Anmeldelse av Xpeng G9: Den nye ladekongen?

215

Les vår anmeldelse av Xpeng G9 - den nye ladekongen som utfordrer etablerte merker som Audi og Mercedes. Opplev romslighet, komfort, og avansert teknologi i denne premium elbilen.

Å si at det har gått litt seigt for Xpeng i Norge er nok ingen overdrivelse. Så langt i år er fasit knappe 350 registreringer, ned drøyt 40 prosent fra samme periode i fjor.

Nå håper imidlertid Xpeng på andre tider, med ankomsten av nye G9 - som går direkte i konkurranse med biler som Audi Q8 e-tron, BMW iX, Tesla Model X, BYD Tang og Nio ES8.

Kort prøvetur med Xpeng G9 (apr 2023) - Nybiltester
Bildekilde: nybiltester.no

Romslig og komfortabel

De tidlige prøvekjøringene på forsommeren bar bud om noe lovende - og nå har vi endelig hatt bilen til disposisjon en liten uke.

I motsetning til enkelte av konkurrentene fås G9 kun med fem seter. Det gir svært god plass i baksetet, med flatt gulv og plass til beina under setene foran. Baksetene har også mulighet for å justere vinkelen på seteryggen (inntil 10 grader), og fire av bilens seter har oppvarming.

Forsetene har i tillegg kjøling, og om du velger den såkalte Premium Audio & Comfort Pack (39.900 kroner) får du massasjefunksjon, justering av korsryggstøtte og enkelte andre justeringsmuligheter - i tillegg til nappaskinn i stedet for kunstskinn og oppgradert lydanlegg fra Dynaudio.

Et stort glasstak er standard, og det samme gjelder blant annet luftfjæring, elektrisk bakluke og i Performance-versjonen vi tester også 21-tommers felger (opp fra 19).

Et G9 som lugger litt - Norsk elbilforening
Bildekilde: elbil.no

Forbedret kjøreopplevelse

Etter å ha kalt opplevelsen av en tidligere Xpeng-modell for en «kakofoni bak rattet», var vi spente på hvorvidt Xpeng hadde dempet mengden irriterende varsler under kjøring. Det kan vi heldigvis melde om at de har gjort - dette er en langt mindre frustrerende opplevelse.

I hovedsak er det to typer varslinger som gjenstår: Sensoren som sørger for at du holder øynene på veien og ikke minst fartsgrenseassistenten som blir påbudt i nye biler i EU neste år. Førstnevnte synes jeg er litt overaktiv og maser selv om jeg åpenbart har øynene på veien, sistnevnte ender jeg alltid opp med å skru av.

Den må skrus av for hver gang du starter bilen, men Xpeng har heldigvis gjort tilgangen enkel ved å legge den i hurtigmenyen når du sveiper ned fra toppen av skjermen. I sum blir irritasjonsfaktoren derfor moderat.

Ellers er kjøreopplevelsen i G9 stort sett meget god. Den ligger godt på veien, og fjæringsoppsettet er en god balanse mellom komfort og sportslighet - selv om vi er langt unna Mercedes-nivåer av utglatting her.

Økomodus er den mest komfortable, mens dempingen blir noe stivere i normalmodus og enda stivere i sportsmodus. Litt irriterende er det at det ikke finnes mulighet til å lage sitt eget egendefinerte oppsett om du fo

Se også

Tester 10.01.2024, 21:10 146
Hvor fort går Tesla 0-100?
Tester 10.01.2024, 14:42 144
Hvordan fotografere dyr?

Luksus og komfort

En spennende utfordrer til Audi og Mercedes.

Xpeng har ikke hatt en skikkelig voksen SUV i utvalget sitt før nå, og har måttet se på andre nye aktører som NIO, Hongqi og BYD ta for seg av det lukrative markedet for hyttecruisere på norske veier.

Nå endrer det seg - kraftig. Xpeng G9 fremstår som en klassereise fra «mini-SUV-ene» G3 og G3i. Og det er da ikke helt unaturlig at navn som Audi og Mercedes også var med i miksen da forsamlingen diskuterte hva G9 konkurrerer mot.

G9-inntrykket er litt som i de nevnte tyskerne; avmålt luksus. Ikke oppulent, voldsomt eller glorete - men den typen etablert «sånn skal det være»-luksus som preger mange av bestselgerne i det norske markedet.

Her er det skinn omtrent overalt. Det er duftsystem med tre ulike dufter i kabinen - heisann, Mercedes S-klasse - og det er justerbar rygg og fotstøtte i baksetet. I det som «bare» er en mellomstor SUV - med sine 4,9 meters lengde.

Samtidig snakker vi en halvmeter mer bil enn allerede kjente Xpeng G3i.

Undertegnede er 195 centimeter lang, og en god del centimeter i bredden også. Bak rattet føles dette som et lyxigt sted å være. Det er knapt nok en plass i denne bilen som ikke har både skinn og «padding» av mykt stoff under.

Jeg måtte omtrent helt bak med setet for å få virkelig god komfort, men kunne nok klart meg selv på langtur med 3–4 centimeter igjen av seteskinnene. Selv med setet helt bak var det godt mulig for meg å sitte i baksetet, selv om jeg nok ikke hadde foretrukket å kjøre jorden rundt med knærne helt inntil forsetet.

Kort fortalt er det faktisk mulig for et par to meter lange personer å sitte foran og bak hverandre i denne bilen, så lenge føreren gir avkall på bittelitt «armslag».

Xpeng g9 - Kvalitet og Innovasjon hos Voldt
Bildekilde: voldt.no

Avansert teknologi og brukervennlighet

Det er to store og én liten skjerm foran i bilen. Den lille skjermen er fortsatt vesentlig større enn det du får i Volkswagens ID-serie, og har mer til felles med de små dashbordskjermene i Hyundai og Kia. Det fremstår som en fullverdig digital cockpit, om enn ikke de enorme «grenseløse» menyopplevelsene som for eksempel Mercedes og Audi kan vise til hvis du betaler for det.

Av de to andre skjermene er den ene en felles infotainmentskjerm som også styrer det meste av bilens komfortfunksjoner og lydanlegg. Den er tilgjengelig for begge passasjerene foran. I tillegg til det er det en ren underholdningsskjerm foran passasjeren. Denne har innsynsbelegg så den ikke er synlig fra førersiden. Dermed kan passasjeren se på Netflix, mens sjåføren må ta til takke med veien.

XPeng G9 - pris, rekkevidde og tester | NAF
Bildekilde: www.naf.no

Imponerende rekkevidde og ladehastighet

En annen imponerende egenskap ved Xpeng G9 er dens rekkevidde og ladehastighet. I den årlige El Prix-testen, som gjennomføres av NAF og magasinet Motor, ble det oppdaget at G9 overgikk sin egen oppgitte WLTP-rekkevidde med hele 13,8 prosent og 68 kilometer. Dette er en imponerende prestasjon og viser hvor langt elbiler har kommet når det gjelder rekkevidde.

Ikke bare imponerte G9 med sin rekkevidde, men den ble også testet for ladetid under normale bruksforhold. Xpeng G9 viste seg å lade raskt og effektivt, noe som er viktig for å sikre en sømløs og praktisk kjøreopplevelse for elbil-eiere.

Se også

Tester 13.02.2024, 03:03 140
Er Tesla god på vinterføre?
Tester 09.02.2024, 08:11 142
Hvor mye tåler iPhone 13?

Konklusjon

Med ankomsten av Xpeng G9 markerer Xpeng seg som en spennende utfordrer til etablerte merker som Audi og Mercedes innenfor SUV-segmentet. G9 tilbyr romslig og komfortabel innredning, avansert teknologi og en imponerende rekkevidde og ladehastighet.

Med et elegant og moderat luksuriøst design appellerer Xpeng G9 til norske kunder som ønsker en premium elbilopplevelse uten å gå på kompromiss med praktisk bruk og funksjonalitet.

Hurtiglading Xpeng G9: Lynrask lading: - Nesten som å fylle tanken
Bildekilde: www.tv2.no

Folk spør også

Når kommer Xpeng G9?

(Elbil24): OPPDATERT 19.12: Salget av Xpeng G9 starter 19. desember. Innstegsutgaven G9 RWD Long Range vil koste 568.220 kroner, mens toppversjonen AWD Performance med firehjulsdrift vil koste 624.220 kroner.


Hva koster Xpeng G9?

Fullstendig svar på www.heyxpeng.com


Hvor mange seter har Xpeng G9?

I motsetning til enkelte av konkurrentene fs G9 kun med fem seter. Det gir svrt god plass i baksetet, med flatt gulv og plass til beina under setene foran. Baksetene har ogs mulighet for justere vinkelen p seteryggen (inntil 10 grader), og fire av bilens seter har oppvarming.

Fullstendig svar på www.tek.no


Hvor lang er Xpeng G9?

Xpeng G9 er ingen smgutt. Bilen er 4,98 meter lang, 1,93 meter lang og hyden er p 1,67 meter. Til sammenligning var Norges mest solgte bil i 2022 (og antageligvis i 2023 ogs), Tesla Model Y, 4,75 lang, 1,62 hy og 1,92 bred.

Fullstendig svar på elbil.no


Videoer

Xpeng G9 Performance 1000 km utfordring

XPENG G9 elektrisk SUV-prøvekjøring: Verdens raskest ladede masseproduserte elbil