Grafikkortmarkedet er for tiden kaotisk, med stor etterspørsel fra både gamere og minere. I denne artikkelen hjelper vi deg med å finne det grafikkortet som passer best for deg. Oppdater topplisten gir deg en rask oversikt over grafikkortene vi har testet fra Nvidia og AMDs siste generasjon. Finn informasjon om bildeflyt, anbefalt oppløsning og støttede teknologier for hvert kort. Vi hjelper deg med å velge det beste kortet i ulike prisklasser. Les mer på 32Chip.
Innholdsfortegnelse
Grafikkortmarkedet er for tiden kaotisk, med stor etterspørsel fra både gamere og minere. Dette gjør det vanskelig å få tak i et grafikkort. Men selv om tilgjengeligheten er begrenset, bør det ikke stoppe deg fra å drømme om virtuelle verdener fylt med piksler, høy bildeflyt og realistisk grafikk. I denne artikkelen vil vi hjelpe deg med å finne det grafikkortet som passer best for deg.
Den oppdaterte topplisten
Vi har oppdatert vår toppliste over grafikkort. Denne listen gir deg en rask oversikt over grafikkortene vi har testet fra Nvidia og AMDs siste generasjon. Du vil få informasjon om bildeflyt, anbefalt oppløsning og støttede teknologier for hvert kort. Vi vil også peke ut det beste kortet i ulike prisklasser når det er flere konkurrerende alternativer.
Du kan finne topplisten ved å klikke på lenken under eller fra toppmenyen vår. Vær oppmerksom på at denne artikkelen inneholder annonselenker som gir VG inntekter. Vi prioriterer uavhengig av dette, og våre journalister velger hvilke produkter vi skal skrive om.
Valg av grafikkort
Grafikkortet spiller en stor rolle i ytelsen til din gaming-PC. I denne artikkelen vil vi se nærmere på de nyeste og mest aktuelle grafikkortene på markedet, og rangere dem fra kraftigst til svakest. Vi vil gi deg en kort oversikt over forventet ytelse ved ulike oppløsninger som 1080p, 1440p og 4K. Når det er direkte konkurranse mellom to kort, vil vi hjelpe deg med å velge det som passer best for ulike situasjoner.
Denne artikkelen er basert på våre egne grafikkorttester og støtter seg på ytelsesgrafen nedenfor. Hvis du ønsker mer detaljert ytelsesdata, finner du dette i vår oversiktssak.
RTX 4090 24 GB - Verdens kraftigste grafikkort
RTX 4090 24 GB er verdens desidert kraftigste grafikkort. Nvidia Founders Edition imponerte i vår test med god kjøling og lite støy. Dette kortet er for deg som ønsker det aller beste og spiller på en lynrask skjerm i 1440p-oppløsning (144+ Hz) eller en 4K-skjerm med 120+ Hz oppdateringshastighet.
Kortet tilbyr effektiv strålesporing og nyter godt av Nvidias oppskaleringsteknologi og AI-basert bildegenerering for enda høyere bildeflyt i mange spill. Prisen er høy, men ytelsen per krone er like god som på lillebroren, så det er et godt valg hvis du trenger topp ytelse.
RTX 4090 har en pris fra 20.500 kroner.
Velge riktig grafikkort
Når du skal kjøpe nytt grafikkort, er det viktig å tenke på budsjettet ditt. Hva er viktigst for deg: ultra-innstillinger og høy bildefrekvens, eller å ha råd til mat? Jo, svaret er selvfølgelig at budsjettet også spiller en rolle.
Valget av grafikkort avhenger først og fremst av hvilke spill du spiller og skjermens spesifikasjoner. Hvis du spiller mindre krevende spill som League of Legends, er ikke grafikkortet nødvendigvis den viktigste komponenten. Men hvis du skal spille spill som Red Dead Redemption 2 på en 4K-skjerm med høy oppdateringshastighet, blir grafikkortet avgjørende for å oppnå optimal ytelse.
Hvis du trenger en generell innføring i hvordan ulike maskinvarekomponenter påvirker spillopplevelsen, anbefaler vi å lese vårt blogginnlegg om dette emnet.
Dedikerte grafikkort
Denne artikkelen fokuserer kun på dedikerte grafikkort til stasjonære PC-er (Add-In Boards). Det finnes mange produsenter av grafikkort, men markedet domineres av Nvidia med deres GeForce-serie og AMD med Radeon-serien.
Bokstavene i grafikkortnavnene indikerer produsenten. Hvis navnet begynner med GTX eller RTX etterfulgt av Ti eller S, er det et Nvidia GeForce-kort. Hvis navnet inneholder RX etterfulgt av XT, er det et AMD Radeon-kort.
Det finnes mange andre navn, men disse er de mest utbredte. Nå som du har litt mer kunnskap om grafikkort, kan du lese videre for å finne det kortet som passer best for deg.