Hvorfor heter det laptop?

52

Utforsk opprinnelsen til navnet "laptop" og lær om egenskapene, utfordringene og bruken av bærbare datamaskiner i dagens samfunn. Les mer på 32Chip.

Bærbar datamaskin, også kjent som laptop, er en liten datamaskin som er spesielt utformet for mobil bruk. Den er flat og lett nok til å kunne plasseres på fanget. Mens trenden har vært å gjøre maskinene stadig mindre, er det fortsatt viktig at skjermen og tastaturet har en viss størrelse for å være et godt alternativ til stasjonære datamaskiner.

Årsaken til at bærbare datamaskiner ofte er dyrere enn stasjonære med tilsvarende ytelse, skyldes de mer kostbare enkeltkomponentene. I tillegg er det utfordrende å oppnå høy ytelse på en bærbar datamaskin på grunn av varmeutvikling. Det er ikke uvanlig at eldre bærbare datamaskiner begynner å slå seg av på grunn av overoppheting forårsaket av oppsamlet støv på prosessorkjøleren.

De fleste PC-leverandører tilbyr bærbare datamaskiner, og salget av ferdige bærbare datamaskiner har faktisk overgått salget av stasjonære i Norge. Imidlertid er det vanskelig å få tak i deler beregnet for bærbare datamaskiner, noe som gjør dem mindre vanlige blant selvbyggere. I tillegg er bærbare datamaskiner vanligvis vanskelige å åpne.

laptop – Store norske leksikon
Bildekilde: snl.no

Typiske egenskaper

En bærbar datamaskin har vanligvis følgende egenskaper:

 • Enkel å transportere på grunn av sin lette vekt og kompakte størrelse.
 • Inneholder en integrert skjerm og tastatur.
 • Kan drives av batteri for mobil bruk.
 • Har trådløs internett-tilkobling for tilgang til nettverk uten behov for kabler.
 • Kan ha innebygd webkamera for videokonferanser og bilder.
 • Kan ha innebygd mikrofon for lydopptak og talegjenkjenning.
 • Har innebygd berøringsplate for styring av pekeren.

Bærbare datamaskiner kan også leveres med dokkingstasjoner, som gjør det enkelt å konvertere dem til stasjonær bruk. En dokkingstasjon har vanligvis en fast tilkobling til ekstern skjerm, LAN, mus og tastatur. Imidlertid er denne bruken blitt mindre vanlig ettersom kvaliteten på tilsvarende komponenter i bærbare maskiner har blitt betydelig forbedret.

Folk har ønsket seg en slik laptop så lenge vi kan huske - ITavisen
Bildekilde: itavisen.no

Opprinnelsen til navnet "laptop"

Navnet "laptop" kommer fra det engelske språket og refererer til den opprinnelige bruken av bærbare datamaskiner, som var å plassere dem på fanget. Dette er også et begrep som er mye brukt i norsk dagligtale. Bruken av begrepet "laptop" har imidlertid blitt noe utdatert, da moderne bærbare datamaskiner kan brukes på forskjellige måter, for eksempel på et skrivebord eller en annen jevn overflate.

I dag har bærbare datamaskiner blitt en integrert del av vårt moderne samfunn. Deres bærbarhet og allsidighet gjør dem til et uunnværlig verktøy for både arbeid og fritid. Til tross for utfordringene knyttet til varmeutvikling og kostbare komponenter, fortsetter bærbare datamaskiner å utvikle seg og tilby stadig bedre ytelse og funksjonalitet.

Referanser:

 1. https://no.wikipedia.org/wiki/B%C3%A6rbar_datamaskin
 2. https://www.dinside.no/data/hvorfor-heter-det-laptop/61265465

Hva vil Wiki fortelle oss?

Bærbar datamaskin (referert til som laptop på engelsk, men også i norsk dagligtale) er en liten datamaskin særskilt laget for mobil bruk ved å være flat og veie minst mulig slik at man kan ha den på fanget. Trenden har i mange år vært at maskinene har blitt stadig mindre, men for å være et godt alternativ til stasjonære maskiner bør skjerm og tastatur gjerne ha en viss størrelse.

Grunnet mer kostbare enkeltkomponenter vil en bærbar datamaskin ofte være bortimot dobbelt så dyr som en stasjonær maskin med tilsvarende ytelse. Det er også problematisk å ta ut høye ytelser av en bærbar på grunn av varmeutvikling. Det er ikke uvanlig at bærbare som har vært i bruk et par år begynner å slå seg av på grunn av overoppheting som følge av at finkornet støv samler seg på prosessorkjøleren.

De aller fleste PC-leverandører leverer bærbare datamaskiner. Salget av ferdige bærbare datamaskiner har passert salget av stasjonære i Norge, men det er vanskelig å få kjøpt deler beregnet for bærbare, så de er ikke utbredt blant selvbyggere. Dessuten er bærbare datamaskiner som regel vanskelige å åpne.

Typiske egenskaper

En bærbar datamaskin er vanligvis:

 • Enkel å transportere på grunn av sin lette vekt og kompakte størrelse
 • Inneholder en integrert skjerm og tastatur
 • Kan drives av batteri for mobil bruk
 • Har trådløs internett-tilkobling for tilgang til nettverk uten behov for kabler
 • Kan ha innebygd webkamera for videokonferanser og bilder
 • Kan ha innebygd mikrofon for lydopptak og talegjenkjenning
 • Har innebygd berøringsplate for styring av pekeren

De kan ofte leveres med dokkingstasjoner for enkel omgjøring til stasjonær bruk. En dokkingstasjon har gjerne fast tilkoplet ekstern skjerm, LAN, mus og tastatur. Slik bruk er blitt mindre aktuell etter hvert som kvaliteten på tilsvarende komponenter i bærbare maskiner har blitt mye bedre.

Folk spør også

Når kom den første laptop?

Den frste datamaskinen man kunne sitte med i fanget, ble introdusert av Apple i 1991. Denne typen datamaskin kalles ofte laptop. Laptoper har integrert pekeenhet og tastaturet er plassert lengre frem slik at brukeren hadde sttte for hndleddene. Dermed trengte man ikke et bord for bruke den.

Fullstendig svar på snl.no


Når kom bærbar datamaskin?

Brbare datamaskiner kom p markedet allerede i begynnelsen av 1980-rene, men frst mot slutten av tiret ble de tilstrekkelig lette og kraftige og fikk gode nok batterier til f gjennomslag i markedet. Fra denne tiden stammer den engelske betegnelsen laptop.

Fullstendig svar på snl.no


Når ble PC vanlig i Norge?

Det tok noen r fr den kom til Norge. IBM Norge begynte ikke markedsfre maskinen serist fr rundt 1983, men fra slutten av 1984 ble den en gullgruve for bde selskapet og et voksende antall partnere og forhandlere.

Fullstendig svar på www.digi.no


Hva brukes en PC til?

En personlig datamaskin (forkortet PC, fra engelsk personal computer) er en datamaskin for personlig bruk. PC brukes mest om maskiner bygget opp rundt x86-prosessorer. PC-en er en selvstendig, frittstende datamaskin, hvor operativsystem, programvare og egne data kan lagres lokalt (i dag vanligvis p en harddisk).


Videoer

Laptop fan continously running | Solution 100% | Windows 10

BIOS, CMOS, UEFI - What's the difference?

[Microsoft surface laptop] Failure analysis and battery replacement

UEFI Explained: Windows 10/11 and UEFI

Historien om den bærbare computer

Fem gode grunner til at Intel Khameleon er PC-en for deg!

WiFi (Wireless) Password Security - WEP, WPA, WPA2, WPA3, WPS Explained

Kan en 12V 7Ah UPS Inverter (220v) køre med et 14.8V 150Ah batteri?