En av de store diskusjonene blant både Tek sine lesere, og her i redaksjonen, har den siste tiden dreid seg om forskjellen mellom 4K og HD. Mange mener at det er enkelt å se forskjell, og at denne oppløsningen er å foretrekke – uansett. Les videre for å finne svaret og bli kjent med tekniske detaljer og resultater fra en blindtest. Oppdag om 4K-oppløsningen er virkelig verdt det i forhold til HD.
Innholdsfortegnelse
Blindtest: Hvor lett ser du forskjell på 4K og Full HD?
En av de store diskusjonene blant både Tek sine lesere, og her i redaksjonen, har den siste tiden dreid seg om forskjellen mellom 4K og HD. Mange mener at det er enkelt å se forskjell, og at denne oppløsningen er å foretrekke – uansett.
På den andre siden er det mange som mener at 4K-oppløsningen ikke er så viktig ennå, dels fordi det ikke er nok innhold å se på, og dels fordi skjermene vi kjøper fortsatt er for små til at det er noe poeng.
For å avslutte diskusjonen, og prøve å finne svaret på hvorvidt man ser forskjell på 4K UHD og Full HD (1080p), kapret vi møterommet vårt og rigget opp til blindtest.
Størrelse:
En av de viktigste parameterne i blindtesten vår var naturligvis selve TV-ene, og alt det innebærer. Størrelse, panel-teknologi, oppløsning og programvare er alle viktige faktorer, og det var kritisk at vi fant de riktige TV-ene.
For å ta i bruk riktig størrelse tok vi kontakt med Elektronikkbransjen med spørsmål om hvilken størrelse 4K-skjermer vi nordmenn kjøper flest av. Svaret på spørsmålet er at over 60 prosent av oss har valgt å kjøpe en 4K-TV som er 55 tommer i løpet av de siste par årene. Derfor ble det naturlige valget 55-tommere til vår blindtest – nettopp for å gi flest mulig av de som allerede har en 4K-TV et svar, men også gi deg som vurderer en ny skjerm et lite vink.
Så startet jakten på modellene vi skulle bruke. Vi endte opp med å velge tre TV-er fra samme produsent og samme serie, hvor den største forskjellen var paneloppløsningen. To av skjermene hadde støtte for 4K, mens den siste «kun» taklet 1080p. Utover oppløsningen brukte de tre TV-ene samme prosessor, hadde samme operativsystem og prismessig skilte det kun et par tusen kroner.
Innstillinger:
Med TV-ene på plass startet jobben med å kalibrere dem likt. Siden dette var tre modeller, nært beslektet i samme serie, tok vi utgangspunkt i modusen «Standard». Grunnen er at de fleste som kjøper seg en ny TV bruker nettopp denne modusen når TV-en er pakket opp. Ofte fordi TV-en står i denne modusen fra fabrikken.
Vi lot de to UHD-skjermen forbli uendret på lys, baklys, farger og kontrast, men justerte HD-skjermen litt på lys og farge slik at den holdt samme nivå som de to 4K-TV-ene. Utover dette lot vi skarpheten ligge på 50 hos alle tre modellene, samt at kontrasten hadde lik verdi.
De andre bilde-funksjonene, som dynamisk kontrast og diverse støyfiltre, skrudde vi av, slik at bildene ville være mest mulig sammenlignbare.
Se også
Hva er forskjellen på HD og Full-HD?
Ser du på en TV, har den et visst antall piksler som til sammen skaper TV-bildet.
En TV må ha minst 1280 horisontale piksler og 720 vertikale piksler (altså 921 600 piksler totalt) før det kan kalles HD.
Grunnen til at det ikke er like mange vertikale piksler som horisontale, er at man i begynnelsen av dette årtusenet fant ut at film tar seg bedre ut i widescreen-format. Derfor gikk man over til å bruke 16:9-formatet. For hver gang du har seksten piksler horisontalt (vannrett), har du altså ni vertikalt (loddrett).
I begynnelsen brukte man skjermens vertikale piksler til å definere oppløsningen. HD eller HD-Ready het dermed 720p, og da Full HD kom et par år senere, ble dette ofte kalt 1080p. Full HD har altså 1080 vertikale piksler, mens det horisontalt består av 1920 piksler. En Full HD-skjerm består altså av hele 2 073 600 piksler.
TV-er som klarer 4K-oppløsning er det store nye på TV-fronten denne høsten. Med disse skjermene får du en oppløsning som er fire ganger høyere enn dagens HD-kvalitet. Dog er det ikke sånn at alle er like opptatt av at oppløsningen skal være skyhøy.
Du kjenner deg kanskje igjen i situasjoner der du er hjemme hos noen, og oppdager at de ser på en kanal i standardoppløsning, selv om kanalen finnes i HD. Det er nemlig sånn at mange ikke er så opptatt av om det er HD eller ikke, og er mer fokusert på innholdet enn skarpheten i bildet.
Men 4K har altså fire ganger så mange punkter i bildet som HD, noe som skulle bety at det vil være enda enklere å se forskjell enn tidligere – eller er det egentlig det?
Myte: Man ser enkelt forskjell på 4K og lavere oppløsning fra sofaen.
For å sjekke denne myten bestemte vi oss for å avholde en aldri så liten uhøytidelig blindtest, for å se om de som jobber her på bruket ville legge merke til forskjellen på 4K kontra to av dagens mest vanlige HD-oppløsninger.
Valget av TV falt på Panasonics nye 4K-kjempe, TX-L65WT600, som er en av de beste TV-ene vi noensinne har testet. Ved hjelp av et målebånd målte vi opp en sitteavstand på 2,5 meter fra den 65 tommer store skjermen.
Denne avstanden er den avstanden man i gjennomsnitt pleier å sitte unna TV-en rundt om i de norske hjem, og selv om TV-en vi bruker er blant de større på markedet, er den slett ikke for stor til denne sitteavstanden.
Etter å ha rigget til TV-en fant vi frem fire stillbilder som er høyoppløste. Det første er en vakker og rolig scene fra skogen med høstpregede trær på sidene, og bilde nummer to er et nærbilde av fargefylte blomster med vanndråper på bladene.
Det tredje bildet vårt er av en gammel ærverdig murbygning, mens det siste viser en rev som ligger på en gressplen. Felles for alle bildene er at de inneholder mange små detaljer, og det skal i prinsippet bli enklere å se forskjell på disse når oppløsningen blir høyere.
Alle bildene har vi i tre forskjellige oppløsninger, 720p (1280 x 720 piksler), 1080p (1920 x 1080 piksler) og 4K (3840 x 2160 piksler). For å gjøre blindtesten litt vanskeligere, viste vi de fire bildene i samme oppløsning etter hverandre, der vi startet med oppløsningen 720p, så gikk vi over til 4K før det hele ble avsluttet med de fire bildene i 1080p-oppløsning.
Etter å ha fått alt på plass til vårt lille eksperiment, tok vi turen rundt om i redaksjonen og inviterte alle til å delta i blindtesten. Vi ønsket å se om det var en merkbar forskjell mellom 4K og HD-oppløsning, og om folk faktisk klarte å se forskjellen uten å vite hvilken oppløsning de så på.
Resultatet av blindtesten var overraskende. Selv om 4K-bildene ble oppfattet som noe skarpere og mer detaljerte av noen deltakere, var det mange som ikke klarte å se noen signifikant forskjell mellom 4K og HD-oppløsningen.
Dette resultatet kan tyde på at for de fleste seere, spesielt når de sitter i vanlig avstand fra TV-en, er forskjellen mellom 4K og HD-oppløsning ikke så lett å oppdage. Dette kan også skyldes at det kreves et visst antall piksler per grad synsfelt for at øyet skal kunne oppfatte forskjellen.
Det er også verdt å merke seg at innholdet som blir vist på TV-en kan påvirke opplevelsen av forskjellen mellom oppløsningene. Noen typer innhold, som filmer med mye visuell effekt eller naturdokumentarer med mange detaljer, kan dra nytte av den høyere oppløsningen og gi en mer immersiv opplevelse.
Samlet sett viser denne blindtesten at for de fleste seere er forskjellen mellom 4K og HD-oppløsning ikke så tydelig som mange kanskje tror. Det betyr ikke nødvendigvis at 4K ikke har sine fordeler, spesielt med tanke på fremtidig innhold og større skjermer. Men når det gjelder dagens TV-titting på vanlige størrelser fra vanlig sitteavstand, ser det ut til at HD-oppløsning fortsatt leverer en god visuell opplevelse.