften rundt deg. Har du et klimaanlegg, s kan du bde kjle ned og varme opp luften rundt deg, noe som er nyttig i de fleste klimaer. Klimaanlegget lar deg faktisk holde temperaturen jevn ved at du selv setter opp en temperatur.

Fullstendig svar på varmepumpeportalen.no


Hva er klimaanlegg på bil?

De aller fleste moderne biler leveres med et klimaanlegg, eller aircondition. Hensikten er holde en stabil temperatur i kupeen, samt rense og trke luften som kommer inn via anlegget. Dette skal ideelt sett srge for at du har god kjling om sommeren, og vinduer uten dugg om vinteren.


Hvordan virker et klimaanlegg?

Hovedelementet i et klimaanlegg er en kjlevske som omdannes til gass under lavt trykk. Prosessen avgir kulde som ledes inn i huset, mens den varme luften forblir ute. Et likvid kjlemiddel fres inn gjennom en ekspansjonsventil og inn i et rr med lavt trykk. Kjlemiddelet blir gass nr det fordamper.

Fullstendig svar på illvit.no


Er klimaanlegg aircondition?

AC, AirCondition eller klimaanlegg. Kjrt barn har mange navn. Uansett hva du kaller det, er klimaanlegg stort sett standard i alle biler. Som bileier er det viktig vite at klimaanlegget ogs trenger service og vedlikehold.

Fullstendig svar på sjekkpunkt.no


Videoer

How does your AIR CONDITIONER work?

Air Conditioning System Basics hvacr how does it work

Hvordan utføre klimaservice på Aircondition-/ klimaanlegget med Aircon Cleaner

Dette gjør du hvis klimaanlegget i bilen ikke fungerer som det skal | Tips fra AUTODOC

Havstrømmene

AC-rens – skum vs spray: Hva er bedre? | AUTODOC

Her ser du hva som blir gjort under service på luft-luft varmepumpe. Denne er 2 år.

Enkel rens av air condition