Kameraet som gir «supersyn»

92

Les om den nye teknologien som gir mobiltelefoner supersyn med HyperCam. Utforsk HyperCams evne til å fange opp subtile detaljer på objekter og de mange anvendelsesområdene det har i mobiltelefoner. Oppdag potensialet for å avdekke skjult informasjon og åpne opp for nye og spennende muligheter.

Microsoft jobber med avansert kamera som kan se «gjennom» gjenstander.

Vi har allerede sett eksempler på mobiltilbehør som kan gjøre mobilen din varmesensitivt, men nå finnes det en ny teknologi som kan gi dupedittene enda flere spennende egenskaper. Det jobbes nemlig med et kamera som kan gi mobilene et slags «supersyn».

10 smarte dingser til mobilen din - Tu.no
Bildekilde: www.tu.no

Kameraet som gir «supersyn»

Kameraet, som har fått navnet «HyperCam», utvikles av University of Washington med økonomisk støtte fra Microsoft, og er i stand til å fange opp subtile detaljer på objekter som det blotte øyet ikke klarer å registrere.

HyperCam er et såkalt «hyperspektralt» kamera som opererer med langt flere bølgelengder fra det elektromagnetiske spekteret enn bare synlig lys. Det benytter 17 ulike bølgelengder fra både det synlige og nær-infrarøde spekteret, og tar ett bilde for hver bølgelengde som det kombinerer til ett bilde. Teknologien benytter avansert programvare for å søke frem til bildene som inneholder den største mengden «skjult» informasjon.

Hyperspektrale kameraer er vanligvis kostbare, men det som gjør HyperCam interessant er at det er vesentlig rimeligere enn vanlige hyperspektrale kameraer, noe som gjør teknologien mer tilgjengelig for vanlige forbrukere. I tillegg er teknologien kompakt nok til at den kan bygges inn i for eksempel mobiltelefoner.

Snart mulig å kartlegge eget CO2-forbruk
Bildekilde: www.aftenbladet.no

Anvendelsesområder for HyperCam

Mulighetene for HyperCam i mobiltelefoner er mange. En av bruksområdene kan være å sjekke om frukt i dagligvarebutikken er moden under overflaten. Forskerne testet dette ved å ta bilder av 10 ulike frukttyper og HyperCam klarte å avdekke modenheten med en presisjon på hele 94 prosent. Teknologien kan også brukes som et biometrisk verktøy ved å lese av blodårer og hudmønstre i hendene som ikke er synlige for det blotte øyet.

Selv om konseptet fortsatt trenger videre utvikling før det blir anvendelig for vanlige forbrukere, er potensialet stort. HyperCam kan gi mobiltelefonene våre «supersyn» og åpne opp for nye og spennende muligheter.

Det finnes også andre avanserte funksjoner for mobiltelefoner, som varmesensitive kameraer. Selskapet FLIR Systems har lansert den nyeste generasjonen av deres «FLIR One»-serie av varmesøkende mobilkameraer. Disse kameraene bruker termiske sensorer for å registrere temperaturer og kan kobles direkte til mobile enheter.

Den siste generasjonen av FLIR One-kameraet har en oppløsning som er fire ganger høyere enn den forrige generasjonen. De bruker også en ny bildebehandlingsteknologi kalt «MSX», som legger kantene på objektene fra det vanlige kameraet på bildet som fanges opp av den termiske sensoren. Dette gir mer definerte linjer og et tydeligere termisk bilde.

FLIR One-kameraet har mange praktiske bruksområder, som å sjekke isoleringen i huset for varmelekkasjer, lete etter vannlekkasjer og danne et mer komplett bilde av utendørsomgivelser. Det kan også brukes til overvåkning eller filming i mørket, samt oppdage objekter som er utilgjengelige for det blotte øyet.

Den amerikanske prisen for både iOS- og Android-versjonen av FLIR One-kameraet er 250 dollar. Produktet er tilgjengelig nå for iOS, mens Android-versjonen blir tilgjengelig i juli.

Konklusjon

Med avansert teknologi som HyperCam og varmesensitive kameraer som FLIR One, blir mobiltelefonene våre stadig mer allsidige. Disse innovative funksjonene åpner opp for muligheter som tidligere var utenkelig. Enten det er å avdekke skjult informasjon på objekter eller å oppdage varmelekkasjer, er fremtidens mobiltelefoner på vei mot å få «supersyn».

Lenovo skal vise frem mobiler med bøyelige skjermer
Bildekilde: www.aftenbladet.no