Kan varmepumpe brukes som aircondition?

58

Oppdag hvordan du kan bruke en varmepumpe som aircondition og få en effektiv kjøling av boligen på varme sommerdager. Lær om varmepumpens funksjon, energiforbruk, og viktige tips for riktig bruk. Les mer hos 32Chip.

En varmepumpe er ikke bare god å ha i vinterkulda, den kan også redde sommeren. På varme sommerdager kan du enkelt bruke varmepumpen som aircondition.

Så lite koster det å kjøle med en varmepumpe – Varmepumpeforeningen
Bildekilde: www.varmepumpeinfo.no

Hvordan fungerer en varmepumpe?

Varmepumper består av et anlegg med et lukket system som henter energi fra en kilde med en gitt temperatur, sirkulerer den opp, og fører den over til en annen kilde. Man kan si at varmepumpen bruker energien fra uteluften, og omdanner den til varme eller kulde. Verdt å merke seg er også at varmepumpen skaper mer energi enn den bruker – noe som gjør den mer miljøvennlig og økonomisk enn andre typer oppvarming- eller nedkjølingsmetoder.

Luft-til-luft-varmepumper er en smart måte å kjøle en bolig på. Innedelen kan levere avkjølt luft som sikrer god komfort også på de varmeste dagene. Varmepumpen kan derfor brukes som aircondition.

Slik bruker du varmepumpen som aircondition i sommervarmen
Bildekilde: www.bt.no

Hvor mye energi bruker en varmepumpe til kjøling?

Hvor mye effekt varmepumpen bruker til å levere kaldere luft avhenger av flere faktorer, som hvor varmt det er inne, hvor raskt den skal kjøle og hvor store arealer den skal dekke. En vanlig luft-til-luft-varmepumpe (nordisk modell med nominell effekt 3,5 kW) bruker gjerne mellom 200 og 1200 W, i snitt kanskje 400 W. Hvor mye energi dette blir i løpet av året, avhenger blant annet av været og hvordan varmepumpen brukes.

Ifølge varmepumpe-installatør Fredrik Selebø kan kjøling med varmepumpe koste rundt 6 kr per dag for 10 timers kjøling i løpet av sommerhalvåret. Prisen vil variere avhengig av individuelle forhold som strømpris, bruksmønster og boligstørrelse.

Fjern varme hvis du kan

På energiattesten til varmepumper finner du en årlig effektfaktor for kjølemodus. Moderne luft-til-luft-varmepumper har ofte høy effektfaktor, noe som betyr at de gir mye kjøling per kilowatt strøm som brukes. Likevel oppfordrer eksperter til å være bevisst på bruken av varmepumpe til kjøling, og først senke behovet for kjøling gjennom utvendig solskjerming.

Kan jeg bruke varmepumpen som aircondition? | Toshiba varmepumper
Bildekilde: www.toshibavarmepumper.no

Kjøl med måte

Det er viktig å bruke varmepumpen med omtanke og ikke sløse med energi. Selv om varmepumpen kan brukes som aircondition, bør man vurdere alternative måter å kjøle ned huset på, som å lufte litt mer når det er varmt. Det anbefales også å unngå å bruke varmepumpen med vinduet åpent, og å unngå å la den stå på "auto" modus. Ved å være bevisst på bruken kan man oppnå både komfort og energieffektivitet.

Kan jeg bruke varmepumpen som aircondition? | Toshiba varmepumper
Bildekilde: www.toshibavarmepumper.no

Konklusjon

Varmepumper kan definitivt brukes som aircondition og tilbyr en effektiv måte å kjøle ned boligen på sommeren. Luft-til-luft-varmepumper kan levere avkjølt luft for god komfort, og med riktig bruk kan man oppnå både komfort og energibesparelser. Det er viktig å være bevisst på bruken av varmepumpen og vurdere alternative måter å kjøle ned huset på for å unngå unødvendig energiforbruk.

Hva vil Wiki fortelle oss?

I Norge er dette mest kjent i form av bilkjøling og butikkjøling på varme sommerdager. Etter at varmepumper er blitt vanlige i Norge har det også blitt vanlig med komfortkjøling i hjem som en innebygd funksjon i disse. De fleste varmepumper kan brukes som klimaanlegg.

Folk spør også

Kan varmepumpe kjøle ned?

Stort sett alle varmepumper kan brukes til kjling.

Fullstendig svar på www.huseierne.no


Hvor mye strøm bruker varmepumpe på aircondition?

En gjennomsnittlig varmepumpe bruker ca 400 W i kjledrift, men det varierer fra 200 til 1200 W.

Fullstendig svar på www.enos.no


Hvor mye koster det å kjøle med varmepumpe?

Iflge statistikk fra SSB var gjennomsnittsprisen ca. 142 re/kWh i 2021. Med andre ord koster kjlingen i dette eksempelet ca. 340 kr - eller snaut 6 kr dagen for 10 timers kjling.


Hvordan kjøler en varmepumpe?

Nedkjlingen kan gjres p flere ulike mter, men det enkleste er utstyre varmepumpen med en viftekonvektor. En viftekonvektor er i prinsippet en smartere radiator med innebygd vifte, elektronisk termostat, nattsenkingsfunksjon og godtar lavere vanntemperatur.

Fullstendig svar på energiverket.no


Videoer

Aircondition med din varmepumpe - General Varmepumper

Fujitsu Varmepumper – skreddersydd for det nordiske klimaet

Unlock the Secret to Smoke-Free Heat Torpedo Kerosene Heater Repair & Adjustment

Tesla Heat Pump | More Range in Cold Weather

Veggmontert varmepumpe - General Aircondition og Varmepumper

Varmepumpe i enebolig - General Aircondition og Varmepumper

Luft til vann varmepumpe - General Aircondition og Varmepumper

COP varmepumpe - General Aircondition og Varmepumper