Osborne 1 - Den første bærbare datamaskinen

90

Oppdag historien om den første bærbare datamaskinen, Osborne 1, som ble lansert i 1981 og skapte stor interesse blant teknologientusiaster i Norge. Les om brukerne og bruksområdene til denne revolusjonerende oppfinnelsen og utforsk den påfølgende utviklingen av bærbare datamaskiner. Bli kjent med Osbornes rolle og opplevelsen av lanseringen i Norge.

Osborne 1 - Den første bærbare datamaskinen

Osborne 1 var navnet på den første bærbare datamaskinen som ble en kommersiell suksess. Den revolusjonerende oppfinnelsen ble lansert i april 1981 av Osborne Computer Corporation. Til tross for å være en tung nyvinning, veide datamaskinen nesten 11 kilo og var utstyrt med en hard plastkoffert som gjorde det mulig å ta den med seg på reiser.

Osborne 1 i Norge

Osborne 1 ble også lansert i Norge, og det skapte stor interesse blant teknologientusiaster. Magne Lein, en tidligere ansatt i Teknisk Ukeblad, var tilstede under presentasjonen av Osborne 1 i Norge. Han hadde fulgt med på utviklingen av datamaskiner siden 1970-tallet og så potensialet i Osborne 1 som et kvantesprang innen teknologi.

Til tross for at Leins originale artikkel hadde tittelen "Den bærbare dataalderen har begynt", ble den senere endret til "Prisbombe fra Osborne" for å vektlegge den lave prisen på maskinen, som kostet drøyt 15 000 kr.

Adam Osborne, mannen bak Osborne 1, var tilstede under lanseringen i Norge og ble beskrevet som en dyktig datajournalist med stor teknisk innsikt. Han hadde selv behovet for en bærbar enhet og klarte å samle sammen tilgjengelig teknologi for å skape Osborne 1. Møtet med Osborne var en opplevelse for teknologientusiastene i Norge.

datamaskinens historie – Store norske leksikon
Bildekilde: snl.no

Brukere og bruksområder

Markedet for Osborne 1 var primært rettet mot forretningsfolk som hadde behov for å ta med seg datamaskinen på reiser. Revisorer og regnskapsfolk var typiske brukere av denne bærbare datamaskinen på grunn av behovet for å jobbe med tall og dokumenter mens de var på farten.

Osborne 1 var utstyrt med to floppydisker, siden harddisker ennå ikke var tilgjengelige på den tiden. Den ene disken ble brukt til operativsystemet, mens den andre ble brukt til programvaren. Tilgjengelig programvare inkluderte tidlige versjoner av tekstbehandlingsprogram og regneark.

Senere generasjoner av bærbare datamaskiner introduserte små harddisker som gjorde at floppydiskene etter hvert ble overflødige.

datamaskinens historie – Store norske leksikon
Bildekilde: snl.no

Utviklingen av bærbare datamaskiner

Etter Osborne 1 har bærbare datamaskiner gjennomgått betydelige forbedringer i størrelse, vekt og ytelse. Epson HX-20, som ble lansert i 1981, regnes som den første kommersielt tilgjengelige bærbare datamaskinen. Den veide rundt 1,6 kg og hadde en liten LCD-skjerm og et innebygd tastatur.

Siden den gang har den teknologiske utviklingen gjort det mulig å produsere bærbare datamaskiner som er langt mer effektive og kompakte enn de tidlige modellene. I dag er de svært populære og brukes av både profesjonelle og private brukere over hele verden. Bærbare datamaskiner har blitt uunnværlige verktøy for mobilitet og produktivitet i ulike områder av samfunnet.

Se også

Hva vil Wiki fortelle oss?

Den første bærbare datamaskinen ble introdusert på markedet på begynnelsen av 1980-tallet. Epson HX-20, som ble lansert i 1981, regnes som den første kommersielt tilgjengelige bærbare datamaskinen. Denne tidlige bærbare datamaskinen veide rundt 1,6 kg og hadde en liten LCD-skjerm og et innebygd tastatur.

Siden den gang har bærbare datamaskiner gjennomgått betydelige forbedringer i størrelse, vekt og ytelse. Den teknologiske utviklingen har gjort det mulig å produsere bærbare datamaskiner som er langt mer effektive og kompakte enn de tidlige modellene.

I dag er bærbare datamaskiner svært populære og brukes av både profesjonelle og private brukere over hele verden. De er et viktig verktøy for mobilitet og produktivitet, og har blitt uunnværlige i mange områder av samfunnet.

Folk spør også

Når ble PC vanlig i Norge?

Det tok noen r fr den kom til Norge. IBM Norge begynte ikke markedsfre maskinen serist fr rundt 1983, men fra slutten av 1984 ble den en gullgruve for bde selskapet og et voksende antall partnere og forhandlere.

Fullstendig svar på www.digi.no


Hvor lang levetid har en laptop?

Gjennomsnittlig levetid for brbare datamaskiner er tre til fem r, alt etter hvordan maskinen brukes. Stasjonre datamaskiner har vanligvis litt lenger levetid. Teknologien utvikler seg s fort at eldre maskiner kan ha problemer med installere nye programmer eller operativsystemer.

Fullstendig svar på www.elkjop.no


Når kom bærbar datamaskin?

Brbare datamaskiner kom p markedet allerede i begynnelsen av 1980-rene, men frst mot slutten av tiret ble de tilstrekkelig lette og kraftige og fikk gode nok batterier til f gjennomslag i markedet. Fra denne tiden stammer den engelske betegnelsen laptop.

Fullstendig svar på snl.no


Hvorfor heter det laptop?

Begrepet laptop indikerer at maskinen har systemressurser og tilkoblingsmuligheter som gjr den likeverdig med en stasjonr datamaskin, og kan erstatte denne.

Fullstendig svar på snl.no


Videoer

Finn navnet på din bærbare HP-PC, produktnummer eller serienummer | Bærbare HP-PC-er | HP Support

denne bærbare datamaskinen fra 1980-tallet var forut for sin tid #shorts

Find navn, produktnummer eller serienummer på din bærbare computer fra HP | HP Notebooks | HP

Fix WiFi vises ikke i Innstillinger på Windows 10 | Løs manglende WiFi

Historien til den bærbare datamaskinen

Latitude 5000 Business Laptop

Her spyr programlederen på direkten

Tips for å gjøre Windows 10 PCen din raskere